HERCZEG FERENC MUNKÁI

 

Herczeg Ferenc


Balatoni rege


Regényes vígjáték négy felvonásban

 

ELSŐ FELVONÁS.
MÁSODIK FELVONÁS.
HARMADIK FELVONÁS.
NEGYEDIK FELVONÁS.



 

SZEREPLŐK

A király
Benigna
Kinizsi Pál
Palóczi
Drágfi
Pipacs, a király jokulátora
Istók, a király apródja
Sztropkó várnagy
Stóziusz mester
Gunda
Sió               ü
Lesencze      ý  a Balaton lakói
Gyöngyös     þ
Egy úr
A falusi biró
Egy kisleány

Zalamegyei urak és asszonyok; királyi vadászok és kürtösök; Benigna csatlósai; szüretelő parasztlegények, leányok és gyermekek; balatoni sellők és az árnyékjáték szereplői.


(Történik a Balaton partján; az első felvonás a király vadásztáborában, a második és negyedik az ezeréves tölgy alatt, a harmadik Benigna várában.)

 


 

ELSŐ FELVONÁS.

(Erdős tisztás a Balaton partján. A háttérben a tó. A háttérben jobbról - egy keskeny öblön túl - alacsony dombon Benigna vára: kisebb fajtáju gót várkastély. A váron túl és balra a nagy Balaton. A tó és az előtér között fehértörzsü, fiatal nyirfák mintegy rostélyt alkotnak. A fák között út vezet a vízhez. Balra elől Mátyás sátra, mögötte egyszerűbb sátor a kíséret számára. Jobbra elől ősrégi nagy kőpad, mohos, repedező sziklákból összeróva. A padnak - melyhez egy-két lépcsőfok vezet fel - trónusszerü főhelye van. A pad őskori maradék és valaha pogány papok gyülekező helye volt.)

(Mikor a függöny felgördül, éjjel van, a hold világít, de a Balaton háborog és szél süvölt. Az égen gyorsan szálló fellegek.)


ELSŐ JELENET.

LESENCZE, GYÖNGYÖS.

LESENCZE
(Kimászik Gyöngyössel a vízből; kézen fogva előre szaladnak, ijedten szepegve.) Fussunk, hugocskám!

GYÖNGYÖS
Jaj de félek, kis néném! Rég nem háborgott így a Balaton-király!

LESENCZE
Sió úrfira haragszik. Az arcátlan szellem, ki vidra képében szokta riogatni a fürdő lányokat és holdvilágnál összebogozza a halászok hálóját, ma arra vetemedett, hogy fűrészkagylóval elvágja a királyi trónus lábát... Midőn ráült a hatalmas király, fölbillent a szék és ő felsége hanyatt esett.

GYÖNGYÖS
Aj jaj!

LESENCZE
Oly rémesen kalimpált a lába, mint a teknős békáé, mikor hátára fordítják vásott manók. A sellők s zöldszakállu vizi emberek szörnyen megijedtek, de aztán vihogni kezdtek, kacagtak, míg pukkadozva ott hempergett az egész udvar az arany fövényen.

GYÖNGYÖS
Óh, óh!

LESENCZE
A haragos király ekkor fölkapott egy harcsa hátára és kergetőbe vette a felségsértő Siót, hogy megtépázza fürtös üstökét.

GYÖNGYÖS
Elfogta? El?

LESENCZE
Keszthelytől Keneséig űzte, Tihanytól Boglárig kergette. A sellők, kik valamennyien szívükbe zárták a kis gonosztévőt, védő hullámfalat görgettek a király elé, de a bősz öreg végigsuhintott rajtuk viharostorával és most jajongó csapatokban futnak a somogyi partnak.

GYÖNGYÖS
(Búsan.) Ah, ma se táncolunk a holdvilágban!

LESENCZE
Nem bizony! Az ijedt vizi manók ráklyukakba bújtak, a sellők csigákba lapultak s az éji asszonyok sikongva szállanak a felhőkkel (az égre mutat) - látod? - mint viharűzte vadludak.

GYÖNGYÖS
(A Balatonra mutat.) Nézd, nézd! Ott vágtat harcsaháton a zord király!

LESENCZE
Szörnyü vadászat! Jaj a fülednek, Sió, ha nem vagy elég gyors!

GYÖNGYÖS
Ott fut Sió, sebes szökésekben, oldalvást cikázva, mint a holdfényben játszó fogas... Olykor furfangosan meglapul a király lába előtt s a haragjában vak öreg áthengeredik rajta, dühös tajtékot vetve...

LESENCZE
A Hold asszonya is a kis gonoszt segíti. Fénysávokat bocsát a királyra és barna homályba rejti Siót.

GYÖNGYÖS
(Ijedten.) Most erre jönnek! Óh!

LESENCZE
Száz esztendeje se látott ilyen botrányt a Balaton!


MÁSODIK JELENET.

ELŐBBIEK, SIÓ.

SIÓ
(A vízben.) Nem én voltam! Nem én tettem! (Partra ugrik.) Huj, - itt vagyok! (Előre szalad.) Majd hogy el nem csípett!

(Nagy hullám csapódik a partnak. Zúgás.)

Moroghatsz már, itt nincs rajtam hatalmad! (Összefont karokkal kihivóan nézi a Balatont.)

(Balaton-király hangja: "Sió, Sió, te arcátlan felségsértő!")

SIÓ
Parancsol, Felséged?

(Balaton-király hangja:"Tüstént gyere vissza!")

SIÓ
Majd ha fagy!

(Balaton-király hangja: "Te lázadó jobbágy, királyi hatalmamnál fogva parancsolom: tüstént gyere haza!")

SIÓ
(Szamárfület mutat.) Ezt ni! Nem megyek, mert nincs igazság a Balatonban! Akármi skandalum esik a tóban, mindig az én fülem bánja. Révfülöpön felborul a komp - nosza, üstökön kell fogni Siót! Valahol elszabadul egy bitang szél és felüvölti déli álmából a királyt - usgye, pofon ütik Siót! A kincstárban lába kél egypár rongyos gyöngyszemnek - persze, elnáspágolják Siót! Oly ártatlan vagyok, mint a ma született pióca, - de úgylátom, sok intrikus lakik a tóban, ki ellenem bőszíti a királyt. Igazán gyalázat! (Előrejön, megpillantja a két sellőt.) Hahó! Pelyhes vadlibák a hajnali fényben? Fogadok, róka lappang a harmatos bokorban. Fuss, róka, fuss, megcsípnek a piros csőrükkel!

LESENCZE
Látott a világ már ilyen neveletlen szellemet?

GYÖNGYÖS
Mi lesz most már veled, kis gézengúz?

LESENCZE
Óh Sió, ha szeretsz, kérleld meg a bősz királyt.

GYÖNGYÖS
Hisz ismered: tajtékos a haragja, de gyorsan megenyhül.

SIÓ
Uri szellem sohasem kér bocsánatot. Mit nekem a király? Meguntam már a hinárszagu pocsolyáját!

(Hullámzás, haragos zúgás a tóban.)

Bömbölhetsz, koronás bivaly: nem szeppen meg Sió! Igenis, pocsolya! Holmi széllel bélelt versfaragók tengernek neveznek, de azért pocsolya vagy. Görgeted a habjaidat, reggeltől estig, és a habjaid mindig egyformán unalmasak. Csillogtatod a színeidet, mint páva a farkát és a csillogásod ásításra készt! S miféle társaság lakik a tóban? Izléstelen halcsudák, nagyképü vizi emberek és banális sellők - (a két sellőhöz) a jelenlévők mindig kivételek... Eh, nem állom tovább! Nyakamba veszem a világot és emberek közé megyek.

LESENCZE
(Ijedten.) Emberek közé?

GYÖNGYÖS
(Ijedten.) Óh Sió, mit beszélsz? Emberek közé?

SIÓ
Ti békavérüek nem tudjátok, hogy forró embervér buzog az én szívemben is. Mondják, a csacska Nádszál-kisasszonyok mondják, hogy Magyar Omodé, a daliás lantverő, egyszer elszenderedett a somogyi berekben. S a holdfényben bájos csuda mászott ki a Balatonból: Tomajka volt, a legszebb sellő, az én kis anyám. Mondják, hogy Omodé úrnak fülledt álma lőn: egy édes ajkpár tapadt a szájára, keblén egy hideg sellőszív tüzelni s kalapálni kezdett... A lantverő álmának maradandó becsü emléke lett: az emlék én volnék, alázatos szolgátok! (Menni akar.)

LESENCZE
Hová sietsz, szeszélyes szellem?

SIÓ
A szerencsém után! Ott fenn a szellős várban lakik szép Benigna, Magyar Omodé unokája, nekem a lantverő álma révén hugocskám... Itt az erdőben sátorozik Hollós Mátyás, a vitézek és költők királya... A tüzes úr Benigna erényének jégvárát vívja. Virágbokrétákkal ágyúzza e vár falát, versek, sóhajok és tüzes kacsintások a gyujtó nyílai. Peng a lant, habzik a bor, a berekben kapatos legény űzi a paraszt-nimfát, - hajhó! ez aztán a szüreti tor! E vidám háborúban apród leszek, Mátyás vagy Benigna oldalán, miként a véletlen s szeszélyem akarja. Lesz ami lesz, mulatság lesz!

LESENCZE
Sió - mire vállalkozol? Hisz neked nincs varázshatalmad?

SIÓ
De van sok hatalmas barátom vízen és szárazon.

LESENCZE
Hallgass reánk, Sió, gyere velünk!

SIÓ
Hallgassatok reám és gyertek velem!

GYÖNGYÖS
Hová?

SIÓ
Az erdőben, a bodzafabokorban van egy cinegefészek, az melegen ki van párnázva selyempihékkel, ott összebujtok s átaludjátok a napot.

GYÖNGYÖS
És te?

SIÓ
Furulyát vágok nádszálból s játszom nektek. Tudok egy búcsúzó nótát, ha meghallja az özvegy csalogány, meghasad tőle a szíve.

GYÖNGYÖS
És illedelmes léssz?

SIÓ
Mint mindig.

LESENCZE
Ne hallgass rá, hugocskám; ha vele mennénk, holnap már a tihanyi visszhang is huhogná a hirünk.

SIÓ
Akkor megyek magam.

(Távoli kakasszó.)

A molnárné kakasa szólít csatára. Sokszor harcoltam már vele, ha tojást szedtem. Megyek, döntő tusát vívok vele s győzelmi jelként süvegemhez tüzöm hetyke farktollát. Mert van ám süvegem és gavalléros ruhám egy odvas fában! Ég veled, Balaton! Elcsaplak magamtól, világgá bujdosom és polgári foglalkozás után nézek. Lehetek Veszprémben püspök vagy Somogyban főispán.

LESENCZE
Hess, csúnya szellem!

GYÖNGYÖS
Hess, hálóbogozó!

LESENCZE
Leányokat ijesztgető!

GYÖNGYÖS
Hullámkavaró!

SIÓ
Ég veletek és a gyöngyharmat, ti erénydús pontyok! (Balra el.)


HARMADIK JELENET.

LESENCZE, GYÖNGYÖS.

LESENCZE
Kár az édesszáju gazfickóért. Én nagyon szivelem.

GYÖNGYÖS
E tolvajjal kivész a báj a Balatonból.

(Kakaskukorékolás.)

LESENCZE
Másodszor szól a molnárné kakasa!

GYÖNGYÖS
Didergek, kis néném. Halandók járnak a ligetben.

LESENCZE
Hess, tova!

GYÖNGYÖS
Hova?

LESENCZE
Átuszunk Somogyba, a nagyberekbe, a vizi liliomokhoz...

GYÖNGYÖS
Vaj' kinyíltak-e már a tegnapi bimbók? (Lesenczével a tóba el.)

(Vörös hajnali fény.)


NEGYEDIK JELENET.

PIPACS, PARASZTLEGÉNYEK és LEÁNYOK.

(Pipacs az udvari bolondok jelmezében, jobbról bevezeti a parasztokat. A legények közül többen puttonyt visznek a hátukon, a leányok kosarat a karjukon. Néhányan virágfüzéreket hoznak, amelyekkel később fölékesítik a királyi sátrat. Mások a sátor elé hintenek virágot.)

