392. Ady Endre – Bölöni Györgynek

[Párizs, 1907. jún. 9.]

Kedves Gyurkám, te vagy a legjobb, leghívebb fiu a világon. Tegnapi leveledre megijedtem s írtam Radónak. Levelem kissé bizantin-stílű, de elég önérzetes alapjában. Azt hiszem, hogy jól hatott az öreg baromra. Egyben kértem, hogy táviratilag küldesse el nekem a pénzt. Tudniillik 15–17 föltétlenül utazni akarok. Szóval téged még Budapesten érlek. Ami a P. L. M. dolgát illeti, baj van öregem. Én disznó rest, még mindig nem jelentkeztem náluk. A róluk írt főbb cikkem (a Mariusok városából, 1906 szept. 15–30 között kellett volna megjelenni, Nizzából küldtem) mint te is tudod, megtalálhatatlan. Ha talán átnéznéd a tizenöt lapot a szerkesztőségben. Van egy másik cikkem is róluk, ezt hónap[!] lefordítjuk Adéllal s beküldjük. Jelezni fogom, hogy más cikkeket is írtam. Ugyancsak bejelentem, hogy párisi utódom te leszel. Csakhogy így nem igen lesz neked időd bevárni az ő jegyüket, ha adnak. Kísértsd azonban meg, hátha, hátha. Minden esetben a jövőre jó lesz neked. Én ha a Mariusok városából cikk nem jelent volna meg, írok róluk otthon még egy cikket. Köszönöm, Gyurkám, barátságodat és fáradságodat, mit értem hoztál. Az uton neked és Révésznek táviratot küldök. Ölellek


 Adyd.



392. Ady Endre – Bölöni Györgynek

[Párizs, 1907. jún. 9.]

K: PIM – A. 2/104. – Levélpapír – 1 f. (r–v) – 199 x 213 mm – Tintaírás – Pr.: vétel Bölöni Györgytől 1954.

M: Bölöni 130. – AEvl 164. (jún. eleje) – AEl I. 248–249. (jún.) (Mindhárom hibás szöveg.)

A keltezés támpontja a Radónak írt levél (l. a 391. sz. levelet). Ady máj. 30-án válaszol Bölöninek arra a levelére, amelyben értesíti hogy Radó hajlandó kiadni egy füzetnyi Ady-novellát. Utána újabb levelet kapott Bölönitől, (nem tudjuk, mi volt benne), erre gyorsan ír Radónak „szombat délután” kelettel. Ez a szombat jún. 8. lehetett, mert közben meg kellett érkeznie Bölöni második levelének. Ezt a levelet utolsó híradásnak szánta, jelezve a tervezett dátumot, amit nem tudott betartani: csak 21-én indult haza Párizsból (l. a 398. sz. levelet).

Ami a P. L. M. dolgát illeti: a P. L. M. a Paris–Lyon-Mediterranée vasúttársaság. Ady 1906 őszén a társaság szabadjegyével utazott a Riviérára. Ennek fejében reklámcikkeket kellett írnia a lapjában.

A róluk írt főbb cikkem (a Mariusok városából, 1906 szept. 15–30 között kellett volna megjelenni, Nizzából küldtem): a cikk címe Bölöni téves olvasata miatt torzult (A nárciszok városából), s így jelent meg minden további közlésben. Vezér Erzsébet is így kereste a BN-ban, de nem találta. Feltehetően a jó címmel sem található, mert Vezér figyelmét nem kerülte volna el.

Az uton neked és Révésznek táviratot küldök: Ezek nincsenek meg. A távirattal a barátait figyelmeztette, hogy fogadják őt a pályaudvaron.




Hátra Kezdőlap Előre