311. Stuart Mária

– K. Hegyesi Mari vendégjátéka –

A mi közönségünknek érdekesség, újság kell mindig. Premier, divat-darab, debut, vendégjáték stb. Akkor a mi közönségünk hálás, jó.

Hónap vége felé – ami a mai pénztelenségben nálunk szintén fontos – ósdi tragédiára, csaknem teljesen megtelt a színház. Meglehetősen hosszú idő után Hegyesi Mari jött el újra hozzánk.

Ami a Hegyesi Stuart Máriájáról elsősorban írandó, azt ő talán félreérti. Pedig az ő Stuart Máriája elsősorban szép. Ez nem eleve ítélkezés. Mert ezután elragadtatással ismerünk be róla minden jót. De elsősorban szép. Valósággal áhítatos hódolattal néztünk ennyi szépséget, imponáló nagy női szépséget. De a szépségnek ez a mindent megelőző hatása csak a mi eléggé nem vértezett kritikus voltunkat bizonyíthatja. Most már például, hogy a közvetlen hatások alól felszabadultunk, a Hegyesi Mari Stuart Máriájában az erőt és tudást látjuk nagyobbnak. Ez az erő lebilincselt mindnyájunkat, s bizony nem ott volt legnagyobb művésznő, ahol nyílt színen zúgott felé a tapsunk. A függöny legördülte után a kihívások szűnni nem akaró sora volt a siker igazibb kifejezője. Az egész alakítás pedig nemes és öntudatos volt az utolsó vonásig. Somogyiné, P. Tóvári Anna, Peterdy, Szarvasi, Deésy, stb. munkálkodtak elismerésre méltóan az illusztris vendég mellett az este sikerén.

NN 1902. január 28.

Jegyzetek

311. Stuart Mária. K. Hegyesi Mari vendégjátéka. NN 1902. jan. 28. 5. – Színház

Ady szerzősége mellett szól a közönség „érdekesség” iránti érdeklődésének mérlegelése és Hegyesi Mari fellépésének finom értékelése: a szépség, az erő és a tudás árnyalt együtthatásának elismerése.

Stuart Mária: Schiller drámája. Ford. Julkovics József.




Hátra Kezdőlap Előre