31

1849. augusztus 17.
  Franz Schlik+ császári királyi altábornagy jelentése Haynaunak*

Nr. 912/op.

Óarad, 1849. augusztus 17.

 

Mind nagyméltóságod első magas parancsa azzal az utasítással, hogy az aradi várőrség csapatait és poggyászát, mind a második azzal a tartalommal, hogy csak a poggyászt tartóztassam fel és ne engedjem elszállítani, későn érkezett ahhoz, hogy foganatosítani lehessen. Fizikailag nem volt idő a vár már megkezdett kiürítésének leállítására vagy az új irányelvek szerinti szabályozására.

Mivel egyébiránt Buturlin+ orosz csász. tábornok becsületszavával kezeskedett a már folyó kapituláció betartásáért, az Ausztria és Oroszország között fennálló szövetségre és e két szövetséges hatalom szoros barátságára való tekintettel nem követelhettem a megállapodás megszegését, annál is kevésbé, mert a nevezett tábornok közvetlenül is kapott parancsokat nagyméltóságodtól, és bizonyára a legutóbb érkezett utasítások szellemében járt volna el, ha még tehette volna.

Az orosz csapatok Arad várát ma fél kilenc órakor kiürítették, csapataimból két zászlóalj Howiger+ ezredes úr parancsnoksága alatt nyolc órakor már megszállta. Határozott parancsot adtam, hogy senkit ne engedjenek se ki, se be, és szigorúan tartsák fenn a rendet. Ebben a késői órában közelebbi részleteket nem vagyok képes megadni, de mihelyt holnap megesik a vár állapotának és az itt talált hadianyag– és élelmiszerkészleteknek első ideiglenes felmérése, tüstént jelenteni fogok.

Schlik
 altábornagy




Hátra Kezdőlap Előre