Leiningen-Westerburg Károly+  rövid napi jegyzetei

Április 6. Isaszegi csata, eddig a legnagyobb. Borzasztó ágyúzás, ütközet, a balszárny visszavonulása. Roham az erdőben és az ellenség szerencsés visszaszorítása. A jelentésben kitüntetéssel említenek. Görgey+ gyönyörű szavai a csata után.

Április 10. Születésem napjának előestéje. Vác megtámadása, borzasztó idő. Gyönyörű mozdulatunk. Heves ütközet és roham a balszárnyon (átkelés a vasúton, borzasztó talaj). Földváry Magyarország első katonája*. Lovammal elbukom. Katonáim részvéte. Götz+ tábornok*, Brandenstein+ százados*, egy sebesült tiszt*. – Beszállásolás; a papság nevetséges szabadelvű arcfintorodásai. Megint megérdemeltem a rendjelet*.

Április 11. Pihenőnap Vácott. Üdülés kimondhatatlan fáradalmak után.

Április 12-13-14. Menetünk észak felé Oroszin és Ipolyságon át.

Április 17. Léva és Kelecsény.

Április 18. Átkelés a Garamon, melyben az ellenség nem gátol. Haderejének összpontosítása, szándéka, hogy minket a Garamba vessen.

Április 19. A kapott parancs ellenére Nagysarlóra megyünk. A hadállás kulcsát dandárom megrohanja és elfoglalja, balra a lovasság (9. zászlóalj). A falu másik végén magam vagyok parancsnok, ágyú és lovasság nélkül, kitéve a leghevesebb kartácstűznek. Erős csatártömegek elhelyezése kedvező szögben az árok mellett. Nyolc ágyú odahozása. Rögtöni előnyomulás, és az ellenség zömének megkergetése és szétrobbantása. Mindig legjobb, ha a saját erős akaratunkat követjük. Elvesztek egy negyedórát, és csak akkor érek föl a magaslatra, mikor az ellenséges balszárny tömegét már nem lehet elvágni. Erős oldalozó tűzben kettő egészen föloszlik*, egy félig. Előrejön a lovasság, hogy amazokat elfogjuk, én pedig visszamegyek, hogy az ágyúkat előrevontassam, hogy azokat a tömegeket félelemben tartsuk; a lovasság tétlen marad, és engedi, hogy a szétszórtan futók az erdőbe jussanak. Mindamellett fényes a diadalunk. Az ellenség szétrobbantva és demoralizálva, vesztesége ezerhatszáz fogoly és sok halott, három ágyú elfoglalva. A hadsereg lelkesült hangulata. Georg+ a Mazzuchelli ezrednél*, melynek zászlóalja csaknem egészen fogságba esik. Ifjú hadaink megdöntötték az ellenség legjobb csapatait.

Április 20-21-22. Menetek Komárom felé. Madar. Szép kép, igaz magyar papi család. Egyszerűség és méltóság. Egy óra hosszat a vízen át megyünk*. A legénység gyönyörű jó hangulata és fáradhatatlansága. Komárom. A város szomorú képe. Folytonos bombázás, mely azonban kevés kárt okoz.

Április 23. A rendjelek ünnepi kiosztása. Görgey+ negyedszer is méltónak nyilvánít engem a rendjelre. Javasolja, hogy a II. osztályát kapjam. Hiba, hogy közlegények nem részesülnek benne.

Április 24-25. Meszlény+, kellemes csalódás*. Guyon+, Lenkey*. Hídverés*. Éjjel érdekes bombázás. Látogatásom a hídfő erődítésében. Egy pohár bor és egy bomba. Éljen. Esterházy Pál+*. Édes jó Lizám. Séta Meszlényvel+.

Április 26. Komáromi csata. Éjjeli expedíció, annak sikere. A dandár kivonulása, az ütközet szerencsés menete. Balszárny és visszavonulás, tétlen szerepem. Mérleg: a sáncokban hat 24 fontos ágyút elvettünk, ötszáz foglyot ejtettünk.