PIPACS
Egy, kettő! Egy, kettő! Halkan lépdeljetek, ti bivalyborjúk, - lebegjetek, osonjatok! Képzeljétek, hogy malacot megyünk lopni az espereshez. Állj! Itt a király sátra. Előre, patkós nimfák - aggassátok fel a virág-hurkákat... (A többieket rendbe taszigálja.) Sorakozz! Mit akarsz itt a szoknyák közt, te bölömbika? Takarodj a felekezetedhez! (Egy leányhoz.) Te meg gyere előbbre, löllei istennő. Vakok közt félszemü a király, rücskösök közt pösze a Vénusz... Érzéssel énekeljetek és taktust tartsatok! Mintha a komp lapátját húznátok - egy, kettő! Megadom a hangot! (Énekel.) Sol-mi-re-dó!... (Szól.) Ez az! (Énekel.) Dó!

(Karének.)

Benigna, édes Benigna
Jer a patakhoz velünk,
Nyár van és a pataknál
Száz violát szedünk.

Benigna, édes Benigna
Jer a ligetbe velem,
Ott holdvilágos éjjel
Száz édes csók terem.

Benigna, édes Benigna
Mért voltál oly kevély?
Zengő daru-fogatján
A nyár, ím, útra kél.

Köd ül a patak partján,
Az erdőn szél fütyül,
Benigna, édes Benigna,
Most sirhatsz egyedül!


ÖTÖDIK JELENET.

ELŐBBIEK, MÁTYÁS, ISTÓK.

MÁTYÁS
(Vadászruhában, Istókkal kilép a sátorból.) Ezüstös éjjel Benigna nevével aludtunk el; illő, hogy arany hajnalon is vele ébredjünk.

PIPACS
(Magában.) Sovány hálótárs!

MIND
Éljen a király!

MÁTYÁS
A nótát köszönöm, de aki királynak szólítja Mátyás diákot, azt diszgráciával sújtom. Tudós Pipacs, magyarázd meg e jámbor népnek, hogy mi a diszgrácia.

PIPACS
Diszgrácia latin szó és magyarul huszonöt botot jelent. Azt hiszitek, ha most királynak érezné magát Mátyás, akkor ilyen rongyon szedett néppel társalogna, mint mi vagyunk?

MÁTYÁS
Ha elvégezték a munkájukat, süttess nekik ökröt az erdő szélén - s az ökör legyen hálás szívem tolmácsolója.

PIPACS
Induljatok a szőlőbe! Egy, kettő! Este udvari bált rendezünk a pagonyban s aki az olasz udvari etikett szerint tud kurjantani, az kap egy dézsa bort.

(Parasztok, az előbbi nótát énekelve, jobbra el.)

MÁTYÁS
Fölkeltek már az urak?

PIPACS
A sátrukban alusznak a tegnapi ivás után és a sátorponyva dagad s apad a horkolásuktól.

MÁTYÁS
Állítsd őket talpra!

PIPACS
Majd oldalba bököm őket az apostoli király nevében. (A hátsó sátorba el.)

MÁTYÁS
Istók, egy korty forrásvízre szomjazom!

ISTÓK
Hozom, felséges uram! (Jobbra elszalad.)

MÁTYÁS
A nagy Pánra mondom: oly jól érzem magam, mint egy görög isten, ki Árkádiában csavarog és élvezi a naplopás költészetét. Újból megszerettem itt az életet s az embereket.


HATODIK JELENET.

MÁTYÁS, KINIZSI.

KINIZSI
(Levéllel kezében jobbról jön.) Jó reggelt, szép uram! Megmondhatnád nekem, fölkelt-e már Mátyás király?

MÁTYÁS
Disztingváljunk, barátom. A király mélyen alszik, de Mátyás talpon van.

KINIZSI
(Magában.) No nézd a kákabélűt! (Fenn.) E szerint a király elcsapta Mátyást?

MÁTYÁS
Fordítva történt: Mátyás csapta el a királyt!

KINIZSI
S mit vétett a néhai király Mátyás úrnak?

MÁTYÁS
Magunk közt maradjon a szó: régóta visszavonás volt már közöttük és világos volt, hogy sokáig nem férhetnek meg egy üstök alatt. A király nagyképü volt, szőrszálhasogató, mélabús és kissé nagyzoló.

KINIZSI
(Magában.) Oly hangon beszél, mintha ő ültette volna az égi fiastyúkot!

MÁTYÁS
Ha valahol egy talyiga nyikorgott az országban, a király Mátyás eszét használta kocsikenőcsnek. S mikor végül azt követelte Mátyástól, hogy borotválkozás közben is ünnepélyes arcot vágjon: ezzel kitörte az igaszeget.

KINIZSI
Valóban mélyen alhatik az én királyom, ha szunyogvitézei ily arcátlanul zümmöghetnek az orra körül.

MÁTYÁS
Bosszant a szunyog, jó kuvasz? Kapd be!

KINIZSI
(Kezet emel rá.) Inkább összelapítom!

MÁTYÁS
Vigyázz! Üvegből való a kezed. Ha megütöd Mátyást: eltörik!

KINIZSI
Uram -? Királyom -? Engedj meg hitvány szolgádnak: most látlak első ízben!

MÁTYÁS
Elég a tréfából! Mi jót hoztál?

KINIZSI
(Átadja a levelet.) A hadnagyoktól fontos híradást.

MÁTYÁS
(Felbontva a levelet.) Ismerem a hadnagyaim fontos híradását: a végvárak düledeznek, új ágyúk kellenek s a fekete sereg a zsoldját várja... Boldog árkádiai Istenek, - nektek nem voltak hitelezőitek! (A levélbe pillant, örömmel.) Lám, - dicső ujság! Viktória istenasszony az ágyamhoz lopódzott és megcsókolt álmomban.

KINIZSI
Csókja ragyog a homlokodon, győzelmes királyom: hét várat nyertél a pogányon.

MÁTYÁS
S még dicsőbb legendát is jelent az ősz vezér, minőt az argonauták óta nem hallott a világ. Az íródeák tolla panegirikust zeng egy heroikus parasztról, valami Kinizsi nevü molnárlegényről, ki Herkulesként egész hadseregeket tipor el... (Olvas.) "A táborban csak közvitéz, de ha szól a harci kürt, vezérré lesz a paraszt s ujjongva követik a címerpajzsos főurak. Erős a molnár mint a bölény és bátor mint a vadkan. Nevetve megy a harcba, vaskos tréfákkal letépi a halál arcáról a szörnyü méltóság álarcát s hol ő vezet, ott az öldöklés a legénységnek duhaj mulatság. És kacagó rohama elől üvöltve fut a pogány..." (Szól.) Ember ez a paraszt?

KINIZSI
Ember, hogy zokon ne essék a szavam. Olyan ember, uram, aki sokat verekedett a zalai korcsmákban s akinek ezért sok baja volt a törvényszolgákkal. Most megtalálta végre a maga korcsmáját, ahol nem kérnek tőle számon minden betört koponyát.

MÁTYÁS
(Bosszúsan.) Ej, mért is hoztad nekem ezt az irkafirkát! Nem lesz most nyugtom, míg meg nem látom a király molnárát, ki lisztet őröl a török császár csontjából.

KINIZSI
(Letérdepel.) Ha csak ennyiben van: nyugodj meg, uram, a molnár előtted térdepel.

MÁTYÁS
Te vagy -? Kinizsi - te? Az én vadkanom? Köszöntelek molnár, a világtörténelem aranykapujában! (Kezet nyujt neki.) Im, Mátyás diák királylyá lesz, hogy kezet foghasson a parasztjával.

KINIZSI
(Kezet csókol Mátyásnak.)

MÁTYÁS
Te légy a kérges tölgy, amelynek árnyékában megpihen a király. Köszönöm neked ez ajándékot, Magyarország áldott talaja! Kelj fel, molnár! Úgy sejtem, hogy előbb utóbb címert, láncot s talán nagyobb terhet is kell a nyakadba akasztanom, - de míg én Mátyás diák vagyok, addig maradj meg molnárnak. A ruha teszi az embert s mielőtt úrrá tesz a bársonyköntös, hadd ismerem meg bőrzekéd alatt a molnár-lelkedet.


HETEDIK JELENET.

ELŐBBIEK, ISTÓK, STÓZIUSZ.

ISTÓK
(Egy vizes kulacscsal jobbról jön. Mögötte Stóziusz, ki a háttérben marad.) Ihol a víz, felséges uram. És megint itt a mester.

MÁTYÁS
Miféle mester? (Iszik.)

ISTÓK
Stóziusz magiszter, a vándor bölcs, ki magát Pannóniai Kátónak nevezi.

MÁTYÁS
Emlékszem rá! Egy pedáns kémény, mely magába aggatta és megaszalta a görög remekírókat. Egy tudákos kukac, mely bevette magát a latin klasszikusok rózsafájába s most azt hiszi, hogy a rózsa bája és illata övé.

ISTÓK
Kátótól eltanulta a gorombaságot, felség. Hogy elállottam útját, fülön akart fogni.

MÁTYÁS
Pedig te nemes ember vagy, Istók?

ISTÓK
Neked, uram, alázatos jobbágyod, de neki Szapolyai úrfi vagyok!

MÁTYÁS
Miféle fenevad van a címeredben?

ISTÓK
Egyszarvu, királyom.

MÁTYÁS
Mért nem döfted meg hátulról a magyar Kátót?

ISTÓK
Ha megdöfném, csak elülről döfném, felség.

MÁTYÁS
E mondásodért húsz esztendő mulva lovaggá foglak ütni, Istók. Mondd a magiszternek: ha ajándékba hozná nékem Bécs városát, ily édes hajnalon akkor se állnék szóba a fanyar ábrázatával. Azaz megállj! Mondd neki, hogy meghallgatom, ha megfizet egy rímmel a Benigna névre.

ISTÓK
(Stóziuszhoz.) Nos? Hic Rhodus, hic salta!

STÓZIUSZ
(Elmélkedve.) Benigna -? Benigna -? Megvan! Csiga!

ISTÓK
Csiga? Szégyeld magad!

MÁTYÁS
Egy fagyottszárnyu túzok, mely életuntan baktat szürke homokpusztán, rímelhet így!


NYOLCADIK JELENET.

ELŐBBIEK, PIPACS.

PIPACS
(A sátorból kilépve.) Benigna - Csiga?! A csigát föl kell négyelni és kitűzni az ország négy fővárosának kapujára, elrettentő példájára minden versfaragónak.

MÁTYÁS
Lefegyvereztél az izetlenségeddel, magiszter - beszélj!

STÓZIUSZ
(Sóhajtva nézi Mátyást.)

PIPACS
Mi bajod? Rossz bor termett Dörgicsén?

MÁTYÁS
Nos? Pénzt ne kérj tőlünk, de ha jó tanáccsal segíthetünk rajtad, számíthatsz bőkezűségünkre.

PIPACS
Eleget itattad velünk már bölcseséged tejét, most hadd szoptassa meg tehenét a hálás borju.

MÁTYÁS
És hadd patkolja meg kovácsát a hálás paripa.

STÓZIUSZ
Si licet magamat így explikálom: malomkőnyi teher nyomja a szívemet, recte a lelkemet. Vedd elő, uram, lucidus bölcseséged emelő rúdját és hengerítsd le rólam ezt a terhet!

MÁTYÁS
Probatum est! Ha magam nem győzném, segít a molnár.

KINIZSI
Zokon ne essék a szavam: az én bölcseségem már köpi a markát.

PIPACS
Megszöktettél a monostorból egy kackiás apácát? Vagy görögöt méltóztattál ölni?

STÓZIUSZ
Tropice beszélve: nagyobb bünnel viselős a lelkem. Nemrégiben még tetemes tisztelettel csüngtem volt Mátyáson, az illustris királyon.

PIPACS
Csüngtél volt -? A plusquamperfectumnak felségsértő büne van!

STÓZIUSZ
Denique, ma már tetemesen megfogyott vagy helyesebben szólva: megcsappant lelkem zacskójában a tisztelet aranypénze s nem fizethetek adót a nagy Hunyadi fiának. Így mondhatná az isteni Cicero. Ez pórias magyar nyelven azt jelenti: nem becsülöm már a királyt.

MÁTYÁS
Úgy? Mit szólsz hozzá, bolond?

PIPACS
Ravasz hizelgő a magiszter. Amióta rád fogták, uram, hogy te vagy Mátyás az igazságos, azóta sok furfangos ember, ki kegyedet hajhássza, gorombáskodik veled, hogy hizelgőnek ne lássék.

