344. Ady Endre – A Népszava szerkesztőségének

[Párizs, 1907. jan. 8.]

Mélyen Tisztelt Szerkesztőség,

ugy érzem, hogy kötelességem önöket tudatni egy friss értesülésemről. Pápai Lajos, álujságíró, zsaroló és csaló, Párisban él. Egy tucat álnév mellett a „Fehér”-név, melyet legsűrűbben használ. Minden azt mutatja, hogy a France-interjut a Függ. Magy.-nak ő írta. S valószínűleg ő boldogítja a P. H.-t is párisi leveleivel. De kérem, hogy az én nevem, mint aki erről értesíti a Népszavát, maradjon titokban. Eléggé gyűlölnek engem így is a koalíciós lapok. S azt sem szeretném, hogy ez a Pápai-gazember piszkolódjék. Ahogy önök ismerik a budapesti sajtó-viszonyokat velem együtt, ő kapna erre helyet. Viszont az ügy elég érdekes, hogy a Népszava tudjon róla. Szeretettel


 Ady Endre

[Címzés:]
  A Népszava
  szerkesztőségének
  Budapest
  Hongrie.



344. Ady Endre – A Népszava szerkesztőségének

[Párizs, 1907. jan. 8.]

K: MTAKK – Ms 1163/1 a–b – Vékony levélpapír szakadt borítékkal – 1 f. r–v – 202 x 194, 108 x 131 mm – Tintaírás – Pr.: Bresztovszky Edéné tulajdonából 1966.

Dat.: fpb: Paris R. Jouffroy 17 45 8–1 07.

M: AEl I. 229–230.

Pápai Lajos – Belia György jegyzete szerint: Pápay Lajos a századfordulón az Új Világ c. lap munkatársa volt, s népszerűsítő cikkeket írt Edgar Allan Poe-ról, Dantéról, Mozart párizsi tartózkodásáról, a francia népies regényről stb. 1899-ben megjelent könyve: Az örök béke és az általános lefegyverzés.” (AEl I. 404.)

Függ. Magy., P. H.: Független Magyarország, Pesti Hírlap.

Eléggé gyűlölnek engem így is a koalíciós lapok: Ady a darabont-párti BN-nak és a darabont kormány sajtóirodájának volt munkatársa. Az egykorú koalíciós sajtó számon tartotta a „hazaárulókat” (l. Király I. 103–111.).

Viszont az ügy elég érdekes, hogy a Népszava tudjon róla: Ma már nem deríthető ki, mi késztette Adyt a levél megírására, miben állt Pápai gazembersége. – A költő kapcsolata a Népszavával korábbi: Diósinénak írt levélben 1906 áprilisában jelenti, hogy a lapnál tárcákra szerződött (l. a 265. sz. levelet). 1907-ben kezdi közölni a szociáldemokrata párt lapja Ady forradalmi verseit. (1907. jan. 6.: Dózsa György unokája, A Délibáb üzenete.) Alkalmasint Révész közvetítette a közeledési szándékot, bár ő csak 1906 őszén került a laphoz és 1907 tavaszán vette át az irodalmi rovat szerkesztését.




Hátra Kezdőlap Előre