Április 27-28-29-30. A táborban, Komárom mellett. Damjanich+ lábát töri. Spártai válasza. Sári család, örömük. Menetünk Ácsra, és nagy ellenséges raktárak zsákmányul ejtése. Az ellenségnek megfoghatatlanul gyors visszavonulása. Nincs bizalma csapataiban. A rendjelek elvetése; tőlem megtagadják a II. osztályt. Csapataim már rég méltónak ítéltek reá. Végtére is ez a parancsnok legszebb bizonyítványa.

Május 1. Menetünk Buda felé. Tata. Főhadiszállás. Egy hadosztályt veszek át*. Földváry dandárnok. Kökényesi+ szép jelleme. Knezić. Parancsőrtisztjeim (Esterházy, apa és fia)*.

Május 2. Bajna. Sándor*, a lehetőségen felül fekete-sárga. Komáromhoz oly közel Pozsony, és most ismét távolabb tőled. Lovaglás az erdőben G*-vel.

Május 3. Hidegkút. Házigazdám nevetséges hencegése. A gyermekek hiába törekszenek apjuk fekete-sárga érzületét leplezni. Lady, Markó+.

Május 4. Buda előtt. Hadikövet. Hentzi+ válasza. Tarackjaink szerencsés elhelyezése. Erős tüzük. Éjjel Pest bombázása. A hídfő megtámadása.

Május 5-6. Tunya élet, belátjuk, hogy a várat ostromágyúk nélkül nem vehetjük be. Claire, Poldi, örömük. Kell, hogy nemsokára viszontlássalak.

Május 7-8-9-10-11. A „Fácán”-ban. Boldog emlékek. A természet keblében nem dobog szív az emberért. Isten fenséges természete, és az emberek nyomorult bajoskodása. Végre díszítik a Schwarzenberg zászlót, beszédem, a csapatok fenséges hangulata. Pestnek borzasztó, de rövid bombázása. Jó hírek a Bánságból. Bem+ legyőzte Christiant+. Lovaglás a Városligetben… [olvashatatlan, elmosódott szavak) grófnő…

Május 7. Ostrom.

Május 12-18. A főhadiszálláson… [olvashatatlan, elmosódott szavak] … A baka büszke.

Május 18. Ostrom létrákon; visszaverik. Tisztjeink rendetlensége és könnyelműsége. Ferenc Károly*.

Május 19-20. Borzasztó idő. Felhőszakadás. Szerencsétlen lovaglás a mozsárüteghez, és egy áltámadás rendelése. Sebes+* és családja, tizenkét gyermek, lakodalom. Előkészület az ostromra. Kísértés: hogyan viselkedem?

Május 21. Roham. Fölállításom. Alárendeltjeim tétlensége és közömbössége. Jeladás a támadásra, borzasztó tüzelés, szoros út, kitéve a legrettenetesebb golyózápornak. A 3. zászlóalj és derék Schwarzenbergjeim sorait ritkítják. Isten veletek, vitézeim. Más ütegeink is előre, élénken tüzelnek, de a roham csak akkor sikerül, mikor a két zászlóalj ismét előresiet, mindnyájan a falhoz vonják a létrákat és megmásszák a bástyákat. Szvilár+, Farkas+, Festetics*. Borzasztó öldöklés, kezdetben nincs kegyelem. Végre lecsendesül a düh. A foglyok közt ismerős tisztek (Hurth+). A honvédek szilajsága. Sajnos, fosztogatnak is. Hentzi+ halálosan megsebesül. Lánchíd. Allnoch+ ezredes. Szerencse. Poldi. Görgey+ nagysága minden tekintetben. Claire, barátjai. Szegény Lizám nem hall felőlem.

Május 22. Pesten. Vidám hangulat. A vénasszonyok rajonganak értem.

Május 23-24. Rendjelek. Görgey+ beszéde. Kossuth+ írása. Tehát mégis megkaptam a II. osztályt. Hosszabb tartózkodásunk Pestet Capuává teszi számomra*.

Május 25. Színház. Görgey+ velünk marad*.

