Miben legyen gyökere minden visszavonásnak?

Számtalan dolgokban ellenkeznek mind egymással, s mind mivelünk az új tanítók, melyeket fondamentomából megérteni és megrostálni igen nehéz, sőt ugyan lehetetlen is az együgyűktűl. Aki azért bizonyosan és kevés munkával meg akarja az igazságot ismerni, szükség hogy azt cselekedje, amit a parasztember, mikor valamely fát ki akar irtani; ki nem kopácsol az apró ágbogakon, hanem a gyökerét vágja ki, és egy munkával az ágat is ledőjti. Így mi is a visszavonások gyökerét tekintsük meg, és ha ezeket valóban ledőjthetjük, egyszersmind vége lészen a vetélkedésnek. Csak két dologban áll azért minden különbözéseknek fondamentoma.

Először abban: Ha csak az az Isten igíje, ami nyilván meg vagyon írva a Bibliában, avagy pedig a Biblia kívül is vannak oly kézrűl kézre adott tudományok, melyek szinte olyan Isten igíji, mint a Bibliában felírt dolgok.

Másodszor, mivelhogy a Szentírást, hamis magyarázattal, sokan magok kárhozatjára térítik, és ugyan nincs, sőt nem is lehet a keresztyének közt oly eretnekség, mely az Írásra nem bizonyítana, avagy ez el nem múlt időkben nem bizonyított volna: abban vagyon minden különbözés; honnan és mi módon kelljen az Írásnak igaz értelmét megismernünk. Mert noha mi különbözünk attúl a Szentírás magyarázatjátúl, melyet a lutheristák és kálvinisták előhoznak, de azt mondjuk, hogy a Szentírástúl és az ő igaz értelmétűl csak egy puntban sem távozunk el. Azt kell azért meglátnunk: honnan ismerhetjük meg az Írásnak igaz értelmét. Ha e két dologban megalkodhatunk, szent a békesség.




Hátra Kezdőlap Előre