22

1849. augusztus 16.
  Részlet az osztrák minisztertanács jegyzőkönyvéből*

2. A másik hosszabb tanácskozást követelő tárgy a báró Haynau+ táborszernagynak megadandó felhatalmazás volt, hogy alkalomadtán tárgyaljon a lázadók vezetőivel. Ismeretes, hogy a felkelők most már seregestől megadják magukat, és hogy milyen választ adott herceg Paszkevics+ orosz tábornagy Görgey+ tárgyalási ajánlatára. Ezek után feltételezhető, hogy a lázadók vezetői most már az osztrák vezénylő tábornokhoz fordulnak, mérlegelni kellett tehát, milyen utasításokkal kellene ellátni erre az esetre báró Haynau+ táborszernagyot.

A minisztertanács nézete szerint a miniszterelnök előterjesztése értelmében az alábbi feltételek szolgálhatnak alapul

a) Tárgyalást a lázadó kormánynak semmilyen szervével sem szabad folytatni (pl. Mészáros, Duschek+, Szemere+ és a hasonlók), csak a fegyveres erő vezetőivel, akik az alájuk tartozó csapatok nevében nyilatkozhatnak;

b) politikai és kormányzati ügyekre vonatkozó kérdések minden tárgyalásról kirekesztendők;

c) követelni kell minden fegyver és lőszer kiszolgáltatását és a lázadók mindennemű katonai kötelékének feloszlatását; további pont lehetne:

d) büntetlenség biztosítása a lázadók legénysége számára, ha a magyar királyság területén születtek; továbbá:

e) szabad külföldre távozás meghatározott időn belül azoknak a tiszteknek a számára, akik el akarnak menni, és

f) viszonylag enyhe igazolási feltételek megállapítása azoknak a tiszteknek a számára, akik az országban kívánnak maradni.

Polgári személyekkel semmiféle tárgyalásba sem szabad bocsátkozni.

Az igazolási módozatok és feltételek a következők lehetnének : azok a tisztek, akik a háború kitörése előtt alakulatukkal együtt a lázadókhoz soroztattak – ha a katonai szolgálat ellátásán kívül nem róható fel nekik büntetendő cselekmény –, újra alkalmazhatók vagy nyugdíjazhatók. Újra alkalmazásuk 1848. szeptemberi rendfokozatukkal történik.

A felkelők által kinevezett tisztek a fenti esetben egyszerű büntetlenséggel szabadulnak.

Minden nem osztrák alattvaló szülőhazájába utasíttatik. Azokból az osztrák alattvalókból, akik nem magyarok (bécsi légió, galíciai lengyel légió stb.), büntetőszázadokat kellene alakítani, és erődítési munkákra kellene őket felhasználni.

Az osztrák legénység őrmestertől lefelé elbocsátandó. Azok ellen az egyének ellen, akik a kormányzati tevékenységben részt vettek, a kiáltvány értelmében kellene eljárni.

Ezeket az őfelsége által jóváhagyandó alapelveket báró Haynau+ tudomására kellene hozni, hogy a lázadók vezetőivel való esetleges tárgyalások során vezérfonalul szolgáljanak.




Hátra Kezdőlap Előre