STÓZIUSZ
Hogyan tiszteljem a regenst, ki úgyszólván lábbal tapodja en-méltóságát? Mert megesett egy végzetes napon - a nyelv pirul, hogy ki kell ezt mondania - megesett, hogy Mátyás otthagyván királyi trónusát, quasi garabonciás diákként szüreti vándorútra kelt. Mint szégyenletes tavaszi forgószél jöttek a Balaton partjára s itt ledér tábort vertek Benigna özvegyasszony jámbor vára alatt. Azóta borszagu az őszi levegő és pecsenyeszag terjeng a Balaton fölött, minden keresztény ember őszinte bánatára. A jobbágy dalolva dülöng a szőlőhegyen s a leánycsapat a berkekben vihog és bomlik.

PIPACS
(Komolyan.) Ez szórul-szóra így van!

STÓZIUSZ
S miféle kisérettel jár a nagy király? Igricek, széllel bélelt versfaragók, jokulátorok, kombibátorok, borvirágos orru korhelyek és enyves kezü bolondok.

PIPACS
Ohó! Enyves kezü bolondok? Mire való a lófarka, ha nem kötik hozzá ezt a felségsértőt?

STÓZIUSZ
Méltó utcumque e társaság a nagy Gubernátor fiához? János úr várakat tört, nem asszony sziveket.

MÁTYÁS
Mit tudsz te, gyalog-ember, az én világomról? A vágyakról, mik égbe nyúló pálmaként nőnek a szivemből, - az álmokról, mik szivárványos felhőlégióként vitorláznak lelkem egén? Mit tudod te, hogy e játszó verőfény miféle vetést érlel a lelkemben? Hány rőfös az eszed, hogy meg akarod mérni Mátyást?

STÓZIUSZ
A ledér pogány költők beszéltek így, kiknek könyveit oly szivesen forgatod.

MÁTYÁS
Költő vagyok magam is, de költeményim többek a szavaknál, mert tettek. Egy megvett város: hősi költemény - egy meghódított asszony-szív elégia. És most, miközben tétlenül bolyongok e partokon, talán oly éposz bontakozik ki a lelkemből, amelyről ezer év mulva is beszél majd a világ.

STÓZIUSZ
Én csak azt mondom, uram -

MÁTYÁS
Elég volt. Bosszantasz, nem azzal, hogy beszélsz, hanem azzal, hogy beszéltetsz engem. Hanem maradj a táboromban. Magában ízetlen a koldus józanságod, de bölcsen keverve a mi mámorunkkal, füszerré lehet. Lakomáinkon, hol olykor émelyít a sok édesség, te légy kovász.

PIPACS
Só, paprika, bors, mustár.

KINIZSI
És ecetes ugorka.


KILENCEDIK JELENET.

ELŐBBIEK, PALÓCZI, DRÁGFI.

PALÓCZI
(Drágfival a sátorból jön.) Bocsáss meg, felséges uram a késésért, de sokat méltóztattál velünk itatni az éjjel.

MÁTYÁS
Ha megtisztult már a koponyád a borgőztől, akkor figyelj rám! (Magához inti; halkabban.) A budai kancellária ráírt a zalai főispánra, szállja meg vármegyei huszárjaival Benigna asszony várát. A vár valaha királyi birtok volt s mivel a király joga szent és örökéletü, miként a nemzet, - ma is királyi vár. Ám a bitorlók unokája, Benigna vitéz apja, több várat nyert nekem a pogánytól, mint ahány ablaka van az ő várának. Meghagyom tehát leányának az ócska kőrakást.

PALÓCZI
Értem, felséges uram. Futárt küldök a zalai főispánhoz, hogy ne zaklassa a szép özvegyasszonyt és iratok a kancelláriának is.

MÁTYÁS
Erről senkinek se szólsz, Benignának legkevésbbé. Hadd higyje, hogy veszendőben a birtoka. Mulattat a tűzről pattant menyecske furfangja, amelylyel túl akar járni Mátyás eszén.

PALÓCZI
Hallgatni fogok, felséges uram!

MÁTYÁS
(Palóczi- és Drágfihoz.) Ihol, urak, a híres Kinizsi.

DRÁGFI
Miről híres Kinizsi, felséges uram?

MÁTYÁS
Jó golyóvető, kilenc bábot leüt egy dobásra. A többit majd olvasd el a jövő század krónikájában. Szeretnék ma valami nagy bolondot tenni, akkorát, hogy ötszáz esztendő multán is megbotránkozzanak rajta a tudós magiszterek. Mit szolnál hozzá, molnár, ha Szent Mihály éjjelén százezer tarka lámpással kiraknók Benigna nevét a Badacsony lejtőjén, hogy három vármegye csudálja? (Kinizsi vállára teszi kezét.)

KINIZSI
Pompás ötlet, felséges uram. Ha úgy kívánod, lámpát gyujtok, ha úgy kívánod iszom, táncolok s ha úgy kívánod meghalok. - És mindezt jószívvel teszem, uram. (Mátyással jobbra el.)

PALÓCZI
Új csillag tünt fel a királyság egén. Üstökös, vagy álló csillag?

DRÁGFI
Furfangos embernek látszik, máris jól beszél a király nyelvén. (Palóczival jobbra el.)


TIZEDIK JELENET.

PIPACS, STÓZIUSZ, ISTÓK

ISTÓK
Hogy vagy, tiszteletreméltó ecetes ugorka?

PIPACS
Kérlek, mit jelent a könyv a vándor tudós kezében? Ugy-e, ez olyan, mint a lacikonyha cégére: itt füstölt Szokrateszt és besózott Cicerót mérnek?

STÓZIUSZ
A tihanyi monostor leveles házában találtam e könyvet, hol elfeledve kallódott, - e könyv fölér egy királysággal. Jácint apónak, a fehér mágusnak könyve, mely hatalmat ad nekem a balatoni sellők fölött. Most itt hagyom a ledértábort s visszamegyek a vendégszerető Benigna asszonyhoz.

ISTÓK
A felség azt parancsolta, hogy maradj itt.

PIPACS
Mátyás csak addig érti a tréfát, míg szóbeszéd. Mondhatsz neki akkora gorombaságot, mint a Balaton vize s ő nevetni fog. De egy kanálnyi engedetlenségért pozdorjává tör. Nincs király, akivel annyit vitatkoznának, mint vele s nincs király, akinek úgy engedelmeskednének, mint neki. Ezt vedd az eszed bunkójára.

STÓZIUSZ
Figyelj ide! Hét kardinális pontban kifejtendem neked, hogy miben vét a király bölcsesége a cicerói logika örökbecsü törvényei ellen. Pro primo -

(Karének a szín mögött:)

«Benigna, édes Benigna stb.»

PIPACS
Csak folytasd uram s ha elvégezted, jer utánam... (Énekelve, jobbra el.)


TIZENEGYEDIK JELENET.

STÓZIUSZ, ISTÓK, majd BENIGNA, VÁRNAGY és GUNDA.

(Benigna kiséretével dereglyén jön, mely jobb felől érkezik. A dereglyét két legény hajtja.)

BENIGNA
(A várnagy kezére támaszkodva kiszáll a dereglyéből.) Megint e silány dal! Úgy üldöz, mint szúnyog a réten járó embert. Bosszant, csiklandoz, émelyít, szívja a véremet. Százszor elhessegetem és újra az orromra száll... Várnagy!

VÁRNAGY
Parancsolsz, kegyelmes asszonyom?

BENIGNA
Kutasd ki e hitvány dal szerzőjét. Hirdesd ki a falvaimban, hogy Benigna meg akarja koszorúzni a nagy költőt. Ha jelentkezik a hiú fajankó, köttesd pellengérhez és tégy hagymakoszorut a fejére. Így járjon minden rossz lantpengető!

VÁRNAGY
Jó engedelmeddel legyen mondva, nagyasszonyom, nem rossz kis nóta ez!

BENIGNA
Neked inyedre való? (Istókhoz.) Kis ember jelents be ő felségének!

ISTÓK
Szaladok Benigna, édes Benigna! (Jobbra el.)

BENIGNA
No lám, a kis darázs is döngi már: édes Benigna!

VÁRNAGY
Ha bajuszos férfi volna e kis pimasz, bizony megcsapolnám bizsergő vérét!

BENIGNA
Én vagyok a kaptár előtt felejtett lépes méz, melyet minden kölyök-bogár megdönghet. Tehát neked tetszik a nóta? Mit gondolsz, Gunda, miből készült a vitéz Sztropkó füledobja?

GUNDA
Tölgyfadongából, vagy cserzett birkabőrből, nagyasszonyom.

VÁRNAGY
Jó engedelmeddel legyen mondva, kegyelmes asszonyom, nem rossz az én hallásom. Husvétkor magad is megdicsérted énekemet a templomban.

BENIGNA
Talyigakeréknek szépen nyikorogsz, köszörült pengének szépen süvöltesz.

GUNDA
Vén farkasnak, mely torokhurutot kapott a hófuvásban, szépen énekelsz.

BENIGNA
Kérlek, tűnj el!

VÁRNAGY
(Visszavonul, magában.) Nem bírok az asszonyokkal, nem bírok!

BENIGNA
Hé, tudós orátor! Beszéltél a királylyal?

STÓZIUSZ
Miként parancsoltad, nagylelkü pátrónám!

BENIGNA
És sikerült meggyőznöd?

STÓZIUSZ
Nem egészen, kegyelmes pátrónám.

BENIGNA
És te orátor vagy? Úgy hencegtél, mintha hegyeket tudnál elfujni a helyükből, de most látom: nem ér a te ékesszólásod többet egy kilyukadt konyha-fujtatónál.

STÓZIUSZ
Szeszélyes az én pátrónám, miként a zivataros felhő. (A háttérbe vonul.)

BENIGNA
Volnék bár zivataros felhő, rendeznék olyan jégverést, hogy nem maradna ép koponya egy napi járóföldön. (Magában.) Illattal, dallal van teli az édes őszi levegő s én epésen járom a sárguló berket, mint az elárvult szarvas. Megsebzem azt, aki utamba jön s az én szívem is vérzik. Óh Mátyás, mért nem maradtál Budán? Oly követ dobtál a kutamba, hogy nem tud többet elsimulni a vize... Olykor azt hiszem, hogy gyűlölöm a királyt, olykor meg mást hiszek... Hé, várnagy!

VÁRNAGY
Parancsolsz, kegyelmes asszonyom?

BENIGNA
A kancellár holnap őrséget rak a váramba. Zsellér leszek a magam házában. Szabad kvártélyon, kegyelemkenyéren élő özvegyasszony leszek, kit ímmel-ámmal süvegel a kapuőr.

VÁRNAGY
Hej, nagyasszonyom, nagyot fordult a világ! Az én időmben csak akkor süvegeltük meg a királyt, ha éppen jó napunk volt. Ez a mostani király leüti az ember süvegét, olykor fejestül is...

BENIGNA
Mit tegyek, ha nem kegyelmez Mátyás?

VÁRNAGY
A régi daliás időkben, mikor még élt az urad, tudtam volna, hogy mit tegyünk!

BENIGNA
Nos -?

VÁRNAGY
Valami kis katona-csinyt rendeztünk volna... Például: a várba csaltuk volna ő felségét s ott királyt megillető tisztességgel elfogtuk volna...

BENIGNA
A királyt?

VÁRNAGY
És fogva tartottuk volna mindaddig, - persze királyt megillető tisztelettel, - míg esküvel és pecsétes levéllel nekünk nem adta volna a vitás birtokot...

BENIGNA
A várba csalni? Elfogni -? (Kijózanodva.) Eh, te részeg vagy?

VÁRNAGY
(Dühösen.) Óh!

BENIGNA
Mit óh?

GUNDA
Mit jelent: óh?

VÁRNAGY
A hódolattól haldokolva jelentem: óh azt teszi, hogy dühös vagyok és hogy jobbágyi hűségemnek sikerült erőt venni indulatomon. Óh azt jelenti, ha férfi mondaná nekem: Várnagy, te részeg vagy! - akkor pallost húznék és véres istenítéletben bebizonyítanám neki, hogy hazudott!


TIZENKETTEDIK JELENET.

ELŐBBIEK, KINIZSI.

KINIZSI
(Balról jött, meghallotta az utolsó szókat.) Várnagy, te részeg vagy!

VÁRNAGY
Hogy értsem ezt?

