3

Becse, 1848. november 4.

Édes Lizám!

Tehát szerencsésen megérkeztem Becsére, és sietek néhány szót váltani veled, angyalom. Pestről Esterházyval és Szápáry Gézával+ utaztam el, kit a Hannover huszárokhoz* osztottak be. Kár, hogy a gőzhajón való utazást választottuk, másfél napunk kellett Szolnokról Szegedre. Szegedről pedig kocsin kellett utaznunk, mert a szegedi hajó nem várt reánk.

Becse egész tábor. A kis házban, melyben laktunk, van a főőrség és a lőszerraktár stb., a ház előtt két kis kétfontos sajkás-ágyún és egy egyfontos vaságyún kívül áll még két hatfontos ágyú és egy hétfontos tarack; jobbra a kikötő felé egy barikád emelkedik, széles árokkal és palánkkal, a másik a kútnál a templom mögött, a harmadik a főutcán, a negyedik a második hosszú utcán, az ötödik a Papich-háznál. A Tisza mellett, a fürdőház környékén egy földsáncot emeltek. Ezenfelül egész Becsét őrök övezik. A rácok sohasem veszik be rendes katonaság nélkül. De azért mindig ki vagyunk téve a kutyák támadásának, mert hadierőnk sokkal gyengébb, semhogy támadólag léphetnénk fel.

Átok azokra, kik ezt a gyalázatos háborút előidézték. Ha csak egy napig van itt az ember, meg kell szűnnie benne minden tekintetnek, minden ragaszkodásnak az előbbi viszonyokhoz, itt látni teljesen a bukott osztrák kormány gyalázatosságát. Hálát adok Istenemnek, hogy nem próbáltam előbb bekelni ezredemhez, különben most meggyőződésem s Magyarország ellen kellene harcolnom, vagy pedig titkon elhagynom csapatomat, mert kvietálást többé nem fogadnak el. Riebel őrnagy, aki voltaképp zászlóaljparancsnokom, máris benyomul Magyarországra, és Temesvárral iparkodik egyesülni. Azt reméljük, hogy Arad várát bevesszük, mert az őrség egy része velünk ért egyet. Temesváron is részben Magyarország felé hajlik a Leiningen+ ezred hangulata. Christian+ örvény szélén jár; vajha Isten idejében nyitná föl szemét. Ha a mi részünkön volna, bizony sok ezerrel fölérne. Szomorú következése a fejedelmi politikának, hogy közeli rokonoknak egymás ellen kell harcolniuk.

De el a sötét képekkel. El van vetve a kocka, az én sorsom Magyarországéval együtt dől el. Milyen vigasztaló rám nézve, hogy nézeteim e pontban megegyeznek a tieiddel. Tehát csak bátorság, hőn szeretett, drága Lizám. Isten nem hagyhatja el az igaz ügyet.

Borzasztók az utolsó harc* részletei. A nemes Poldi szép lelke akkor is megnyilatkozott. Sok embernek ő mentette meg az életét. Frányova elpusztítására is kiadták a parancsot, de a borzasztó parancsnak nem akadt végrehajtója. Pedig ki tudja, nem bánjuk-e meg nemsokára ezt az elnézést, mert a rác nem tudja, mi a hála.

Ki sem mondhatom, milyen nehezemre esik távol lenni tőled és a gyermekektől, pedig most még csak a kezdetén vagyunk. De már most is minden szenvedés és nélkülözés ellenére vigasztal a gondolat, hogy eljön az a boldog nap, melyen ismét együtt leszünk. Isten őrizzen meg téged és a gyermekeket, érted él hű szerelemben

Károlyod




Hátra Kezdőlap Előre