275. Forrongás a megyében

Ha igazak azok a megdöbbentően hangzó hírek, amelyek különösen a románlakta Bihar megyei községekből érkeznek most Nagyváradra, úgy váratlan meglepetéseket és izgalmas szenzációkat hozhat a mai választási harc. A tisztviselőket alkotmányos joguk jelentékeny részétől megfosztó új törvényt arra használták ki az ellenzéki kortesek, hogy a legostobább jelszavakkal fellázítsák a népet. Hetek óta kürtölik, hogy ha a negyvennyolc győzni fog, nem kell adót fizetni, felosztják az urak földjét, erdeit, legelőjét. Ezzel a vakmerő fanatizálással szemben teljesen tehetetlenül állanak Széll Kálmán úr kegyelméből a nép vezetésére és felvilágosítására hivatott állami és közigazgatási tisztviselők, mivel a nemzeti párt által megalkotott új választási törvény eltiltja őket a választók legcsekélyebb befolyásolásától*, és azoknak kijózanosításától, felvilágosításától.

A Rosslán megtörtént zavargásról már írtunk. Ott a fellázadt románság vasvillával akarta agyonverni Fassie Tódor volt képviselőt, aki üldözői elől az erdőbe menekült, ahonnan csak a csendőrök tudták kiszabadítani éjféltájban. Ehhez hasonló módon vannak fanatizálva a választók a többi kerületekben, úgyhogy nincsen kizárva az a lehetőség se a jelenlegi viszonyok mellett, hogy kivéve Telegdi Józsefet, akinek nincs ellenjelöltje, megbuknak az összes szabadelvű párti jelöltek Bihar megyében.

És bármilyen súlyos veszteségét is fogja ez jelenteni a szabadelvűségnek, nem nagyon fogjuk fájlalni e bukást. Ha akkor, midőn Széll Kálmán a nemzeti párt óhajtása szerint új körmönfont törvényeket hozott a régi szabadelvűek kibuktatására, és a régi szabadelvűek, élükön Tisza István gróffal eléggé gyávák voltak megszavazni a saját halálos ítéletüket, sőt meghunyászkodva még hozsannákat is zengtek Széll Kálmánnak – megérdemlik a bukást. Még az a szabadelvű közvélemény sem fogja őket sajnálni, mely különben vallja az ő elveiket, és szerette volna, ha az elveket diadalra is viszik – de természetesen Széll Kálmánnal szemben.

NN 1901. október 2.

Jegyzetek

275. Forrongás a megyében. NN 1901. okt. 2. 4.

* Eredetiben: befolyásától

Aki a csaknem mindennapos Harc a mandátumért c. beszámolók kopfját írta, az feltehetően figyelemmel kísérte a választási küzdelmeket, a korteshadjáratokat is. Így feltételezhetjük, hogy ezeket a híreket is Ady jegyezte le.

Fassie Tódor: román szabadelvű képviselő. – Rossla: a belényesi kerülethez tartozott. Itt és Remetén felizgatták Fassie ellen a népet, kővel dobálták meg, úgyhogy nem is tudta elmondani a beszédét. – megbuknak az összes szabadelvű párti jelöltek Bihar megyében: valóban Bárándon, Berettyóújfalun, Biharban, Hosszúpályin, Nagyszalontán, Székelyhídon, Tenkén Kossuth-párti jelöltet választottak. Csak Belényesen (Gajári Ödön), Margittán (Örley Kálmán), Magyarcsékén (Fassie Tódor), Élesden (Telegdi József) és Ugrán (Tisza István) győzött a Szabadelvű Párt. – Telegdi József: l. Harc a mandátumért c. (szept. 8 – okt. 1.) cikk jegyzetét.




Hátra Kezdőlap Előre