Tanúvallomások*

Pozsony+, 1550. július 13.

Mi, Révai Ferenc+, Túróc vármegye ispánja, valamint Magyarország nádori hivatalának üresedése alatt helytartója adjuk emlékezetül jelen levelünkkel, hogy az alábbi vitézlő és nemes férfiak, prolizei [?] Vajda György, Bakja Márton, Styllyanowyth Miklós, Rakó László, Vitány+ várának kapitánya, szőllősi Zalay Tamás, Kálnai János és Ugrinowyth Vid Ferencnek, mint mondják, a nagyságos néhai Perényi Péter+ fiának keresetére a következőkben írottakról való igazság elmondására tizenhat nehéz márka terhe alatt törvényesen megidéztetve személyesen megjelenvén mielőttünk megesketve és kikérdezve ilyen módon vallottak,

éspedig elsőnek az előbb mondott Vajda György megesketve és kikérdezve azt vallotta, hogy amikor a korábbi esztendőkben ugyanez a tanú török rabságban volt Konstantinápolyban Ahmed+ basánál, gyakorta látta ezt a Perényi Ferencet+, akkor még mint serdülőt, amint a török császárhoz indult, és magához Ahmed basához is jött. És tudja, bizonnyal és valóságosan, hogy ez a Perényi Ferenc+, aki most itt Pozsonyban+ jelen van, igazi és kétségkívüli természetes fia a néhai Perényi Péternek+.

Továbbá Bakja Márton királyi zsoldos megesketve és kikérdezve azt vallotta, hogy őt a néhai Perényi Péter+ úr és az úrasszonya, hitestársa néhány ízben Nándorfehérvárra küldte, hogy alsóneműket és egyéb apróságokat vigyen Perényi Péter+ fiának, és ő néhány ízben járt nála, és valósággal tudja és felismeri, hogy ez a Ferenc az, akihez a tanút az ingekkel küldték.

Továbbá Styllynowyth Miklós megesketve és kikérdezve azt vallotta, hogy ő tudja, és ott volt Budán, amikor Perényi Péter+ Ferenc fiát Budán két asszonnyal és egy Zsiga nevezetű fiúval átadta Gritti kezébe. Azután ezt a Ferencet Nándorfehérvárra kísérték a török császárhoz, és a török császár nem akarta elhinni róla, hogy Perényi Péter+ fia volna. És a tanút magát Olcharowyth Péterrel elküldte János királyhoz+ megtudakolni, vajon valóban Perényi Péter+ fia-e. És a mondott János király+ esküt téve megerősítette, hogy Perényi Péter+ fia. Végtére miután a tanút utóbb Nándorfehérvárott a törökök fogságba vetették, és tizenhárom hónapon át egy házban tartották fogva, valóságosan felismeri, hogy ez a Perényi Ferenc+, aki most itt van, ez volt és volna a mondott Perényi Péter+ fia.

Továbbá Rakó László megesketve és kikérdezve azt vallotta, hogy ő ott volt Nándorfehérvárott, amikor Gritti Nándorfehérvárra hozta Perényi Péter+ fiát a török császárhoz, és gyakorta látta őt Nándorfehérvárott. És ahogy legelőször megpillantotta őt itt Pozsonyban+, nyomban ráismert, hogy ő az, akit azelőtt Nándorfehérvárott látott, és ő Perényi Péter+ fia.

Továbbá Zalay Tamás megesketve és kikérdezve azt vallotta, hogy amikor a nevezett tanú a korábbi esztendőkben a néhai Kunowyth Mihály szolgája volt, és hogy ezt a Kunowyth Mihályt megölték, a tanú maga Budára ment, és Kunowyth Ferenc, előbbeni ura testvérének szolgálatába szegődött. Végtére ezt a Kunowyth Ferencet és vele együtt a tanút magát is a néhai Perényi Péter+ úr valamiféle ajándékokkal a nándorfehérvári basához küldte. És amikor ott voltak, a basa a fiút, Perényi Péter+ fiát elővezettette, és a mondott Kunowyth Ferenc a tanú jelenlétében a ruhákat és egyebeket, amiket Perényi Péter+ a fiának küldött, átnyújtotta neki. Most pedig ugyanez a Ferenc, akiről azt állítják, hogy Perényi Péter+ fia volna, csaknem minden szóra, amiket akkor Nándorfehérvárott++ mondtak, azonkívül a ruhákra és egyebekre, amiket az apja küldött neki, pontosan ugyanazon módon és rendjében, ahogyan történt, emlékezik, és a tanú előtt a napokban elbeszélte. Ezért innen hiszi a tanú, és állítja, hogy ez a Ferenc Perényi Péter+ fia.

Továbbá Kálnai János megesketve és kikérdezve azt vallotta, hogy ő járt Nándorfehérvárt+, és ahogyan visszaemlékezik, háromszor fürdőzött együtt Perényi Péter+ fiával egy fürdőben, és jól megismerte akkor. De hogy vajon ez, aki most azt állítja, hogy Perényi Péter+ fia, valóban az volna-e, azt a tanú nem tudja. Akkoriban úgy látta, hogy Perényi Péter+ fiának hosszúkás ujjai voltak, és a homlokán valamiféle kis jegy, azaz szeplő vagy ragya volt, és ezeket a jegyeket ezen, aki most itt jelen van, nem ismeri fel.

Továbbá Ugrinowyth Vid megesketve és kikérdezve azt vallotta, hogy amikor ez a Ferenc, aki azt állítja, hogy ő a néhai Perényi Péter+ úr fia, kijött Törökországból, elsőre éppen a tanúhoz ment. Hanem a tanú azelőtt nem látta, és nem is ismerte magát Ferencet. Néhányan Perényi Péter+ régi szolgái közül bizonygatták, hogy ez Perényi Péter+ fia, mások viszont nem. Végtére amikor a tanút magát a Király Őfelsége a török császárhoz küldte volna követségbe, egyéb dolgai között valamilyen alkalomadtával egy törököt, nem is akármilyen közembert, nemzetére keresztényt, Chapher bég+ nevezetűt, a Kapy aga szolgáját, akit testvérévé fogadott, beszélgetés közben megkérdezett, vajon él-e Perényi Péter+ fia. És ez azt válaszolta, hogy életben van, és ugyan derék ifjúvá serdült már. Végtére, ahogyan erről a dologról tovább beszélgettek, Chapher bég+ őszintén megmondta a tanúnak, hogy Perényi Péter+ fia nincsen Törökországban, hanem kiment onnan. Ugyanez a tanú a török császár portáján más jelesebb törököktől, úgynevezett csauszoktól+ is tudakozódott. És némelyek azt mesélték, hogy Perényi Péter+ fia még Törökországban volna, mások pedig azt bizonygatták, hogy eltávozott onnan. Hanem a tanú maga, mivel a fiút, Perényi Péter+ fiát azelőtt gyermekkorában nem ismerte, ezért nem tudja, ha ez az a Ferenc, vagy sem, csak amennyire másoktól értesül.

Amiért is az egyenlő igazság érdekében szükségesnek láttuk, hogy a mondott tanúk előzőekben írt vallomásairól és tanúságtételéről jelen levelünket az említett Ferencnek, mint mondják a néhai Perényi Péter+ fiának jogai biztosítására kiadjuk és rendelkezésére bocsássuk.

Kelt Pozsonyban+ pénteki napon, boldogságos hajadon és vértanú Dorottya ünnepén, az Úr 1550. esztendejében.

Détshy Mihály fordítása




Hátra Kezdőlap Előre