KINIZSI
A szó legkótyagosabb értelmében. Pityókosan jöttél a világra, boros tömlő volt szoptató dajkád s mámorosan támolyogsz az életen át. Te soha sem voltál még józan. Megengedem azonban, hogy olykor bizonyos ügyességgel tetteted a józanságot.

VÁRNAGY
(Kedélyesen hátba üti.) Szeretem az ilyen jókedvü fickókat!

BENIGNA
Ki e vidám lovag?

KINIZSI
A felség hirnöke. Azt üzeni velem, hogy tüstént itt terem udvarlásodra.

BENIGNA
Addig hálával fogadom a te társaságodat. Kérlek, mi a neved, uram?

KINIZSI
A nevem alig éri meg a fáradságot, hogy kiejtsem. Pál! Sehonnai Pál! Jobbágyfi vagyok.

BENIGNA
Tréfás kedvedben vagy, uram. Ha te paraszt vagy, ki akkor nemes ember? Hidd el, én értek hozzá! Engem nem téveszt meg egyszerü gunyád.

KINIZSI
Az apám bocskorban járt, - ha tréfából tette, rossz tréfa volt.

BENIGNA
Ha paraszt vagy: szeretnék király lenni, hogy letérdepeltesselek magam előtt s lovaggá üsselek.

KINIZSI
S ha Magyarország nádora volnék, visszakívánkoznám paraszt sorba, csak azért, hogy térdepelhessek előtted s viselhessem azt a címert, mely tőled ered.

BENIGNA
S minő címerállatot kérnél tőlem?

KINIZSI
Akár egy futó nyulat, asszonyom. Egy-két év mulva az oroszlánt, leopárdot, sast és többi címerbestiát kitörné a nyavalya, ha futó nyulat látna. S a pogány anyák többé nem a tüzes sárkánynyal, hanem Benigna futó nyulával ijesztgetnék a porontyaikat.

BENIGNA
Elhiszem! (Magában.) Ha ily alakban kopogtatna a király váram kapuján, félek, mégis megnyitnám neki.


TIZENHARMADIK JELENET.

ELŐBBIEK, MÁTYÁS, ISTÓK, PIPACS, PALÓCZI, DRÁGFI.

ISTÓK
A király.

BENIGNA
Köszöntelek, felség.

MÁTYÁS
(Mindvégig finom gúnynyal.) Nincs felség e boldog vadonban, csak a szépségé. Dicsőségesen uralkodó Első Benigna, parancsolj szolgáiddal.

BENIGNA
Ami a gúnyból udvariasság, azt köszönöm. Látod, uram, talpig gyászban járultam elédbe.

MÁTYÁS
S a kedved is gyászos. Meghalt talán Adonisz?

BENIGNA
Az uram halt meg.

MÁTYÁS
Igen, hallottam, három évvel ezelőtt. Vitéz úr volt, bár többet harcolt az utazó kereskedőkkel, mint a pogánynyal. S jó alattvaló volt: csak három ízben zendült fel ellenem.

BENIGNA
Csak kétszer, felség! Uram, képzeld, rám írt a kancellária, hogy a váramat adjam át a zalai főispánnak. Ily zivataros időben - úgymond - nem hagyhat fontos várat gyönge nő kezén. Tudom, ha férjem volna, kit tisztelnek a barátai és félnek az ellenesei: nem kötekednék velem így a kancellária!

MÁTYÁS
Tehát hamar egy férjet! Doboltassuk ki, hogy Benigna férjet keres. No, lesz itt csődület! Elfogadnál engem, asszonyom?

BENIGNA
Nem uram!

MÁTYÁS
Miért nem?

BENIGNA
Százezer magyar honleány van s te, mint jó király, egyformán vonzódol mindegyikhez. Szerelmednek egy százezredrésze jutna csak reám, - ez tisztességnek sok, de házihasználatra kevés.

MÁTYÁS
Tehát próbáljunk mást! Egy szalmabábot felöltöztetünk az urad ruhájába s kiültetjük a várad falára. Ha holnap jön a zalai ispán, azt mondja majd: Nini, Benignának férje van! - s hosszu orral elkotródik a vár alul.

BENIGNA
Nem követek el felségsértést, ha azt mondom: ez gyönge élc, királyom?

MÁTYÁS
Keressünk jobbat! Hátha reggel, mikor hadával felvonul a főispán, felmutatnád neki ezt a hollós gyűrűt s így szólnál hozzá: a király nevében: eredj haza!

BENIGNA
Jó élc! Királyi élc!

MÁTYÁS
Akkor rendben vagyunk, asszonyom. Mit parancsolsz még?

BENIGNA
A gyűrűt kérem, uram.

MÁTYÁS
Tudnod kell, Benigna, hogy ez nem közönséges gyűrű. Ezt nem lehet hozni, vinni és elcserélni, mint az ezüstkarikát, melyet a szatócs leányának ad a kalaposlegény. A gyűrű a királyi hatalom egy foszlánya, e gyűrű él, gondolkodik s engedelmeskedik. Ha azt mondja neki a király: eredj, - akkor megy.

BENIGNA
Óh, mondd neki: eredj Benignához!

MÁTYÁS
(A gyűrűhöz.) Eredj Benignához! Nyugodt lehetsz: nemsokára útra fog kelni. Mint jó várasszony bizonyára a kebleden viseled a kiskapu kulcsát, - add ide a kulcsot, hogy alkonyatkor, ha odaérkezik, bemehessen a gyűrű.

BENIGNA
Óh uram, az ilyen nemes vendéget hogy fogadnám sötétben? Jőjjön a gyűrű nappal, a főkapun. Fegyverbe lép az őrség, dörögnek az ágyúk s a földesasszony földig hajolva fogadja jobbágyai élén...

MÁTYÁS
De hol marad akkor az élc? Nem kell tehát a vár?

BENIGNA
De kell! Kell!

MÁTYÁS
Ime, - itt tartom az ajkamon, - vedd át ajkaddal, Benigna!

BENIGNA
Mi neked egy szegény vidéki földesasszony ajka, uram? Száz édes virág nyílik birodalmadban s mind epedve néz feléd, mint napjára.

MÁTYÁS
Tévedsz! Valahányszor szemet vetek egy-egy virágra, az mindig így szól magában: Ez hát a híres Mátyás, ki előtt oly könnyüszerrel hódolnak a nők? S mindegyik hozzáteszi: Majd megmutatom neki, hogy különb vagyok a többinél! S mivel minden nő különb akar lenni a többinél, az olyan nő is, akit könnyüszerrel meghódíthat a széllel bélelt lantpengető, tüstént Lukréciává lesz, ha szemben áll a királylyal.

BENIGNA
Óh uram, ha mint lantpengető jöttél volna ide, akkor nem tudom, mi lesz... Te nem vagy az a férfi, akinek kétszer nemet mondanak a nők. De hál' Istennek, király, vagy. Ha megfogod a kezemet, arra kell gondolnom, hogy rettegi a pogány e hatalmas kezet! Ha tréfálkozva csókot kérsz, a szádat nézem s eszembe jut: e szép száj szab törvényt nemzeteknek. S ha alkonyatkor a kamrámba lépnél, a homlokodon látnám a szent korona fényét és honleányi tűz csapna a szívembe és így kiáltanék: Éljen Mátyás király!

MÁTYÁS
Játszol velem?

BENIGNA
Játszhatik a pillangó az oroszlánnal? Látod, uram, te nemsokára elmégy innen s akkor fájni fog a szivem. És meglehet, hogy hosszu téli estéken, ha visszagondolok e ragyogó őszre, bánni fogom, hogy nem hallgattam rád.

MÁTYÁS
Nos, Benigna, javulj meg! Még nem késő!

BENIGNA
Óh nem, ki fog megint tavaszodni! De ha hallgatnék rád és mégis elmennél: akkor örökké tartana az én bús téli éjszakám.

MÁTYÁS
(Magában.) Gyönyörködtet e búbos galamb berzenkedése és szinte örülök, hogy ily vitéznek s furfangosnak találom.


TIZENNEGYEDIK JELENET.

ELŐBBIEK, MOLNÁRNÉ, SIÓ.

SIÓ
(A szín mögött.) A fülem! Jaj a fülem!

MÁTYÁS
Miféle visítás ez?

PALÓCZI
A szép molnárné jön haragtól égő arccal.

PIPACS
Egy emberfület hoz a kezében s a fülhez egy suhanc tapad.

MOLNÁRNÉ
(Balról jön, lisztesen; fülén behozza Siót.) Gyere csak, csirkefogó!

SIÓ
(Csavargó suhanc képében; egy nagy kakast hoz a kezében.) Jaj a fülem!

MOLNÁRNÉ
Te vagy Mátyás az igazságos? Tégy igazságot, Mátyás!

MÁTYÁS
Mi baj, szép molnárné?

MOLNÁRNÉ
E vakmerő suhanc tetten éretett, mikor ellopta a kakasomat.

PIPACS
A molnárné számára külön királyt kellene választani, aki csak az ő ügyeit intézi. Akkor is elkoptatna évenként egyet.

MÁTYÁS
Mit szólsz hozzá gyerek?

SIÓ
E vakmerő vászoncseléd tetten éretett, mikor fülön fogta a királyság egy tagját.

BENIGNA
Ki ez a mosolygó siheder? Szeméből szilajság és szellem sugárzik. Ránézek s máris szeretem.

MÁTYÁS
Súlyos eset! A birói tiszt a földesasszonyt illeti. Foglalj helyet asszonyom e padon, hol egykor pogány eleink ültek törvényt és bogozd ki a jogi csomót. (Benigna leül.) Csitulj el lombzúgás, ne zümmögj légy s bogár - Juszticia asszony tudós ráncokba vonja fehér orrát.

BENIGNA
Lépjen elő a vádlott.

SIÓ
(Magában.) Ha nem csalódom, ez az én balkézről való nénikém.

BENIGNA
Mi van a kakassal?

SIÓ
Az az enyém!

MOLNÁRNÉ
Szemtelen! Több mint szemtelen!

VÁRNAGY
Felséges úr, állítom, esküszöm s helyt állok érte: a kakas a molnárnéé! Ha van merész jogtipró, ki tagadni meri: ím itt a keztyüm, én megvívok a szivem hölgyeért s az Úr itéljen felettünk! (A földre dobja a keztyüjét.)

MÁTYÁS
Várj a sorodra, várnagy! (Sióhoz.) Mi jogon a tiéd a kakas?

SIÓ
A hódítás jogán.

MÁTYÁS
Benigna asszony keszkenőjére mondom: e kölyök vakmerő.

SIÓ
Benigna asszony cipőszallagjára mondom: a kakas az enyém a hódítás jogán!

MÁTYÁS
Aki elveszi a másét, az tolvaj, nem hódító!

SIÓ
Nem ismerlek, uram, de kérlek, ügyelj a nyelvedre! Ha én tolvaj vagyok egy rongyos kakasért, mi akkor a király, aki elvette a török császártól Sabács várát?

BENIGNA
Ébren vagyok vagy álmodom?

MÁTYÁS
Álomba való e kölyök fantasztikus arcátlansága!

STÓZIUSZ
Óh romlott kor, óh rothadó erkölcsök! Hová züllik még e saeculum?

MOLNÁRNÉ
Ez még semmi, uram! Az úton még ő fenyegetett, azt mondta, hogy megseprőztet, ha el nem eresztem a fülét. Megseprőztet engem - a zalavári molnárnét! Sőt azt is mondta, a csirkefogó, hogy ő nagyhatalmu herceg.

BENIGNA
Hogy nem parasztvér, arra megesküszöm. Mi a neved?

SIÓ
Izé - ha úgy tetszik.

PIPACS
Izé?

BENIGNA
S ha nem tetszik Izé?

SIÓ
Pipacs, Bogáncs, Ökörszem, Pörgettyü, Bors, Pityke, Förgeteg, Szellő - egy szám az ezerből, egy betü az ábécéből, egy hang, egy mozdulat - ami neked tetszik, asszonyom.

BENIGNA
Elég - szédülök!

PIPACS
Kapaszkodjunk meg Izében! Tehát: a nagyságos, nemes Izé herceg áll előttünk, csirkefogás vétsége mián!

BENIGNA
Ki fia vagy - de kérlek, elégedj meg ezúttal egy apai névvel.

SIÓ
A leghatalmasabb, legbölcsebb, legvitézebb királyé, Hollós Mátyás fia vagyok.

BENIGNA
Ej, ej - lám, lám!

MÁTYÁS
Most én szédülök!

