1.

Babonafeljegyzés

1609

A gyöngyösi volt ferencrendi könyvtárban Bán Imre rátalált Michael Neander Graecae linguae erotemata (Bázel 1565) c. nyelvtankönyvére. Címlapján Csombor Márton kezétől származó sorok olvashatók: Martinus Cs[ombor] Szepsi Emp[tus] [!] ibidem…. die 20… 1609. Mivel az „ibidem” csak a nevében szereplő szülőfalujára vonatkozhat, a könyvet Szepsiben vásárolta. A kötet címlapja elé fűzött 11 levélen a görög ékezés szabályai találhatók latinul (Regulae de accentibus articulorum), de a XVI. századi írás nem Szepsi Csombor kezétől való. Az utolsó levél rectóján azonban Bán Imre az ő soraira bukkant; a befejezetlen szöveget Szepsi Csombor Márton babonafeljegyzése c. közleménye (ItK [= Irodalomtörténeti Közlemények]1954. 439-440.) után adjuk:

 

Az földbe el töt penz mimodon kellien keresnie.

 

Hasogasd megh az sendelt szep aprora, legien hat avagi niolcz hasitas szal, vesd kinkőben, fözd megh benne, valahova gianakodol akkor az sendeleket giujcz megh eggüt, valahova gianakodol, tarcz oda, ha penz, ezüst, aranij az földben lejend, megh aluszik, de ha ot nem leszen, mind megh egh.

 

Mas Ugian azonrol.

 

Keressed az akasztot embernek kötelet, tepd megh es czinalij giertija belet belöle, sodorvan czinalij giertiat az Rajnak elsö Rajnak viaszabol, giucz megh, es valahol az penz leszen, el aluszik, ha penighlen nem leszen, mind megh egh.

Magiarul imig vagion eltöt aranijnak, ezüstnek, onnak, penznek es egieb draga marhanak megh lelesere.

Igen reggel mikor az nap fel kel alij arczal az napra, es az hova gianakodnal az el rejtet aranij, ezüst es penz felöl, az te kezejdet tiszta sziböl minden alnoksagh tavol level [!], es az te szivedben nem leven, azt mongiad…

A „Magiarul imig vagion” kitétel Bán Imre szerint idegen nyelvű forrásra utal. A könyv provenienciájával kapcsolatban megjegyzi, hogy a kassai ferences konvent feloszlatásakor, a XVIII. század 80-as éveiben kerülhetett Gyöngyösre. Kassán kétszáz évvel korábban volt kelendő cikk Neander grammatikája: szerepel Gallen János könyvkereskedő (1581 és 1583 között a város polgára) áruinak leltárában is 15 dénár értékkel. Vö. Kemény Lajos: MKSzle [= Magyar Könyvszemle] 1895. 318.




Hátra Kezdőlap Előre