223. Ady Endre – Brüll Bertának

[Budapest, 1905. okt. 24.]

Kedves Bertuska,

végre egy levél Adéltól. Ugy történt, ahogy én jósoltam. Rávall arra az emberre. Most hízelkedő és alázatos. Egyébb semmi. És hazudik. Például, hogy nekem válaszolt. Egy sort sem kaptam tőle. Nagykegyesen megengedte, hogy írhassak olykor Adélnak. Hát jó. Én írtam. Tudod a nálunk történt változásokat. Engem s helyzetemet csak annyiban módosítja a Bíró abszolute nem irigyelt, előrelátható s érthető „kitüntetése”, hogy én elsejétől kezdve 300 koronát kapok a miniszterelnöki sajtóirodától is. Azaz – kapnék. Egyelőre be kell vonulnom – szanatóriumba. Az őrülés fenyeget. Pomázra megyek valószínűleg. A fizetésem azért kapni fogom. Mikor? Majd megírom. Könyvem dolgát is megakasztja ez. És te hogy élsz? Mit írt Adél neked.[?] Üdvözöl barátsággal és szeretettel

Ady.

P. S. Két előfizetési fölhívást küldök íme neked.



223. Ady Endre – Brüll Bertának

[Budapest, 1905. okt. 24.]

K: OSZK – Fond 74/1/18 – Levélpapír – 1 f. (r–v) – 170 x 265 mm – Tintaírás – A felső margón ismeretlen kéz írásával: Bp 1908. dec.Pr.: vétel dr. Nádor Henriktől 1966.

M: RSle 207. – RAöl 470–471. (1905. dec.) – AEl I. 182–183. (okt.)

A levél tartalmilag azonos az előzővel (222.), de mivel nem ugyanolyan a levélpapír, egy nappal későbbre kelteztük.

Rávall arra az emberre. Most hízelkedő és alázatos: Diósiról van szó, aki nyáron megpróbálta elválasztani a szerelmeseket, de az asszony erélyes és határozott magatartása visszakozásra kényszerítette.

Nagykegyesen megengedte, hogy írhassak olykor Adélnak: Bizonyára nyári találkozásuk alkalmával állapodtak meg ebben (l. a 212., 213. és 222. sz. leveleket és jegyzeteiket).

nálunk történt változások: l. a 222. sz. levelet.

Bíró abszolute nem irigyelt, előrelátható s érthető „kitüntetése”: Ady itt arra utal, hogy Bíró azzal, hogy eljegyezte Vészi Jolánt, beépült a családba, s mint családtag lépett előre a lapnál.

Pomázra megyek: az előző (222.) levélben említett szanatóriumról van szó.

Két előfizetési fölhívást küldök: Ady verses kötetének, az Új versek-nek a kiadását a Pallas kiadó úgy vállalta, hogy előfizetők gyűjtésével előre biztosítja bizonyos példányszám eladását. Ismerőseinek, barátainak íveket küldött szét előfizetők gyűjtésére (l. a 225–228. sz. leveleket).




Hátra Kezdőlap Előre