PIPACS
Izé úr, ezért megérdemled, hogy egy bottal megizéljenek.

SIÓ
Hallgass, bolond, most urak beszélnek!

BENIGNA
A bíróság kötelessége, hogy végére járjon a dolognak. Beszélj tovább, fiam, ki volt anyád?

SIÓ
Azt nem tudom, asszonyom. De sokszor hallottam már, hogy Mátyás úr az árvák és szegények apja. (Letérdepel Mátyás előtt.) Szegény vagyok uram és árva, tehát fiad vagyok.

PIPACS
Ha király volnék, lenyakaztatnám ezt a kölyköt, mert ha él, húsz év múlva fölforgatja a birodalmat.

BENIGNA
Kelj föl, fiu, a leszármazásod legális. (Mátyáshoz.) Megkönnyebbültél, uram? Az ember sohasem tudhatja...

MÁTYÁS
Ezt a rokonságot vállalnom illik.

SIÓ
Reszketsz, molnárné?

MOLNÁRNÉ
(Sióhoz.) Megállj, te tolvajfattyu!

SIÓ
Trala!

MOLNÁRNÉ
Te viziborju!

SIÓ
(Dühösen.) Viziborju! Miért éppen viziborju? Felséges apám, szeretettel kérlek, add nekem a pecsétgyűrűdet!

MÁTYÁS
Minek az neked?

SIÓ
Fölmutatom a zalavári törvénybírónak s meghagyom neki az apostoli király nevében, hogy seprőztesse meg e szájas némbert!

MOLNÁRNÉ
(Körömmel megy neki.) Engem? Engem?

SIÓ
(Palóczi és Drágfi háta mögé menekül.) Hé, őrség, fegyverre! Urak, mit mamlaszkodtok? Fogjátok le a nőstény sárkányt, még kárt tesz a személyünkben!

BENIGNA
Nyugodjál meg, menyecske!

MÁTYÁS
Halljuk az itéletet!

BENIGNA
Előbb egy kérdést! Visszaadja a király a török császárnak Sabács várát?

MÁTYÁS
Ha nem föltétlenül szükséges, inkább megtartom!

BENIGNA
Én olyan bíró vagyok, hogy egyenlő mértékkel mérek. A kakas a fiué!

MOLNÁRNÉ
De lelkem nagyasszonyom -

BENIGNA
Eredj a majoromba, menyecske, s válassz magadnak hármat a kakasaim közül...

SIÓ
Látod? Ezt nekem köszönhetik a tyukjaid!

MÁTYÁS
Vonz e furfangos kölyök. Úgy látom, több lappang a lelkében, mint mennyit kimutat. Alkalmilag tán átlapozzuk ezt a fura kis könyvet. Gyűrűt nem adok neked, de szabatok rád ruhát. Pipacs, vedd a pártfogásod alá a sihedert!

BENIGNA
(Fölkel; Mátyáshoz halkan.) S hogy szól az én itéletem, uram?

MÁTYÁS
Ide adod a kulcsot?

BENIGNA
(Tagadólag rázza a fejét.)

MÁTYÁS
Felvont hidak mögül alkudozol királyoddal? Benigna, te lázadó vagy!

BENIGNA
(Magában szól, miközben kebléből kiveszi a kulcsot.) A kamarámba kivánkozol? Legyen! De nem Benigna, a várnagy fogad! (Fenn.) Uram, engedelmeddel távozom. Az erdei Máriához megyek, akinek fogadalmat tettem.

MÁTYÁS
A kezedet, gőgös Benigna - elkisérlek a hajódig.

(Benigna, mikor elfogadja Mátyás kinyujtott kezét, belecsúsztatja a kulcsot; a király meghökken, majd mosolyogva bólint, aztán szertartásos udvariassággal a hajóhoz kiséri Benignát.)

BENIGNA
(Elmenőben visszafordul, megkeresi szemével Kinizsit.) Viszontlátásig, nemes lovag!

SIÓ
(Pipacshoz.) Nos, hát végy a pártfogásod alá!

PIPACS
Könyörgök, végy te a pártfogásod alá. Parancsolod a nyakamra tenni a lábadat? Csak szólj - tüstént lehasalok...

SIÓ
Éhes vagyok, adj ennem.

PIPACS
Adok! De kérlek, hercegem, ne kívánd, hogy megsüttessem neked a májamat, mert nem tudnám tőled megtagadni ezt a szívességet. Ismertem egyszer egy elmés fickót, annak megjósoltam, hogy akasztófán fog jobblétre szenderülni. Pedig az ő szemtelensége csak zabszem volt a te leviatháni szemtelenséged mellett. Ha téged egyszer akasztani visznek, pirulva szól majd az akasztófa: uram, nem vagyok méltó rá, hogy rajtam függj! Gyere! (Kezén fogva elvezeti Siót.)

MÁTYÁS
(Benignától elbúcsúzott, most előrejön és felmutatja a kulcsot.) Egyiknek egy bokréta - a másiknak egy vár!

- Függöny. -

 

MÁSODIK FELVONÁS.

(Erdős vidék a Balaton partján. A háttér ugyanaz, mint az első felvonásban. A Balatont az előtértől káka- és nádkévék választják el. A szín mélyén balra az ezeréves tölgyfa: egy hatalmas törzsü, gumós, repedezett vén fa, melynek sűrű és alacsony koronája lombsátort formál az egész színpad fölött. [A színen kivül feljárat a fa koronájába; fenn a koronában ablakszerü nyilás.] Balra elől - sűrű bokrok közt - lépcsös mesgye vezet ki. A parton jobbról balra út vezet át a színen. Jobbról fiatalabb fák. Az egész színpadot zöld gyöpszőnyeg borítja.)


ELSŐ JELENET.

MÁTYÁS, LESENCZE, GYÖNGYÖS.

(Mikor a függöny felgördül, Mátyás a nagy fa tövében alszik, köpenyegén elnyujtózva. Az oldalán ezüstkürt. A földön bőrkötésü könyv és kurtanyelü vadászgerely. Lesencze és Gyöngyös a vízben vannak és előkandikálnak a nádkévék közül. Nagy távolban vadászat zaja: halk kürtzúgás és tompa ebcsaholás.)

LESENCZE
Alszik!

GYÖNGYÖS
Alszik!

LESENCZE
Balatoni habok, kis hugaim, szép altató dalt zsongjatok neki.

GYÖNGYÖS
Vén fák, ráncosképü anyókák, szép erdei mesét susogjatok neki.

LESENCZE
Alszik!

GYÖNGYÖS
Alszik!

(Balról bejön egy kicsi, vörhenyes medvebocs; egy fa mellett megáll.)

LESENCZE
(A bocsra mutat.) Nézd, nézd!

GYÖNGYÖS
Az árva medvebocs!

LESENCZE
Sió úrfi játszópajtása!

GYÖNGYÖS
(Megfenyegeti a bocsot.) Ne dörmögj, mackó!

LESENCZE
Föl ne ébreszd a királyt!

(A bocs fölmászik egy fa alsó ágára s ott himbálja magát.)

GYÖNGYÖS
Hallga! Mi zeng a fák között!

LESENCZE
(Jobbra néz.) Jön Sió, a vásott szellem!

GYÖNGYÖS
Mi fura cimbora jár előtte!

LESENCZE
Mi fura gunya van rajta!


MÁSODIK JELENET.

ELŐBBIEK, PIPACS, SIÓ.

(Pipacs mandolinán játszva jobbról jön. Sió szakasztott olyan ruhában mint Pipacs, csörgődobot verve, a nyomában léptet. Mikor belépnek, Lesencze és Gyöngyös halk vihogással a vízbe merülnek. A medvebocs a fa mögé lapul.)

PIPACS
(Muzsikálva balra el.)

SIÓ
(Egy gyors pillantást vet az alvó Mátyásra aztán a dobot tovább verve, egy helyben emelgeti a lábát. Majd megpillantva a medvebocsot.) Pszt - pajtás! Tehetnél nekem egy szívességet... Egy kicsit verd helyettem ezt a fazékfedőt!

(A medvebocs leugrik az ágról, átveszi a dobot s hátsó két lábán járva s a dobot verve, Pipacs nyomában elcammog.)

SIÓ
(Miután a dobolás és sípolás elhallgatott, magában.) A király lemaradt a vadászatról s lepihent a déli hőségben az ezeréves tölgy alá. A szarvas a Badacsony felé fut - most arra robog a vadászat s zsongása méla andantéban hallszik ide... (Rigórikoltás a fa tetején.) Mi az komámasszony? Nem fogod be a csőrödet? (Ujabb rikoltás.) Ne ordíts, mert rád küldöm a kányát, az megtépázza sárga bögyödet! (Lekuporodik Mátyás mellé.) Aludj, Mátyás, édesdeden, mint aludtál egykor Szilágyi Erzsébet puha ölén, én addig majd ellopom a pecsétgyűrűdet.

LESENCZE
Tolvaj!

GYÖNGYÖS
Tolvaj!

SIÓ
(Anélkül, hogy hátra nézne.) Ne gágogjatok, hölgyeim!

LESENCZE
(Kijön a vízből és Sió mellé kuporodik.) Te vagy a somogyi főispán?

GYÖNGYÖS
(Kijön a vízből és Sió mellé kuporodik.) Te vagy a veszprémi püspök?

SIÓ
Hugocskáim, ti züllésnek indultok. Világos nappal az erdőben csavarogni - csak tudja meg a Balaton-király!

LESENCZE
Óh, hadd nézzük őt!

GYÖNGYÖS
Mily fényes a homloka! Emberkirály ő vagy szellemkirály?

LESENCZE
Mily édesen duzzadt a dacos ajka!

SIÓ
Ebben te szakértő vagy.

LESENCZE
(Hátba üti Siót.)

SIÓ
Ne döfködj, kis viziborju! Felköltöd ő felségét! (Szúnyogot hajt el Mátyás arcáról.) No nézd a pimasz szúnyogot - királyi orrmányon akar trónolni!

LESENCZE
(Szúnyogot hajt.) Királyi vérből akar becsipni!

SIÓ
Csókold meg, Gyöngyös!

GYÖNGYÖS
Óh, szívesen!

LESENCZE
A szemét, hogy szépet lásson álmában...

GYÖNGYÖS
(Megcsókolja.)

MÁTYÁS
(Álmában.) Benigna!

SIÓ
(Óvatosan lehúzza Mátyás kezéről a gyűrűt.) A vadász agancscsal álmodik... (Fölkel.) Megvan a gyűrű!

LESENCZE
Mutasd, te tolvaj!

SIÓ
(Magasra emeli a gyűrűt.) A királyi hatalom egy foszlányát csíptem el vele. Ha ezentúl valaki fülön fog, fölmutatom a gyűrűt s azt mondom: az apostoli király nevében ereszd a fülem!

MÁTYÁS
(Álmában) Igen, Benigna - estére nálad leszek...

SIÓ
(Meghökkenve.) Óh, óh? Úgy látom, Benigna néném erénye lidérccé vedlett és a keresztúton táncol... Agancsos bogár legyek, ha kell az ilyen sógorság!

LESENCZE
(Karon fogja Siót.) Gyere haza, Sió!

GYÖNGYÖS
(A part felé vonja.) Unalmas nélküled ott lenn az élet!

SIÓ
Nem, nem! A parton nagy dereglye áll - száz hordó badacsonyi bor van rajta - a tihanyi papok bora... Ha segít a szél cimbora, fölfordítjuk a kompot s lesz mit innia a Balaton-királynak... (Birkóznak.) Pszt!

(Sió kiragadja magát, Lesencze és Gyöngyös a vízbe szöknek.)

SIÓ
(Visszaszól balról.) Tiszteltetem a piócákat!(El.)

GYÖNGYÖS és LESENCZE
(Hangosan kacagva elmerülnek.)

MÁTYÁS
(Fölébred.) Ki kacag? Az erdő vagy a Balaton? (Felkönyököl.) Száz rőfnyire merültem el az álmok kútjában s ott lenn fura s kecses képeket láttam... (Fölkel, az eget nézi.) Még mindig süt az unott nap! Hol késik már a csillag, mely Benigna kamrájába vezet? (Fölveszi a könyvét.) Jer, drága Dante mester s taníts türelemre. Ihol a rengeteg driádja s sarkában a szatír!


HARMADIK JELENET.

MÁTYÁS, MOLNÁRNÉ, KINIZSI.

