35*

Poeltenberg Ernő+ levele feleségének

1849. augusztus 28.

Imádott barátnőm!

Istennek hála engedélyt kaptam, hogy írjak és elküldjem a levelemet (bár nyitva, de ez engem egy csöppet sem zavar) az Aradon parancsnokló tábornok úr közvetítésével. Kérlek, jó Pauline-om, te is írj nekem Aradra, a várparancsnok úr leveleivel.

Írj sokat! egyetlen boldog percem és erőforrásom az lesz, ha megtudom leveleidből, hogy te, a kedves és jó gyerekek és tisztelt apánk jól vagytok, nyugodtak vagytok – nem aggódtok túlzottan miattam, mert az csak növelné fájdalmamat. Itt nincs rossz sorom, csak az nyomaszt, hogy távol vagyok mindnyájatoktól! és legyőzhetetlen vágy és érzés ég bennem, hogy szívemre szorítsalak téged, akitől már egy éve el kellett válnom. Mennyi veszélyt álltam ki ez alatt az idő alatt, mennyi szenvedést! A Jóisten segített, hogy túléljem mindezt, és most is vakon bízom benne, hogy már nem sokáig választ el minket.

Ahogy én is imádkozom, hogy a Jóisten óvjon meg, ne hagyja, hogy nagyon lesújtson az a fájdalom, amely miattam nehezedik rád – bár szívem, Isten a tanúm rá, ártatlan mindebben! –, imádkozz hozzá te is, és ártatlan és hő imádat, „hogy hamarosan egyesítsen bennünket”, meg fogja hallgatni.

29-én

 

Megpróbálom ezeket a sorokat magának a tábornok úrnak a kezébe adni, hogy eljussanak hozzád; nagyon tisztességes ember, megérti, mennyire szívemen viselem, hogy megkapd üzeneteimet.

Csókold meg gyöngéden jó és tisztelt apám kezét, és mondd meg neki, hogy nagyon megvigasztalna, ha néhány sort kaphatnék tőle! – A gyerekeket szorítsad nevemben szívedre, mint ahogy gondolatban én is gyöngéden csókollak, imádott Pauline-om! Isten óvjon!!

Isten veled, jó angyalom!

Ernőd

 

[Folytatólag Poeltenberg Ernőné+ kézírása:]

Drága és jó apa, átküldöm magának szegény Ernőnk levelét, melyet most, vacsora után kaptam, és én is kérem, hogy írjon neki néhány sort jóságosan – nagy vigasz lenne számára, ha szeretett kezétől kaphatna néhány szót.

Jó éjszakát kívánok, drága apám, és maradok

odaadó és ragaszkodó lánya
 Pauline




Hátra Kezdőlap Előre