128. Ady Endre – Brüll Bertának

[Érmindszent, 1904. jan. 7.]

Édes Jó Bertuska, csak szavakkal lehetne beszámolnom. Alig tudtam megmenekülni Budapesttől, mindenképen ott akartak tartani. Rengeteg elintéznivalóm van még. Hétfőn vagy kedden ujra föl kell utaznom Budapestre, de válaszát még idevárom. Ma Párisból kaptam levelet s válaszoltam is már. Megírtam, hogy ragaszkodunk a 19-iki dátumhoz. De mondja ugy entre nous, édes Bertuska, lehetetlen volna egy vagy két nap esetleges odázás? Nem baj, ha igen. Hiszem, hogy 19-re teljesen kész leszek. Minden esetre. Tehát e kérdést, ne vegye Maga kérésnek. Nagykárolyból írott levelem megkapta? Nagyon megzavartak és bántottak szemrehányó, de kedves sorai. Igazán, folytonos hajszában s ideges várakozásban voltam, ezért nem tudtam írni. A párisiakat megkértem, vegyenek ki nekem lakást. Féltem magamat ettől a nagy ideggyötréstől, a mivel a készülődés napjai járnak. Csak már legalább is Bécsben volnánk. Ugy-e? Csókolja a kezeit ragaszkodással igaz híve Ady Endre. (Érmindszent csütörtök)

 

[Címzés:]
  Őnagyságának
  Brüll Berta urhölgynek
  Nagyvárad.
  (Főutcza, Stern-ház).



128. Ady Endre – Brüll Bertának

Érmindszent, [1904. jan. 7.]

K: OSZK – Levelestár növn. 1935/86/22 – Hajtott levélpapír borítékkal – 2 f. (1. f.: r-v, 2. f.: r) – 113 x 175, 92 x 118 mm – Tintaírás – Pr.: vétel Lantos Adolftól 1935.

Dat.: fpb: Érkávás [év, hó, nap olvashatatlan] – épb: Nv 904 jan 9.

M: RAéL 304. – RAöl 232. – AEvl 96–97. – AEl I. 136–137.

Ma Párisból kaptam levelet: a várva-várt párizsi levelekből a házaspár közös üdvözlőlapján (l. 79. sz. levelet) kívül addig kettőt kapott Ady az asszonytól (említését l. a 89. és 97. sz. levélben), egyet a férjtől (113. sz.), aki mint lelkes nagyváradi lokálpatrióta rögtön barátságába fogadta ismeretlenül is a szülővárosából tanulmányútra készülődő fiatalembert. Ady válaszát Diósiék levelére l. 127. sz. alatt.

ragaszkodunk a 19-iki dátumhoz: A tervezett közös utazás Párizsba mégsem sikerült, Ady csak a hó végén tudott elindulni.

Nagykárolyból írott levelet l. a 126. sz. alatt.




Hátra Kezdőlap Előre