MOLNÁRNÉ
(Ünneplőben, balról jön a mesgyén, visszaszól.) Elment az eszed, te kóbor molnárlegény? Hozzám, a zalavári molnárnéhoz mered emelni a szemed?

KINIZSI
Molnár vagyok, te molnárné vagy, - mi nem lisztezzük be egymást, - azért emelem hozzád a szememet s a kezemet. (Meg akarja ölelni.)

MOLNÁRNÉ
Vissza - vakmerő! Nekem nem kell molnár!

KINIZSI
Hát füstfaragó kell? Mily romlott izlés!

MÁTYÁS
Ha békén nem hagyod, nyakon fog ütni. Ha meg békén hagyod, fajankónak fog nevezni. Ezt görögül dilemmának nevezik. Hogy vagy különben, Kinizsi?

KINIZSI
Zokon ne essék a szavam, uram: szegény ember vagyok, hegyaljaira szomjazom és vinkó után járok.

MÁTYÁS
Meg ne telepedj végleg a vinkó mellett, mert szűrik már neked a hegyaljait. Hol van a vadásznép?

KINIZSI
A fehér forrásnál, uram. Oda vezesselek?

MÁTYÁS
Meglelem őket magam. Sejtem, a sors egy nyaklevest szánt neked s én nem szívesen állanék a végzet útjába. Ha megkaptad, ami neked kijár, vidd a boglárt - amely a török prédából került - Benigna asszonynak s a boglárral e verset. (Egy török keszkenőre kötött aranyboglárt és összegöngyölt papirdarabot ad át Kinizsinek. Megfogja a molnárné állát.) Köszöntelek erényes molnárné, kinek erénye fehérebb a kalácslisztnél. Diana szíve a tiédhez fogva tüzelő szalma és Junó büszkesége portörlő rongy! (Balra, hátul el.)


NEGYEDIK JELENET.

MOLNÁRNÉ, KINIZSI.

MOLNÁRNÉ
Most tán fölfogod, hogy ki vagyok! A király ő felsége Dianának nevezett és Junonak... És azt is mondta a király, ha tolakodó vagy, üsselek nyakon.

KINIZSI
Azt ne tedd, rózsám, mert megraklak.

MOLNÁRNÉ
Egy védtelen nőt? Pihá! - Kinizsi, te gyáva vagy!

KINIZSI
Csókolj meg és én visszacsókollak. Pofozz meg és én visszapofozlak. Ez az én molnárregulám.

MOLNÁRNÉ
Ördög a nyelvedbe - ezt nevezed te szerelemnek?

KINIZSI
(Elkomolyodva.) Szerelem! Szerelem! Hiszen ha szárnyra eresztenének, meg se állanék a csillagokig! Ismerek egy özvegy csillagot - nedves fényben sziporkázik a szeme - bolondság! Hogy repüljek, mikor malomkő függ a lábamon? (Vidáman.) No te, molnárné, mondok egyet! Veszek neked virágos selyemszoknyát és piros kalárist. Szombaton vámot szedünk a paraszt lisztjéből, vasárnap meg elmegyünk a zalavári korcsmába és olyan lapockásat járunk, hogy beszakad tőle a boglyas kemence oldala.

MOLNÁRNÉ
Megvetlek, paraszt! Darócszagu a lelked és szalonnás a szavad. Aki engem szeret, az epedjen utánam.

KINIZSI
Epedjen? Hogy csinálják azt?

MOLNÁRNÉ
Hát teszem, nem eszel és nem iszol egy hétig és a képed megsápad a búbánattól...

KINIZSI
S mitől jó az neked?

MOLNÁRNÉ
Aztán estente kiállsz lantolni az ablakom alá.

KINIZSI
És beeresztesz?

MOLNÁRNÉ
Be ám a gyehennába! De aztán verseket is kell írnod, olyanokat, amelyek hátul szépen összerímelnek. - Nevezz bús Dianának és kőszívü Junónak és beszélj zengzetes allegóriákban.

KINIZSI
Te bússzivü fillegória - neked megzápult az eszed. Hát nem lisztlopó volt az apád?

MOLNÁRNÉ
Ha közsorsban élünk is, azért nemes vér folyik az ereimben. A nagyapám udvari ember volt.

KINIZSI
Hallottam felőle - királyi pecér volt.

MOLNÁRNÉ
A királyi vadászebek intendánsa.

KINIZSI
(Magában.) Ebbe beletört a bicskám! (Fenn.) Egyre kérlek még, te kavicsbélü Dijana: add kölcsön a harisnyakötődet, hadd kötöm fel magamat egy tiszafára.

MOLNÁRNÉ
Fuj, te bivalylyá hízott lisztkukac! (Jobbra el.)


ÖTÖDIK JELENET.

KINIZSI, PIPACS majd SIÓ.

PIPACS
(Balról hátul besiet, Kinizsi mögé menekül.) Medve! Medve! Ott jön!

SIÓ
(A dobot verve, a medvecammogást utánozza, balról bejön.) Pipacs bátyám, mi bajod!

PIPACS
Mi az? - Hát te vagy? - Megesküdtem volna -

KINIZSI
(Pipacshoz.) Derék levente vagy, bolond! Fogadd meg a tanácsomat és ne igen eredj csatába, mert félelmedben hátul kantároznád a paripát... (Jobbra el.)


HATODIK JELENET.

PIPACS, SIÓ.

SIÓ
(Magában.) Jól sikerült! A dereglye fölbillent - száz hordó bor a Balatonban... Lesz nagy vígság a tóban!

PIPACS
(Ámulva nézi Siót, majd kacagni kezd.) No de ilyet! - Megesküdtem volna! - (Leül a fa alá a földre.) Fülelj jól, kis komám. Megtanulod a nótát s este elfuvod a királynak. Ha jól befoly a boszniai adó, biztosan ad egy ezüstgarast. (Énekel).

Hallgassatok ide
Gyöngeszívü asszonyok -
Hallgassatok ide
Óh ti bajuszos urak -

(Szól.) Fujjad ezt!

SIÓ
(Énekel.)

Hallgassatok ide
Gyöngeszívü urak,
Hallgassatok ide
Óh ti bajuszos asszonyok -

PIPACS
(Fülönfogja.) Gyöngeszívü urak? Bajuszos asszonyok?

SIÓ
(Ijedten veri a dobot.)

PIPACS
Még egyszer, kis gézengúz!

SIÓ
Engedj meg, Pipacs koma: kisded virág még az én zsenge memóriám; ha megihleti a te hatalmas szellemed, hát megimbolyog -

PIPACS
Fülelj, még egyszer elmondom: (Énekel.)

Hallgassatok ide -

SIÓ
(Belevág.) Tudom már! Tudom!

(Énekel):

Hallgassatok ide
Ti hölgyek, ti urak
S halljátok e csuda-madrigált,
Melynél ostobábbat,
Kopottabbat,
Tökfilkó nem komponált...

PIPACS
Te! Arra becsüllek, hogy sok poflevest kaptál már életedben. De az erdei Szűzre mondom: olyanról még nem is álmodtál, amilyet most fogsz kapni egy szempillantás alatt.

SIÓ
(Érdeklődve.) Milyet fogok kapni?

PIPACS
Akkorát, mint a Badacsony hegye.

SIÓ
Kaptam már parányi kis pofont, mint egy vakandtúrás. Hangyaboly-pofont is kaptam és határdomb-pofont is. Sőt egyszer egy várhegy-pofonban is volt részem. Minél nagyobb volt azonban a pofon, annál kevesebb örömem telt benne - ergo nem is vagyok kiváncsi már a badacsonyi pofonra. Ki szerezte ezt a nótát?

PIPACS
Pipacs mester, az apostoli király jokulátora.

SIÓ
(Énekel)

Mogyorófapálca, deres mire való?

(Női kar a Balatonban: "Mire való? Mire való?")

SIÓ
(Énekel.)

Deres a rossz poéta alá való,
Bot a Pipacs hátára való -
Deres és bot arra való!

(A balatoni kar ujjongva: "Deres és bot arra való!")

PIPACS
Hát ez mi?

SIÓ
(Magában.) No azok szépen isznak odalenn!

PIPACS
De fura visszhang! (A Balaton felé kiált.) Hahó! Hop! (Szól.) Nekem nem felel... Szólj neki még egyszer...

SIÓ
(Kiált.) Ötven botot Pipacsnak!

(Kar a Balatonból: "Száz botot Pipacsnak!")

SIÓ
(Pipacshoz.) Látod, uram, ez kettős visszhang, százat csinál az ötvenből! (Balra el.)


HETEDIK JELENET.

PIPACS, STÓZIUSZ.

PIPACS
(Dermedten nézi a vizet, majd kiált.) Hahó! Hop!

STÓZIUSZ
(Horgászó eszközökkel, nagy könyvvel jobbról jön.) Mane! Mane! Ez nem keresztény embernek való relaxatio!

PIPACS
(Kiált.) Há! Hop! (Szól.) Most nem felel.

STÓZIUSZ
(Öklével fenyegeti a vizet.) Megest felette igen elbízta magát a békaszemü csőcselék... (A könyvre üt.) De hiszen itt vagyon az ő inpudentiájának remediumja!

PIPACS
Mi ez?

STÓZIUSZ
(Olvassa a címet.) "A vízi manók tüskés ostoruk avagy a fölötte átkozott sellők kalapácsa." Bolond, van neked szíved?

PIPACS
Annyi nincs, mint egy bölénybikának, de több van, mint a mezei egérnek.

STÓZIUSZ
Gyere ma éjfélkor az ezeréves fa alá.

PIPACS
Ide?

STÓZIUSZ
A nagy művet, mit közbejött halála mián nem tetőzhetett be Szent Jácint, azt betetőzzük ma: kiimádkozzuk a tóból Kopány vezér kincsét. Az idő alkalmasnak látszik: ma Szent Mihály napja van s megtelt a hold. (Kiveti a horgot.) Megpróbálom, tán foghatnék egy böjti kecsegét.


NYOLCADIK JELENET.

ELŐBBIEK, SIÓ.

SIÓ
(Balról jön, magában.) No nézd a pimaszt - horgot vet a halaimnak! Majd megsegítelek! (Stóziusz mögött állva.)

Kis halacska,
Nagy halacska -
Vashorog a
Féreg magja.
Huj, ki mind,
Huj ki a tóba!

(Női hang a Balatonból: "Huj, ki a tóba!" Több hang nagy távolban: "Huj, ki a tóba!")

STÓZIUSZ
(Pipacshoz.) Mit motyog ez a gyanus kölyök? (Sióhoz.) Mondjad, fiu, hogy vagy a katekizmussal?

SIÓ
Jól, uram. Ő se bántott soha, én se őtet.

STÓZIUSZ
Hallottál már a szentekről?

SIÓ
Hallottam hát! A halászok sűrűn emlegették őket! Táncol a horgod!

STÓZIUSZ
Kecsege! Kétfontos kecsege lesz... (Egy eltört fazekat ránt ki a vízből.)

SIÓ
(Magában.) Ez Gyöngyös ajándéka!

PIPACS
(A fazekat nézve.) Köcsög e!

STÓZIUSZ
Hát zsibvásárt tartanak a Balatonban? (Ujra kiveti a horgot; Sióhoz.) S melyik szentet emlegetik legtöbbet a jámbor halászok?

SIÓ
A jégen kopogót és a fűzfánfütyülőt!

STÓZIUSZ
Botot! Hamar: botot! (Üldözőbe veszi Siót, ketten balra el.)

PIPACS
Hé - Stóziusz! Ne bántsd a fiamat! (Hátul balra el.)


KILENCEDIK JELENET.

BENIGNA, VÁRNAGY, GUNDA.

BENIGNA
(Virágokkal.) Ki annyiszor segített a bajomon, az erdei Szűz, megsegít talán most is. Várnagy!

VÁRNAGY
Parancsolsz, kegyelmes asszonyom?

BENIGNA
Siess vissza a várba, adj nyársat s vassüveget a cselédeknek s készülj estére.

VÁRNAGY
(Bizalmatlanul.) Mihez készüljek, nagyasszonyom?

BENIGNA
Megteszem, amit tanácsoltál. A várba csalom a királyt s te erőt véssz rajta szolgáiddal - természetesen megadván neki az apostoli királyt megillető tisztességet.

VÁRNAGY
De asszonyom! Hisz Mátyás szétrúgja a várunkat! Nem lehet tyúkólban oroszlánt fogni!