Május 26. Elindulás Vörösvárra. Csapatainkat ismét rendre kell szoktatni. Knezić. Visszapillantás a nagy intrikára. Meg vagyok magammal elégedve. A tábornokné* végzetes befolyása. Nem kell asszony a haditáborban.

Május 27. Dorog. Esztergom. Palkovics, apa+ és fiú+*. Az előbbi családja, Fekete Flóri+. Hogy elszállt az idő.

Május 28. Esztergomban, ebéd Feketénél. Jó borok. A „schwarzgelbizmus” határán vagyunk, részben már benne.

Május 29. Köbölkút. Kocsizás Karvára, Mária és gyermekei, derék, eszes asszony. Kedves délután. Megemlékezés Burdinára*, szegény asszony.

Május 30. Perhete, kocsizás Komáromba. Damjanich, Galvagni+. Teleki*. A tábornokné nagy öröme. Vidám este.

Június 1. Esterházy Pál+ Tatán. Érsekújvárba, tehát a Nyitrán átkeltünk. A Vág vonalát megszállotta az ellenség. Klasszikus vacsora, Palaty+, holnap a táborba.

Június 2. Asbóth+ hadtestének* megérkezése. Sóvárgó pillantások észak felé. Szemrevétel.

Június 6. Lebukom a lóról. Unalom. Önkéntes fegyverszünet. Komáromba. Este Pálnál. Szekulics+. Asserman+. Lenkey+ ostobasága. Nepotizmus.

Június 9. Tábornokné. Knezićnek kicsinyes, aggodalmaskodó jelleme. Csaknem sajnálom, hogy nem használtam föl az intrikát. Nagysándor, Aulich (hadicsel), Klapka+.

Június 10. Katonaszedés. Hazaszeretet szép példái. Majthényi+, derék hazafi*.

Június 11. A számvitelben visszaélés és becstelenség. Sok tiszt szeretne békés alkalmazást.

Június 12. Udvard. Ebéd. Alsó– és felsőpapság.

Június 13. Megyer. Károlyi Lajos+*. Szép jószág. Az ő jelleme.

Június 15. Szelőce.

Június 16. Ütközet Farkasdnál, II. hadtest, Knezić+ kicsinyes szelleme*.

Június 17. Tardoskedd. A tábornokné riadalma.

Június 20. Átkelés a Vágon. Második ütközet Farkasdnál és Perednél. A hadtest átvétele.

Június 21. Peredi csata. A balszárny. Az oroszok, visszavonulás. Derék lovasság. Könnyelműségem. Szoros út a hátunkban. Derék gyalogság.

Több nap Megyeren, Érsekújváron, Komáromban, Poldi Győrnél megsebesül. Poeltenberg+ visszavonulása.

Július 2. A komáromi csata. Görgey. Hősies erőfeszítése. Kiveri a berontott ellenséget a sáncból. Borzasztó tusa az ácsi erdőben. Klapka+ tétlensége; nekem meg van kötve a kezem. Hát nincs már bátor férfiú Magyarországon*? Végre támadás. Szőny elfoglalása, Benedek+, Görgey+ megsebesülése*. Borzasztó fölindulás a hadseregben.

Szomorú napok Komáromban. Viszály és intrikák. Tagok fő nélkül. Ideiglenesen Klapka+ a főparancsnok*, elhatározás nélkül. Végre, hogy áttörünk. Csata 11-én. A lovasság nagy tömegét nem használják föl; embereimet az eső és füst zavarba hozza. Ismét heves harc az erdőben. Visszavonulás a sáncok közé.

Július 13. Elindulás a Duna bal partján Vácra. Három borzasztó menet nyomasztó hőségben, rossz élelmezés, Görgey+ lóháton.

Július 15. Vác. Az oroszok támadása, heves harc után visszaverjük őket. Benyomás.

Július 16. Szemrevételezés, kis zsákmány. Furcsa találkozás egy orosz tiszttel*. Visszavonulás elhatározása.

Július 17. Legszebb napom, mint katonának: nyolc órai küzdelmem az oroszokkal, egyedül. Azok csalódása. Görgey+ elismerése. Bátortalanság. Ellankadás. Nincs mit enni.

