89. Ady Endre – Brüll Bertának

[Érmindszent, 1903. nov. 10–11.]

Édes jó Bertuska, kérdőjeles levelező lapja nagyon megdöbbentett engem. Én magának hosszabb levelet írtam, melyet szombaton meg kellett már, hogy kapjon, de legkésőbb vasárnap. Ebben a levélben A… részére is volt néhány sor. A levélben legelső sorban azt tudattam, hogy A… írt s mit és hogyan írt. Végtelenül fölháborító gyanum van a postamesternő ellen, ki egy kíváncsi, veszedelmes némber s ki ellen sok itt a panasz, hogy leveleket bont fel. Eddig nekem nem volt semmi gyanum, mert őnagysága tudja, hogy én jól vagyok Schöpflin igazgatóval s az én leveleim titkát respektálta. De most az a gyanum, hogy ő csinált valamit. Ugyanakkor írtam Párisba is. Mindenre kérem édes Bertuska, írjon azonnal. Hátha megkapta azóta azt a levelet. Ha nem, akkor én rögtön jelentést teszek az asszony ellen – persze más okok czímén, de pimaszságát megtorlom. A dolog olyan idegessé tesz, hogy addig, míg magától választ nem kapok, nem is tudok semmit sem írni. Várva-várom válaszát. Üdvözli lelkéből kézcsókoló híve Ady Endre

 

[Címzés:]
  Őnagyságának:
  Brüll Berta urhölgynek
  Nagyvárad.
  (Főutcza Stern-ház.)



89. Ady Endre – Brüll Bertának

[Érmindszent, 1903. nov. 10–11.]

K: OSZK – Levelestár növn. 1935/86/4 – Hajtott levélpapír borítékkal – 2 f (r-v) – 113 x 175, 92 x 118 mm – Tintaírás – Pr.: vétel Lantos Adolftól 1935.

Dat.: fpb: Ø – épb: Nv 1903 nov 12

M: RAéL 291–292. – RAöl 222. – AEvl 64–65. – AEl I. 101.

Én magának hosszabb levelet írtam […] Ebben a levélben A… [Adél] részére is volt néhány sor: nem tudjuk, hogy ezek a levelek valóban a postán vesztek-e el, de később sem kerültek elő. Ady nov. 1-én érkezett haza Budapestről Érmindszentre, a következő napok valamelyikén kapta Léda levelét, s utána írhatott Bertának.

A…[Adél] írt: ez volt Diósiné első levele okt. 4-i elbúcsúzásuk óta. (L. az okt. 19-i 84. sz. levél jegyzetét.)

gyanum van a postamesternő ellen: Érmindszenten nem volt postahivatal. A falu postáját a három kilométerre fekvő Érkávásra vitte a küldönc, sürgős esetben gyakran Ady Lőrinc férficselédje, sőt olykor szekéren Ady Endre maga. Vidéki tartózkodásai alatt a posta volt az egyetlen kapocs a világ és a falu között. Mohó híréhsége, ideges, türelmetlen várakozása levelekre, hírekre, sürgős küldeményei késése miatt gyakran volt elégedetlen a hivatal működésével, és került összeütközésbe alkalmazottaival.

Schöpflin igazgató: Schöpflin Ágoston nagyváradi postaigazgató (AEvl 560.).

Ugyanakkor írtam Párisba is: ez a levél sincs meg.




Hátra Kezdőlap Előre