19. Élő nemesség

Ilyen címen indított volt egy évvel ezelőtt lapot Szombathy Ignác dr. Azt hittük volt akkor, hogy meghal ez a lapocska mihamar. Végre is nálunk sok mindenféle akciót meg lehet csinálni, de csak feudális akciót nem? Csalódtunk. Nálunk ezt is meg lehet csinálni. A magyar politikai és társadalmi élet mai zűrzavaros hullámában mindenki halászhat. Magyarországon kedvvel olvassák el sokan például az ilyen sorokat:

A nemesség főjoga az átöröklés. Ezért megmondta nemrég egy francia nemes úr: Atyáink ősök voltak, mi ősök legyünk. Ez csak úgy lehetséges, ha a nemesi okiratok a megyei levéltárakban mindenkorra megőriztetnek; mert e célra az anyakönyvi kivonatok már csak nagy szétszórtságuk miatt sem elégségesek. A nemesség a régi terhek helyett a közteherviselés, katonáskodás által nagyobb áldozatokat vállalt magára; most talán jutalom helyett emlékeitől is megfosztassék.

Dehogy is akarja ezt valaki Szombathy úr, dehogy is. Ám azt sem akarjuk, amit ma nálunk egy bámulatosan szervezett tábor akar. Visszaengedni ezt az országot középkorba, nem akarjuk. Amik pedig nap-nap után folynak, ezt jósolják. Az Élő nemesség éppen azt a célt szolgálja, amit a keresztény ruhaszövetkezet, a néppárt s a többi. A mi beteg közállapotainkat jellemzi mindez igen ékesen.

NN 1901. június 15.

Jegyzetek

19. Élő nemesség. NN 1901. jún. 15. 4. – Hírek

Ady már a Szabadságban cikket írt (Élő nemesség. 1900. szept. 14. AEÖPM I.2 563.) a lap megindulásáról, ugyanezeknek a gondolatoknak jegyében.

dr. Szombathy Ignác: ny. állami főreáliskolai tanár és Bars megye levéltárosa. A lap 1902 januárjában szűnt meg.




Hátra Kezdőlap Előre