Vadkert, Görgey+ állapota aggasztó. A következő napokban javul. Óriási természete. Szökések. Végre kapnak a csapatok élelmet. Losonc. Az oroszok ajánlata*. Parlamentálás. Lovagiasság. Zsolca*. Ütközet. Poeltenberg, Gesztely*. Főhadiszállás. Hadikövet. Ütközet. Visszavonulás Tokajba, szomorú menet a tiszántúli síkon. Debreceni ütközet*, folytonos menetelés. Gyula. Stanci*.

Augusztus 12. Aradon. Ütközet. Te jobb sorsot stb.

Augusztus 13. Menet Világosra. Kapituláció az oroszokkal. Életem legszomorúbb napja. Az oroszok lovagiassága. Menetünk Kisjenőre. (Óriás, néhány boldog órám. Drygalski+, az osztrák tiszt mintaképe.) Hammerstein+. Ebéd Rüdigernél. Zichy+, Forgách+*.

Gyula, Wenckheim+; átadnak az osztrákoknak*. Reischach+. Elutazás Mácsára. Arad. Bevonulás. Szombat. Inkább tízszeres halál, mintsem hogy ily meggyalázásokat kelljen védtelen eltűrni. Első estém a fogságban.

Augusztus 26. Vasárnap. 2. nap. A fogság valamivel keserűbb.

Augusztus 27. Hétfő. 3. nap. Kihallgatás, mégis valahára közelebb a döntéshez.

Augusztus 28. Kedd. 4. nap. Foglalkozás. Váratlan találkozás. Újságcikk*. Engem, ki e háborúban több osztrákot mentett meg, mint bárki, így megbecsteleníteni. Schlik. Erbach+* nyilatkozata a cikk felől. Kenyéren és vízen élni sem rossz, ha a lelkiismeret nyugodt. Szomszédom jobbra. Mulatás az ablaknál (siket), rejtett beszélgetés.

Augusztus 29. Szerda. 5. nap. Régi parancsnok. Rád gondolok. Erbach+ látogatása. Schlik+ engedelme.

Augusztus 30. Csütörtök. 6. nap. Hírek. Balás, szegény Gyula*. A főporkoláb barátságosabb arca. Az arra menő tisztek. Államfogház.

Augusztus 31. Péntek. A rácok. Csernovics. Láhner. Nagyobb szigorúság. 20 tiszt… [elmosódott, olvashatatlan szavak)… Damjanich. Szomorú helyzete.

Szeptember 1. Szombat. Poldi. Hír felőled, szegény Liszkám, Bethlen, Podmaniczky+ közlegények*. Dessewffy+ időtöltése. Vadászat. Damaszkin+.

Szeptember 2. Vasárnap. Kiss. Séta. Újságok és remények.

Szeptember 3. Hétfő. Ítéletvégrehajtás*.

Szeptember 4. Kedd. Vécsey. Csernovics. Várparancsnok.

Szeptember 5. Szerda. Egész nap olvasmány*.

Szeptember 6. Csütörtök. Én jó Louis-m*, mennyire köszönöm neked. Ő jól ismer. Dessewffy+ neje.

Szeptember 7. Tábornokné. Szivarok. Taszi tiszteltet.

Szeptember 8. Szombat. Az én pókjaim.

Szeptember 9. Vasárnap. Maltravers. Egészen elég megfigyelni a gyermekek lelkét, és azon átkozott hajlandóságukkal, hogy nem igazat fecsegjenek, mely a gyermekszobának legfőbb betegsége, szembeszállani. Atyák! ne alkalmazzatok több keserűséget, félelmet, élelemmegvonást, becsukást, mint amennyi szükséges! A nyílt gyermek, ki szemedbe néz, igazat mond, és megszégyeníti az ördögöt is. Ez az anyag, melyből a becsületes, vitéz, bölcs férfi válik.

Szeptember 10. Hétfő. Louis elment; levele. Claire levele. Az én kis angyalom. Egyikünk befejezte pályafutását.

Szeptember 11. Kedd. Malachovsky+ az ablaknál. Dessewffy+ barátom epikureus. Ítéletvégrehajtás.

