169. Ady Endre – Brüll Bertának

[Nizza, 1904. nov. 6.]

Mélyen Tisztelt Nagysád! Szeretnék levelet írni, ha volna ehhez elég írnivalóm. Nincs. Egyhanguság, sivárság és keserűség. Ez nem érdekes. Meddig leszek még itt, nem sejtem. Megzavarodva s álmélkodó szomorusággal értesülök B. esetéről. Mi van avval az emberrel? Ez különös és rejtelmes eset. Írok neki holnap-holnapután. Nagyszerűbb ujság semmi Váradon? Tehát még mindig én vagyok az álmok királyfia? Beleegyezem. Illetve: tűröm, megengedem. Mamája őnagysága s a Maga kezeit csókolja E. d. A.

 

[Címzés:]
  Mademoiselle
  Berta Brüll
  (Főutcán Stern-ház)
  Nagyvárad
  Hongrie



169. Ady Endre – Brüll Bertának

[Nizza, 1904. nov. 6.]

K: OSZK – Fond 74/1/7 – Képes levelezőlap, az Union Postale Universelle levelezőlapja hétnyelvű felirattal, nagy B betű (vagy fordított 3-as szám?) fiatal lánnyal és gyerekekkel – 1 f. – 137 x 84 mm – Tintaírás – Szöveg a lap képes oldalán – Pr.: vétel dr. Nádor Henriktől 1966.

Dat.: fpb: Nice Alpes Martimes 6 11 04 – épb: Nv 904 nov. 9.

M: RSle 222., 100. – ADok (faksz.) 4. – AEl I. 157.

szomorusággal értesülök B. esetéről: Brüll Berta Bíró Lajossal szövődő kapcsolatáról, ill. annak Bíró részéről történt megszakításáról vagy valami udvariatlan elutasító gesztusról lehet szó, amelyből világossá vált, hogy a férfi nem akarja a közeledést. Különös, hogy Ady itt kezdőbetűre rövidíti a nevet. Ez azt a gyanút kelti, mintha nem is Bíróról akarna írni.




Hátra Kezdőlap Előre