BENIGNA
Hogy rúgná szét? Hunyadi is csak ember!

VÁRNAGY
De van ám különbség ember és ember között, miként az oktalan állat sokneműsége is mutatja. Mert a boglári szabó is ember és teszem magam is az vagyok. A vakondok is állat s a leopárduc is az. Én bemerészkedem a vakondok barlangjába és szivesen ütöm pofon a boglári szabót. De a leopárduc barlangjába nem megy be keresztény katolikus ember, Hunyadi fiának pedig nem reszelek tormát az orra alá, mert falat bont és embert öl a tüsszentése.

BENIGNA
(Ég felé néz.) Óh jaj neked, oktalan Benigna! Juhaklodba csaltad a farkast, hol a pásztor, ki megvédjen ellene? Óh tégy csudát, anyám! Küldj nekem férfit, ki megvéd erős karral. Legyen bárki - csak asszonyverő és szoknyakergető ne legyen, - én hálás szívvel fogadom! (Várnagyhoz.) Hogy mersz te ekkora bajuszt viselni, mikor asszonynéném vagy?

GUNDA
Lószőr az, asszonyom, nem bajusz!

VÁRNAGY
Állítsatok nekem egy férfit - persze olyat, aki nem Hunyadi-vér - s én véres istenitéletben bebizonyítom, hogy férfi vagyok!

BENIGNA
Farsangkor majd vitéznek öltöztetem Gundát, s ő guzsalylyal a kezében meg fog veled ütközni a vár udvarán.

GUNDA
Tíz falut tehetsz, asszonyom, egy kutyaól ellen, hogy földre teremtem.

VÁRNAGY
Te engem?


TIZEDIK JELENET.

ELŐBBIEK, KINIZSI.

KINIZSI
(Jobbról jön.) Csak bátran, nénémasszony - nem bánt e két szilaj nő! (Leveszi süvegét.) Nagyasszonyom, fogadd kegyesen a boglárt, mely a török prédából került s hozzá e verset.

BENIGNA
(Örömmel.) Köszönöm, Kinizsi, köszönöm!

KINIZSI
A király ő felsége küldi.

BENIGNA
(Kiábrándultan.) A király? Köszönöm. (Visszaadja neki a papirt.) Olvasd el, kérlek!

KINIZSI
Szívesen volnék a szolgálatodra, nagyasszonyom, de mi tagadás benne: nem tanítottak betűzésre. Majd elolvassa a várnagy. (Átadja neki.)

VÁRNAGY
Öt esztendővel ezelőtt ha jöttél volna! Akkor még úgy száguldozott az eszem a betűsorokon, mint csikó a réten. Elülről hátra, aztán visszájára - nekem mindegy volt! Ha olvastam, az emberek a Krisztus öt sebére könyörögtek, hogy olvassak lassabban! De aztán egy gyászos napon - a hathetes háborúban történt - egy tompa csákányütést kaptam a kobakomra, azóta sziporkázik a szemem, ha bötűt látok. (Visszaadja Benignának.)

BENIGNA
A könyvírást jól olvasom - de az ilyet nem... Majd otthon a deák! (Gundának adja az írást.) - (Kinizsihez.) Nincs hozzám szavad, uram?

KINIZSI
A király szerelméről beszéljek, nagyasszonyom?

BENIGNA
A te szádból tán azt is szívesen hallgatnám. De jobb szeretném, ha magadról beszélnél.

KINIZSI
Cifra szókhoz, allegóriákhoz nem sokat értek és, mit tagadjam? Junót, Dianát, az Olimpust és mindazt, amiről most annyi szó esik úri társaságban, gyülölöm, mint a komondor a hegedűszót.

BENIGNA
Éppen mint én! Éppen mint én! Amióta egyszer azt találtam mondani, hogy a sápadt Didó hattyúfogata jár az égen - a holdat értettem, tetszik tudni? - nagyon kinevettek érte, - azóta nem kedvelem a pogány-isteneket. Ha nem sért a kiváncsiságom, uram - miféle nemzetség dicsekszik vele, hogy tőle eredtél?

KINIZSI
Ha asszony kérdi: a garattöltő, zsiliperesztő, zsákemelő vizimolnárok nemzetsége. Ha asszony kérdi: paraszt vagyok.

VÁRNAGY
S ha férfi kérdi?

KINIZSI
Akkor úr vagyok.

VÁBNAGY
Cimeres?

KINIZSI
(A tenyerét mutatja.) Ihol az ötágu koronám, melyet a kételkedők képébe szoktam nyomni.

VÁRNAGY
Jól teszed! Magam is utálom a kiváncsi rüpőköt. (A háttérbe vonul.)

BENIGNA
Szüret idején megesett már, hogy vidám nagyurak diákok, igricek és zarándokok képében jöttek a Balatonra... Azért nem hiszek neked, uram. Úgy hallottam, nagy hős vagy a csatában... Csudát beszéltek, hogy egymagad egész hadsereget ugrattál szét. Beszélj nekem a tetteidről, kérlek!

KINIZSI
Viszket a tenyerem, ha mordbajszu gazembereket látok a boglyas kemence mellett, amint heródesi hencegéssel fagyasztják meg a fehérnép meleg vérét. Hogy így rohantunk - úgy vágtattunk... Olyan a hadi szerencse, mint a szép asszony csókja: az ember mámorosan élvezi - de ha lehült a vére, hallgat róla.

BENIGNA
(Magában.) Ha ezt a váramba vihetném, ezt a kőtornyot: de nyugton alhatnám!


TIZENEGYEDIK JELENET.

ELŐBBIEK, SIÓ.

(Sió feje megjelenik a tölgyfa lombjának egy nyilásán. Mellette a medvebocs feje. A medvebocs halkan dörmög.)

SIÓ
(A bocshoz.) Hallgass, cimbora, most uriemberek beszélnek! (A lomb mögött eltünik.)

BENIGNA
Most mennem kell, bár szivesen időzném még... (Várnagyhoz és Gundához.) Keressétek az utat!

VÁRNAGY és GUNDA
(Balról elől el.)

BENIGNA
(Zavartan.) Egy szóra még, vitéz... Ha netán tréfát üztél volna velem, mint szokták szüretkor a nagyurak: én nem neheztelek reád... De ha nemes ember vagy, akkor kérlek, jöjj fel a váramba s szólj hozzám úgy, mint szólanál egy magamhoz hasonló özvegyasszonyhoz, kinek harminc faluja van s aki csak szeméremből nem mondja, hogy a szívébe zárt... Bocsáss meg, én nem hiszem, hogy paraszt légy... Megyek - félek, furákat beszélek... (Indul, majd visszatér.) Kérlek, uram, ne gyülölj meg a szokatlan nyiltságomért. Az édesapám horvát bán volt s a szomszédaim megmondhatják, hogy egyébként büszke asszony vagyok, sem fecsegő, sem könnyen hevülő... De látod, most oly nagy bajban vagyok! Oly nagy bajban! (Indul, visszafordul.) Ha nemes ember vagy, akár kisnemes is s ha netán ma még a váramba óhajtanál jönni: beereszt a kapuőr, ha felmutatod neki e keszkenőt... (Átadja neki a Mátyástól kapott keszkenőt.) De ha nem vagy nemes, akkor tartsd meg emlékül. (Balra el.)


TIZENKETTEDIK JELENET.

KINIZSI, SIÓ

SIÓ
(A fán, magában.) Mily fura és bájos vadászkaland: a fajdtyúk dürrög a kakas után!

KINIZSI
(Magában.) Haj, te vén lisztlopó, ki engem nemzettél: miért nem voltál inkább temesi főispán? Most vacsorát kérhetnék a szívem szerint való menyecskétől és tányérostul nyelném le a főztjét! Nincs címerem! Majd a kopjámra aggatom a keszkenőt, hogy száz esztendő mulva is, ha náthás embert lát, kitörje a pogányt a nyavalya.


TIZENHARMADIK JELENET.

ELŐBBIEK, MÁTYÁS, PALÓCZI, DRÁGFI, ISTÓK,
KIRÁLYI VADÁSZOK és KÜRTÖSÖK.

SIÓ
(A medvebocshoz.) Ne fészkelődj, kis öreg! Ez minden magyar ember és minden magyar bestia fölkent királya.

MÁTYÁS
(Istókhoz halkan.) Ott szunnyadoztam, ott lesz a gyűrűm! Keresd meg, kis borzebem!

ISTÓK
(A fa alatt keresgél.)

PALÓCZI
(Mátyáshoz.) Könyörgök, uram, hallgass reám!

MÁTYÁS
Szívesen, ha arról beszélsz, amihez értesz... Te mindig viseled a mór páncélingedet? Most is viseled?

PALÓCZI
Most is uram, már megszoktam... Kegyes engedelmeddel azonban a temesi bánságról beszélnék... A vajda, uram, érdemes főúr és nálánál senki sem méltóbb e fontos tisztre...

MÁTYÁS
De nem nehéz a páncél?

DRÁGFI
Oly könnyü, mint egy selyemujjas. Ha levetem, elfér a féltenyeremben... Ha méltóztatnál meghallgatni, uram - a vajda hatalmas és vitéz úr... Ha a multban férhetett is némi kétség a hűségéhez: holtáig híved lesz, ha temesi bánná teszed...

MÁTYÁS
S megvéd a tőrszúrás ellen?

DRÁGFI
A vajda?

MÁTYÁS
A páncélinged!

DRÁGFI
Meg, uram. Sok próbát tettünk már.

PALÓCZI
(Halkan Drágfihoz.) Félek, nem lehetünk hasznára a vajdának. Könnyebb marékra kapni a szálló fecskét, mint a király szeszélyes szellemét.

DRÁGFI
(Halkan.) Törik vagy szakad! (Fönn.) Még valamit ajánlok bölcs megfontolásodba, felséges uram. A vajda hatalmas és vakmerő főúr. Ha elütnéd a bánságtól, amelyre nagyon áhítozik, megsértődnék a büszkesége. S neki sok jóbarátja van.

MÁTYÁS
Te is barátja vagy?

DRÁGFI
(Meghajtja magát.)

MÁTYÁS
Molnár!

KINIZSI
(Ki eddig szerényen a háttérben volt.) Parancsolsz, felséges uram?

MÁTYÁS
Az egyszeri molnárlegény elment az erdőbe s összetalálkozott az állatok királyával. S a király így szólt a molnárhoz: Próbára teszem az eszedet. Ha megállod a próbát, egy malomkövet akasztok a nyakadba. Ha nem állod meg, adok neked száz aranyat.

KINIZSI
(Magában.) Száz arany sok pénz, de hátha több a malomkő?

MÁTYÁS
(Drágfi úrra mutat.) Ismered ezt az urat?

KINIZSI
Ismerem.

MÁTYÁS
Miféle úr?

KINIZSI
Nekem jó, mert gyakran kedvezett nekem.

MÁTYÁS
Ha azt mondanám: Ez az úr a király esküdt ellensége, szúrd szíven, molnár! Mit szólnál?

KINIZSI
Semmit, uram.

MÁTYÁS
(Átadja néki a tőrét.) Szúrd szíven, molnár!

KINIZSI
(Gyorsan megdöfi Drágfit.)

DRÁGFI
Királyom!

KINIZSI
(Meglepetten nézi a tőrt.) Hát ez mi?

MÁTYÁS
Elég. (Drágfihoz.) Hisz tudom, hogy mór-ing van rajtad, amely jobban megvéd, mint várad fala. De ha azt mondom a molnárnak, hogy szúrjon torkon, nem véd meg az inged.

DRÁGFI
S mire való, uram, e kegyetlen próba?

MÁTYÁS
Hogy megbékíthesselek egy szép paripával. Három ló kivételével választhatsz az istállóimban.

DRÁGFI
Köszönöm, kegyes királyom!

MÁTYÁS
Térdre, molnár!

KINIZSI
(Letérdepel.)

MÁTYÁS
A végzet jóváteszi általam a tévedést, amelyet elkövetett, midőn téged lisztes zsákon hozott a világra. Báb voltál, szétpattantom rajtad a szűk pólyát, kelj szárnyra, te pompás pillangóm s repülj az örökkévalóság hajnalfénye felé.

MIND
(Leveszik a süvegjüket.)

MÁTYÁS
A király kardja a király jobbjától veszi avató erejét, a király jobbja a király szellemétől. Megütlek, paraszt, királyi jobbommal, - az legyen az utolsó ütés, mit eltürsz. Kelj fel, nemes Kinizsi Pál uram, te légy bihari, temesi és bácsi főispánom, te légy temesi bánom.