Szeptember 12. Ha lehetne, hogy én otthon… vagy úgy lenne, hogy boldogabb az asszony, mint bármilyen társaságban házon kívül… [elmosódott, olvashatatlan szavak].

Szeptember 13. Csütörtök. Dessewffy+ neje. Dessewffy+ jósága. A magunk szerencsétlensége fogékonyabbá tesz mások fájdalma iránt. Schlik+ elutazott. Franz Liechtenstein+. Vigasztaló biztosítások. Görgey+ állítólag Stájerországba ment. Isten mentsen, hogy őt többé ne becsülhessem. Lengyel és német szolgáink. Naiv őr. Kinn vihar – mintha érzelmeim volnának.

Szeptember 14. Péntek. Görgey+ állítólag Stájerországban. Milyen kétségek, de nem, nem! A porkoláb jó éjszakája.

Szeptember 15. Szombat. Második kihallgatás. Újságcikk.

Szeptember 16. Vasárnap. Beszélgetés a hadbíróval; emberek. Levelek Lizától (nagy a balsorsban, igen, mindent el akarok követni).

Szeptember 17. Hétfő. Pótlás a kihallgatáshoz*. Amit meg lehet változtatni, igaztalanság. Esterházy. Guszti*. A szerelem élesen lát.

Szeptember 18. Kedd. Levél Lizának és Claire-nek. Damjanich. Titkos viszontlátás.

Szeptember 19. Szerda. Damjanich. Régi előszeretete irántam*.

Szeptember 20. Csütörtök. A Pester Zeitung cikke.

Szeptember 21. Péntek. Kiss+ és Vécsey+ – haditörvényszék. Az ítéleteket Bécsbe küldik.

Szeptember 22. Szombat. Az ördögbe, még egy szót! Megadás … hogy jót tegyenek, és hogy G. jóindulatú legyen hozzájuk. A gyakorlat magától megjön. Szívesebben látnám, hogy a legénység a legjobb… mint hogy így a legrosszabb … Szívesen odaadta, hogy inkább a szeretet, mint a vártól és börtöntől való félelem… [olvashatatlan, elmosódott szavak].

Szeptember 23. Vasárnap. Lenkey* (megtébolyodott). Hír Becse lefoglalásáról. Szegény nőm, szegény gyermekeim. Damjanich, levél.

Szeptember 24. Hétfő. Levél Lizának Becse ügyében. Az előbbi élelmezéssel fölhagytam. I. azt találta, hogy egyetlen nő sem volt boldog, aki méltatlan szeretőt szeretett mélyen és becsületesen. I. igaznak ítélte La Rochefoucauld+ azon mélyen megalapozott, de visszatetsző megállapítását, hogy a nő – francia nőről van szó – tud ugyan szerető nélkül élni, de ha egynek odaadta magát, már képtelen egyvalakivel végigjárni az életét. Elveszett; a magányt és a kínt nem tudja elviselni. Az üres helyet újabb ideállal tölti be. Már nem tud lehullani az erény magasáról – tehetetlenül csúszik bűnből bűnbe, míg utol nem éri az öregség, és magára nem marad szeretet és megbecsülés nélkül.

Szeptember 25. Kedd. Levél Lizától. A folyosón való séta is tilos.

Szeptember 26. Szerda. Haditörvényszék. Damjanich+ benyomása, Poeltenberg, Aulich, Nagysándor, minden régi barát. A hadbíró biztosítása. Poeltenberg+ még mindig optimista*. Bármily kevéssé tudom áltatni magam az ítélet szigorúsága felől, mégis örvendek, hogy a pör közeledik eldöntéséhez.

Szeptember 27. Csütörtök. Claire levele Poldinak, Lizának írok a lépések dolgában. Aggodalmaim a kis Hermann miatt*. Istenem! … [olvashatatlan, elmosódott szavak] … Claire levele. Válaszom. Rettenetes idő. Dessewffy+ eltörött ablaküvege. Damjanich+ a folyosón. Hét órakor ablak becsukva és világosság (Seher+, hadbíró*).

