436. Ady Endre – Diósi Ödönnének

[Budapest, 1907. nov. 25–28. között]

Édes jó Adél, Mindenem,

nincs itt semmi ujság, csak annyi, hogy valószínűleg nem mehetek szombatra Nagyváradra. Még, ha elővezetnek sem. Itt a 3 Hollóban dolgozom órák óta a kötetem korrekturáján. Nagynehezen leráztam a nyakamról – Nellykét. Ujság – ujra mondom – semmi. A lapnál egyre rosszabb a helyzet. Nem tudok dolgozni itt. Vésziék és Bíróék három hét mulva költöznek Berlinbe. Az uj lap vajudik. Írjon azonnal, hogy jönnek-e biztosan vasárnap este. Nagyon várom s ezerszer csókolom a kezét.

Ady.

Bertuskát szeretettel üdvöz<z>löm, valamint Margitot is.

 

[Címzés:]
  Madame
  Adéle Diósy
  Nagyvárad
  Főutca Stern Márton-ház.
  [A város és az utca áthúzva, alá ismeretlen írással:]
  Gutman A úr levelével
  Budapest József körut 2 [emelet és lakásszám olvashatatlan]



436. Ady Endre – Diósi Ödönnének

[Budapest, 1907. nov. 25–28. között]

K: OSZKnövn. 1939/5/3 – Hajtott levélpapír borítékkal – 2 f. (r) – 113 x 183; 95 x 119 mm – Tintaírás – Pr.: vétel Langertól 1939.

Dat.: fpb: a letépett bélyeg miatt nem állapítható meg – továbbító pb: Nagyvárad 907 dec 3 N 11.

M: Lengyel 323–324. (Az alábbi elcserélt boríték épb-je alapján.)

Az OSZK Levelestárában ez a levél olyan borítékban van, amelynek az adatai a következők: fpb: Bp 905 dec 5 – épb: Paris 7 – 12 05.

Ez a 238. sz. levélhez tartozó boríték.

A levél eredeti borítékjában a 111. sz. levél volt található. A borítékcsere és következményei leírását l. annak a levélnek a jegyzetében. Ady nov. 22-én pénteken Nagyváradon volt, néhány napot ott töltött. Visszatérve Pestre 25. és 28. (hétfő és csütörtök) között írta meg ezt a levelet, amely téves postai irányítás miatt elkeveredett, s csak dec. 3-án, vasárnap ért Váradra. Diósinét már nem találta ott, valószínűleg szombaton vagy vasárnap reggel elindult Pestre húgával együtt. Hogy Adynak ez volt az utolsó levele Váradra a Pestre készülő asszonyhoz, arra a szövegből több jel utal: beszámol és érdeklődik az asszony indulásának pontos idejéről. Felutaztában Nellyke (Erdélyi Kornélia, /Reisner Nelly?/ Diósiné unokanővére, „író és újságíró volt Váradon” Fehér Dezsőné szerint: Dénes: Hársak 186) volt a társasága, akit nagy nehezen lerázott. – Az asszony és a húga egész decembert Pesten töltötték. Brüll Berta ezt írja emlékezésében: „én 1908 elején mentem haza, mert Margit beteg lett, úgyhogy Adél még Pestről lejött hozzánk egy napra.” (EmlAE III. 146.) Ez az adat a következő év első felének levelezésében lesz fontos.

3 Holló: a Három Holló vendéglő volt az Andrássy út 24. sz. alatt az Operaház mellett. 1905 és 1911 között Ady kedvenc éjszakai tartózkodó helye, gyakran itt írta verseit és cikkeit is. Először Révész Béla vitte oda és ő volt legállandóbb éjszakázó társa. A vendéglő a költő révén vált híressé. Itt találkozott barátaival, ismerőseivel, kedvéért a kor sok jelentős írója, művésze kereste fel a helyiséget. 1937-ben emléktáblát helyeztek el az épületen. A ház felújításakor Csorba Géza domborműve a kapu alá került, tévesen a bejárat bal oldalára, ahol az Opera kávéház volt. A Három Holló-évekre, a vendéglő fénykorára vonatkozó emlékeket Kovalovszky Miklós gyűjtötte össze (EmlAE III. 319–320., III. 12–150.; l. még Király I. 571–587.). – Mesélő, nosztalgikus hangvételű Krúdy Gyula emlékezése a vendéglőre és látogatóira: Kalandjaim a költővel girbegurba pádimentumokon, Hitviták a Három Hollóban, Az élet zűrzavarai c. részek az Ady Endre éjszakái címen megjelent könyvből, Bp., 1989. 5–49.

kötetem korrekturája: l. a 428. és 432. sz. levelet. Ezek szerint már nov. első felében elkezdték a kötet nyomdai szedését.

Vésziék és Bíróék három hét mulva költöznek Berlinbe: Lengyel szerint (288.) karácsony előtt utaztak el.

Az uj lap vajudik: nem is született meg.




Hátra Kezdőlap Előre