172. Ady Endre – Brüll Bertának

[Párizs, 1904. nov. 30.]

Kedves Bertuskám,

nem írtam, mert napokon át utrakészen vergődtem. Gondoltam, majd írok Neked Budapestről. Annyira komoly volt az uti terv, hogy azt is elhatároztam: veletek töltöm, ha ki nem dobtok, a karácsony-estét. A világ nagyot fordult azóta. Egyelőre még Párisban maradok. Meddig? Nem tudom. De az sincs kizárva, hogy egy szép napon beállítok hozzátok. Adél, szegény, egy kicsit megnyugodott. Remélem, jobban lesz minden s ugy látom, Dodó is rajta van. Élünk csöndben, keserűen sokszor, reménykedve néha. A te ex-szobád most az ebédlő. A volt ebédlőt a Dodó üzlete foglalta el. Én más szobában, és egy emelettel feljebb, de a régi hátsó házban lakom. Hiányzol, öreg, nagyon. Kezdem magamon konstatálni, hogy a vonzalmaim távolságokat kívánnak, ami elég szerencsétlen, perverzus lélekre vall. Adél mondja is néha: – Szeretném, ha két hónapra, de csak két hónapra elmenne valahova. Biztosan megint nagyon szeretne.

Hát ez nem épen így van. De egy atomnyit még Vele szemben is meg mer nyilvánulni ez az én fura lelki aberrációm – olykor. Hogy vagytok. Kedves mamádnak add át kézcsókomat. Margitot üdvözlöm. Nos, mi van Bíróval. Én kezdek nagyon elhűlni ettől az embertől. Ez is zsidó, kezdem belátni. Szervusz Öreg. Te is zsidó vagy, de neked megbocsátok. Híved s régi szerelmed: A.

P. S. Ha akarod, ezuttal is szabadságában áll Nagysádnak levelemet transzponálni egy udvarképesebb és legálisabb tónusba.

A.

(Szerda.)

P. S. II. Holnap kapok egy uj magyar barátot. Geréby Palit, aki Debrecenben a fejem összekaszabolta, de én is az övét. Derék fiu. Mulatni jön Párisba. És Kacér? Nem járt Nagyváradon? Hát a házasság-tervek? Eredj már férjhez, Öreg.



172. Ady Endre – Brüll Bertának

[Párizs, 1904. nov. 30.]

K: OSZK – Levelestár növn. 1936/86/11 – Hajtott kékesszürke, merített levélpapír – 2 f. 1 f. r–v, 2. f. r – 123 x 176 mm – Tintaírás – Pr.: vétel Lantos Adolftól 1936.

M: AEvl 113–114. – AEl I. 158–159.

A keltezés Geréby érkezésének a híréből következtethető (l. 173. sz.).

Adél, szegény, egy kicsit megnyugodott: Diósiné és férje közötti vitáról, kibékülésükről l. a 168. sz. levelet.

a vonzalmaim távolságokat kívánnak: a gondolat már előbb megjelenik a Meg akarlak tartani c. versben (BN 1904. júl. 12.).

Geréby Pali: debreceni földbirtokos, tartalékos tiszt, az első világháborúban esett el. Debreceni újságíróskodásának idején Ady és Geréby egy színházi összeszólalkozásuk miatt (Ady véletlenül Geréby helyére ült le a nézőtéren) 1899. máj. 4-én kardpárbajt vívtak, amelyben mindketten megsérültek. A párbajozást akkor már törvény tiltotta, ügyük bíróság elé került. Gerébyt 8, Adyt 5 napi államfogságra ítélték. Ezt Ady 1902. júl. 20–25. között töltötte le a szegedi államfogházban (EmlAE II. 65–69.).




Hátra Kezdőlap Előre