Szeptember 28. Péntek. Hosszú távollétek kioltják a hamis, de nem a valódi fényeket. A lámpák kialudtak, sötétség, mint tegnap. De még ezer meg ezer év múlva is oly fényesen tündöklenek a csillagok, melyekhez ma fölnézünk. Cédula Lázártól. Radetzky. Komárom, amnesztia. Vajon csak Komáromé-e, vagy általánosról van-e szó, nincs világosan megmondva.

Szeptember 29. Szombat. Vécsey, Moga+. Rangjának elvesztése és öt év. Teleki Ádám+. Damjanich. Cédula. Pester Zeitung, az első igazságos cikk a magyar hadjárat felől. Źeleński, tízévi sáncmunka. (Seher+ szabadon.) Lázár. Kosztpénz. Porkoláb is vigasztal. Damjanich+ neje.

Szeptember 30. Vasárnap. Lázár+ azt állítja, hogy írásbeli híre van, hogy néhány nap alatt megadják az amnesztiát. Liza+ levele. A nő leglényegesebb tulajdonsága és ereje: gyöngesége. Olyan lény, akit vigasztalnunk és óvnunk kell; milyen kedves dolog ez a férfi büszkeségének! A gőgös nő, ki egyedül is megáll, és nem szorul a mi támaszunkra, elveszti nemének varázsát.

Október 1. Hétfő. Egy pillanatnak milyen nagy a hatása. Évekre! Egy pillanat – erény, bűn, dicsőség, gyalázat, bánat, gyönyör csak pillanatoktól függenek. A halál is csak egy pillanat, és mégis az örökkévalóság áll mögötte! Liza levele. Annak az asszonynak, aki egy becsületes embert, egy angol gentlemant választ élete társául, sohasem szabad meghallania a férje neve elleni rágalmakat. A férje becsülete az övé is, és ha szájával, melynek rágalmak hallatán vigaszt kellene osztania, csak a hazugságokat terjeszti tovább, bármilyen szépséggel, gazdagsággal, előkelőséggel van is megáldva, a férje mégiscsak a kárhozatot veszi vele karjaiba.

Október 2. Kedd. Ó, mily fájdalmasan sóhajtott a nő, és epedett, hogy ismét a szerelem és gyönyör szemével nézhessen téged, szép világ. De a test betegsége rendesen a lélek rejtett erejének és bölcsességnek megnyilatkozásához vezet, melyekről egészséges napjaiban nem is tud az ember; Isten a maga irgalmában úgy rendezte, a természetnek meglehetősen általános törvényeként, hogy azon arányban, amint a sírhoz közeledünk, lefelé hajló utunk síkabbá és könnyebbé válik reánk nézve, és minden nappal, azon mértékben, amint a por köde eloszlik szemünk elől, veszt valamit kísérteties színéből a halál, és végtére úgy hullunk karjába, mint a fáradt gyermek anyja ölébe. (Gondolatok és hasonlatok helyzetemre való tekintettel.) Este Dessewffy, unokatestvére. Két tiszt. Pester Zeitung. Komárom. Eső után szép este.

Október 3. Szerda. Vécsey. Cédula. Lenkey+ mindig tébolyodottabb. Ír a várparancsnoknak. Magas személyiség: útlevél, idegen névre szóló; neki négylovas hintó. – Kiss+ is jó híreket üzen. Dessewffy. Feleségének levele. Komárom valóban amnesztiát nyert. Klapka+. Asserman+. Félóra Damjanichnál. – Görgey+ ellen vádak. Megvásárolták undok pénzen; nem bírom és nem akarom hinni, és mégis aggaszt ez a gondolat.

Október 4. Komor hangulat, a Damjanichcsal való tegnapi beszélgetés hatására nem tudok írni. Este cédula Damjanichtól*. Mindig Vécsey+ kapja a legfurcsább híreket. Komáromot nem adták át, Schlik+ fogságban*, poroszok Pozsonyban. Liza levele. Porkoláb. Fegyverek*. Holnap reggel hétkor hadbíróság elé. Élet vagy halál, Uram, amint parancsolod!




Hátra Kezdőlap Előre