94. Ady Endre – Somló Bódognak

[Érmindszent, 1903. nov. 21.]

Kedves Tanár Ur, írnom kell Önnek, nem várok Párisig. Csöndesen mulasztom a napokat ez idő szerint egy nagyon csöndes és nagyon sáros falucskában. Derék, béna idegeimet kurálnám, de igen-igen kevés a reménységem. Dolgozni még mindig nem tudok s ha bízom is magamban, egyre erősebben evődik belém a gyanu: az én talentumom, egyéniségem nem olyan fajtájuak, hogy eredményeket hozzanak nálunk, ma. Nem is ápolok most magamban semmi egyébb[!] tervet, minthogy kimenjek Párisba. Reábízom teljesen magam az életre, mely ellen voltaképen ugy sem tehetek semmit. Sokszor jól esnék Önnel beszélgetni egyről-másról. Ilyen szükség íratja velem ezt a levelet is. Mind sűrűbbek az órák, a melyekben igen haszontalannak látom magam s minden én dolgomat. Mit csinál, kedves tanár ur? Nem felejtett még el engem? Fog írni pár sort erre a csunya önző levélre, mellyel könnyíteni akarok magamon, kipanaszolva mindent egy e panaszokkal szemben védtelen embernek, kit okosnak és nemesnek tartok. Lehet, hogy alattomban még a megvigasztalást-keresés is dolgozik bennem. De ez ellen védekezem. Ne írjon majd udvarias és megnyugtató levelet. De ha ideje engedi, adjon tanácsokat, milyen előadásokat hallgassak Párisban? Aztán nagyon lekötelezne, ha a Huszadik Század legujabb számát elküldené. Várom szíves válaszát. Szeretettel üdvözli tisztelő, igaz híve Ady Endre. 903. nov. 21. (Érmindszent, Szilágy vm.)



94. Ady Endre – Somló Bódognak

Érmindszent [1]903. nov. 21.

K: OSZK – Levelestár növn. 1950/63/2 – Hajtott levélpapír – 2 f (r-v) – 113 x 175 mm – Tintaírás – Pr.: Moór Jolán ajándéka 1950.

M: AEvl 68. – Lengyel 130. – AEl I. 105–106.

Ez Ady harmadik nov. 21-én írt levele lényegében azonos panaszokkal, a címzetthez igazodó fegyelmezettebb hangon. Somlóval is érezteti, hogy megértő emberi kapcsolatra vágyik. (Kapcsolatuk kezdetéről l. a 48. sz. levelet.)

az én talentumom, egyéniségem nem olyan fajtájuak, hogy eredményeket hozzanak nálunk, ma: Ady július végétől írt vezércikkeinek alaphangja „az elkeseredés az exlex okozta anarchia, a panamák, a klerikális reakció térhódítása, a szájaló hazafiság hangossága miatt” (Vezér Erzsébet jegyzete: AEÖPM IV. 440.). A politikai élet, a közügyek kilátástalansága miatti elcsüggedés, a Léda-szerelem lelki megpróbáltatásai okozzák pesszimizmusát, tehetségtudatának pillanatnyi megingásait.

milyen előadásokat hallgassak Párisban?: Kont Ignác magyar irodalmi előadásait hallgatta meg néhányszor; (programtervéről l. a 95. sz. levél jegyzetét).

lekötelezne, ha a Huszadik Század legujabb számát elküldené: Ady Nagyváradon nemcsak rendszeres olvasója volt a Társadalomtudományi Társaság 1900-ban indult folyóiratának, hanem terjesztette is, s részt vett a Társaság tagtoborzásában (l. Hegedűs: AEnn 337–338.; Varga 88., 205–207.; EmlAE II. 202., 480.). Somló Bódog kezdetben munkatársa, 1905–1906-ban szerkesztője volt a folyóiratnak.




Hátra Kezdőlap Előre