163. Ady Endre – Bölöni Györgynek

[Nizza, 1904. okt. 9.]

Vasárnap

Édes fiam, Bölöny[!] Gyurka, no, hogy végre is eszedbe jutottam. Élek. Beteg vagyok. Nem tudom, holnap mi lesz. C’est tout. Hanem a kérésed nem igen tudom ám most teljesíteni. Itt élek három hét óta Nizzában s nem tudom, mikor kerülök vissza Párisba. Ez nem azt jelenti, hogy most már okod van nekem nem írni. Írj a párisi címemre. Ha visszatérek s nem lesz késő, rendelkezésetekre állok. Zboray kedves, uri ember. Egyszer Váradon beszéltem vele. Mondd, hogy üdvözlöm őt. Nemsokára én is bűz-Budapestre kerülök. Ölellek:

Ady Endre

 

[Címzés:]
  Monsieur
  G. de Bölönyi[!]
  a „Magyarország” szerkesztősége
  Hongrie. – Budapest.



163. Ady Endre – Bölöni Györgynek

[Nizza, 1904. okt. 9.]

K: PIM – A.2/7 – Postai levelezőlap, rajta nyomtatva: Carte postale – 1 f. – 90 x 143 mm – Tintaírás – Pr.: vétel Bölöni Györgytől 1954.

Dat.: fpb: Alpes Maritimes Nice 04 10 9 – épb: Bp 904 okt 12.

M: Bölöni 54. – AEvl 112. – AEl I. 153.

Bölöni ezt a megjegyzést fűzi a levélhez: „Az ősz folyamán valami csekélységre kértem levélben Adyt.”

Zboray Aladár (1868–1908): író, újságíró, a Magyarország főmunkatársa; e lapnak volt munkatársa Bölöni. Valószínű, hogy nevének említése nem e kéréssel kapcsolatos.

Nemsokára én is bűz-Budapestre kerülök: Ady Budapest-ellenessége vidéki eredetű (a debreceni, nagyváradi újságíró több cikke tanúskodik erről), de nem város-ellenesség. A város Ady számára a faluval szemben a kultúra ígéretét jelenti. L. AEÖPM III. 9–10.; 287–288.; AEÖV I–II. 604. Adynak Franciaországban anyagi nehézségei miatt egyre tarthatatlanabbá vált a helyzete. Vészi, a BN főszerkesztője már 1903 őszén hívta a laphoz. Júliusi levelében Bírónak azt írja: „a Bud. Naplóhoz mehetek” (154. sz. levél). Különös, hogy Vészi Margit naplójába azt jegyezte fel, hogy 1904. szeptemberében, Párizsba jártuk alkalmával naponta könyörgött neki: vigye keresztül apjánál, hogy hazajöhessen a Naplóhoz (Emlékezések 83.). Lehet, hogy Vészi találkozásuk alkalmával nem ismételte meg az ajánlatát. 1905. januárjában Ady hazajött Pestre, és a BN munkatársa lett.




Hátra Kezdőlap Előre