KINIZSI
(Megsemmisülten.) Temesi bán -?

MÁTYÁS
Általam lettél azzá, nekem légy az. Ne feledd: a fejedet az én vállamon tartod, helyetted én gondolkozom. Én a kezemet a te karodon tartom, kit sújtani akarok, azt általad sújtom. És kivánom: maradj holnapig egyedül ifju szerencséddel s elmélkedj multadon s jövődön. S vésd emlékedbe ezt: a por, melyből kiemeltelek, por marad és vonz - ha elejt a kezem, visszahullsz!

PALÓCZI
A molnár temesi gróf?

DRÁGFI
És három megye főispánja?

MÁTYÁS
Tanácsot is adok a kalácshoz. Tárt karokkal, mosolyogva lépj a főurak elé. Ki elfintorítja az orrát, mikor megöleled, annak törd be a koponyáját s tapasztalni fogod, hogy a koponyája üres. Megértettél, bán?

KINIZSI
Meg, uram és köszönöm! (Drágfihoz.) Megengeded, uram, hogy megöleljelek?

PALÓCZI
Megtisztelsz, nemes bánom!

DRÁGFI
Mindig szerettelek, Kinizsi, s örülök a szerencsédnek! (Megöleli.)

ISTÓK
(Mátyáshoz halkan.) Hiába kerestem, uram!

MÁTYÁS
Lehet, hogy a sátramban feledtem... A köpenyegemet s a kardomat! Ma estére kiki szabad. Hagyjatok magamra s megtiltom, hogy bárki is kövessen!

PALÓCZI, DRÁGFI, ISTÓK
(Meghajlással jobbra el.)

MÁTYÁS
(A köpenyt a vállára vetette, a kulcscsal a kezében.) Nyugvóra tér a nap, egy óra még s az esti csillag útban látja a szerelmes királyt Benigna kamarája felé! (Balra el.)


TIZENNEGYEDIK JELENET.

KINIZSI, SIÓ.

KINIZSI
(Magában, meghatottan és töprengve ismétli Mátyás szavait.) Báb voltam, szétpattant a szűk pólya, most szállhatok...

SIÓ
(A fa mögül előlép.) Szállj hát a várkert felé, hol rólad álmodik a legédesebb asszonyvirág.

KINIZSI
(A homlokára üt, ujjongó örömmel.) Benigna! (Megcsókolja Siót.) Haj, de jó dolog főispánnak lenni! (Jobbra el.)

SIÓ
(Magában.) A főispán szeme szikrát szór, Benigna szive szalmakazal - hamar papot nekik, aztán hadd égjenek pörnyévé!


TIZENÖTÖDIK JELENET.

SIÓ, STÓZIUSZ.

STÓZIUSZ
(Balról, dagadt homlokkal, furkós bottal.) Itt vagy, te süvölvény! Az ingoványba csaltál!

SIÓ
(Eléje tartja a gyűrűt.) Ismered e gyűrűt?

STÓZIUSZ
(Leereszti a botot.) A király gyűrűje!

SIÓ
Magyarország királya fővesztés terhe alatt meghagyja neked, silány jobbágy, hogy futva fuss a tihanyi apáthoz és futva vidd a papot Benigna várába.

STÓZIUSZ
(Átveszi a gyűrűt.) Minek?

SIÓ
Hogy megeskesse a földesasszonyt a vitézzel, kit a kamrájában talál. Szaladj! (Előrelép, magában.) Tíz hirnököm most förgetegként fussa be a falvakat s kastélyokat... Ma lakzi lesz a várban s én száz vendéget csődítek oda. Ha zsong a nagyterem a lakodalmas néptől és macskatalpon belopja magát a szerelmes király: királyi tréfa lesz!

- Függöny. -

 

HARMADIK FELVONÁS.

(Gót terem Benigna várában.)

(Balról elől: kandalló. Balról hátul: főbejárat. A háttérben szélesebb ajtónyílás, mely egy lépcsőfokon át a házi kápolnába vezet. A kápolna ajtaját zsinórra járó gobelin zárja el; a gobelin mögött még egy fehér vászonfüggöny, melyen az árnyékjáték lesz. A hátsó jobb sarokban beugró fülke, benne nagy gótablak. Az ablakon át látni lehet a vár egyik tornyát s a háttérben a mélyen fekvő Balatont. Jobbról titkos ajtó, melyet egy páncélos lovag képe borít.)


ELSŐ JELENET.

KINIZSI, GUNDA.

KINIZSI
Kérlek, szép leány, jelentsd asszonyodnak, hogy nemes Kinizsi Pál van itt, a temesi bán, Bihar-, Temes- és Bácsvármegye főispánja.

GUNDA
Hosszu név az én kurta leányeszemnek. Mondd még egyszer, uram! Vagy ne mondd! Elég lesz ennyi: a szépbajuszu vitéz van itt és meglátod: az asszonyom repülve jön! (Balra el.)

KINIZSI
(Egyedül.) Hogy vagy, nemes bánom? Köszönöm, jól vagyok! Hogy is lehettem ily sokáig sült paraszt?! Hamar egy talpig érő, békazöld bársonymentét nekem s kétrőfös structollat a süvegemhez! Száz huszár előttem, száz huszár a sarkomban - úgy járom be a megyémet. Ki az a vállas nagyúr, a párduccsótáros paripán? - kérdik a vásáros népek. - A temesi bán! Persze, hozzáteszik majd: azelőtt molnárlegény volt a lelkem... Tudom, mit kell tennem! Nagy furfangosan magam gyakran beszélek molnár-hasonlatokban. Üresen jár a garatod, öcsém! Ez víz a malmodra, barátom! A csacsit tréfásan molnár-paripának nevezem. Ez a magam csipkedése népszerűvé fog tenni. Magamnak molnár maradok, de ha más szólít annak: kobakon ütöm!


MÁSODIK JELENET.

KINIZSI, MOLNÁRNÉ.

MOLNÁRNÉ
(Balról besiet, magában.) Itt van! (Zavartan.) Kinizsi!

KINIZSI
De kipirult az arcod futás közben!

MOLNÁRNÉ
Hallottam ám, hogy nagy öröm ért - főispán uram! (Közelebb jön.) Kinizsi - te mondtál valamit az erdőben...

KINIZSI
Te is mondtál valamit.

MOLNÁRNÉ
Tréfáltam ám!

KINIZSI
Magam is. Tudod, menyecske, mi nagy urak, ha nem vagyunk éppen csatában vagy a király tanácsában, szívesen szórakozunk tréfásan évődve. De számítunk reá, hogy az ilyen okos menyecske megérti a tréfát. Ihol két arany, végy magadnak pántlikát érte... (A zsebében keresgél, majd eszébe jut, hogy nincs pénze.) Majd megfizeti a báni kincstartónk.

MOLNÁRNÉ
(Balra indul, elsírja magát.) Hát ilyenek a férfiak! (Dacosan.) Most várnagyné leszek - azért is! (Beereszti Benignát, aztán el.)


HARMADIK JELENET.

KINIZSI, BENIGNA.

BENIGNA
(Balról jön, nagy felindulással.) A Szűz csudája ez?

KINIZSI
A tó lomha vize, ha vonzza a nap, felhővé lesz és szállni tanul. Vonzottál, szép, tüzes napom - a lábadhoz szállok... (Letérdepel.) Kinizsi bán vagyok, a temesi gróf.

BENIGNA
Óh, szűz anyám!

KINIZSI
Te vagy a kéz, én a hárfa. Megérintettél s a magasztos zene zsong a lelkemben. A hárfa boldog borzongással kérdi: enyém e hang?


NEGYEDIK JELENET.

ELŐBBIEK, SIÓ.

SIÓ
(Balról belépett, halkan pengeti a lantját.) Te vagy a tökmag, én a cinege. Csír, csír - de jó, hogy rád találtam! (A nyitott ablakba ül a jelenés végeig.)

KINIZSI
Csipkedj, fiam - nekem most ez is gyönyörűség. S gyönyörűség volna, ha kitérdepelhetnék a vár piacára s kérdhetném: Ki voltam? Ki vagyok? Mi történt velem?

BENIGNA
Kelj fel, édes Kinizsi uram!

SIÓ
(Magában.) Adnának valamit, ha most kettesbe hagynám őket!

KINIZSI
Hadd térdepeljek, nem az asszony előtt, de az Úr előtt, ki nékem teremtett. Szédülök s boldog vagyok, mint a szárnyra kelt sasfiók. Ha álom volna, kérlek, hagyj álmodnom még egy darabig.

SIÓ
Csipd meg, asszonyom, az álmos molnárt, hadd érezze, hogy főispán.

BENIGNA
Kelj fel, édes Kinizsi uram.

SIÓ
Kelj fel, főispán uram s nyilatkozzál: hogy leszünk az esküvővel?


ÖTÖDIK JELENET.

ELŐBBIEK, VÁRNAGY, MOLNÁRNÉ.

VÁRNAGY
(A molnárnéval belép.) Kegyelmes asszonyom, egy pap van künn.

BENIGNA
Miféle pap?

VÁRNAGY
A király pecsétgyűrűje van ujján. Mátyás úr nevében jött, beszél s parancsol.

BENIGNA
(Ijedten.) Mátyás nevében? Jaj!

KINIZSI
Mit parancsol a felséges úr?

VÁRNAGY
Az a parancs, hogy a nagyasszony esküdjék meg Kinizsi urral.

KINIZSI
Mit mondasz?

BENIGNA
Hogy én -? Kinizsi, hallod? Hogy mi -! Ez ő, ez Mátyás! S én azt hivém, én azt hihettem -

KINIZSI
Mit hittél?

BENIGNA
Most ismerek csak rád, felséges királyom! Óh, hogy szégyelem magam!

KINIZSI
Mért szégyeled magad?

BENIGNA
Azt hittem, hogy ő is ember!

KINIZSI
S nem az?

BENIGNA
Úgy játszott az együgyüségemmel, mint apa a gyermekével! Olvasott a szivemben, mint a végzet szeme!

VÁRNAGY
Mit mondjak a papnak?

BENIGNA
Vezesd a kápolnába. A király parancsolja!

KINIZSI
A király!

SIÓ
S ha azt parancsolná a vadmalacoknak, hogy egyenek makkot?

MOLNÁRNÉ
(Meglöki a várnagyot.) Beszélj!

VÁRNAGY
Beszélek! (Fönn.) Úgy végeztetett a sors könyvében, nagyasszonyom, hogy az ember ne éljen egyedül, hanem vegye a nyakába a házasság szent igáját... Ez istenfélő özvegyasszony szemre nem rút, a mellett tiszta, szerény, engedelmes s engem imád...

BENIGNA
Hogyan? Te és a molnárné -?

MOLNÁRNÉ
(Pillantással Kinizsire.) Őt választottam, bár mást is választhattam volna, mert hét falu legénye járt utánam.

BENIGNA
S ki őrzi majd éjjel a várat?

VÁRNAGY
A várnagy.

BENIGNA
S a malmot?

VÁRNAGY
A molnárné.

BENIGNA
S a molnárnét ki őrzi?

VÁRNAGY
Ezen még nem gondolkoztam!

SIÓ
Gondolkozzál, várnagy, míg kirügyezik a homlokod s nő, száz ágat-bogat hajt a gondolat.

KINIZSI
Ily dísztelen ruhában esküdjem? Ha kardom volna legalább!

BENIGNA
A várnagy elvezet a fegyvertárba, uram, válassz apám kardjai között. (Várnagyhoz.) S ha úgy akarjátok: együtt esküdhettek velünk!

KINIZSI
Fegyvert, várnagy, ne mondja a pap, hogy Benigna asszony szabólegényhez megy! (Várnagygyal és molnárnéval balra el.)


HATODIK JELENET.

BENIGNA, SIÓ.

SIÓ
(Magában.) Dudál a keszthelyi szél, ma táncra kelnek a balatoni tajték-kecskék.

BENIGNA
(Magában.) Úgy játszott velem, mint apa gyermekével... Én jó királyom!

SIÓ
Ni, - most meg sir! (Lassan Benignához megy.) Ki szomorított meg, édes asszonyom?

BENIGNA
Boldog vagyok, nem szomoru.

SIÓ
És mégis könyezel? Ilyet még sohse láttam! De furák is vagytok, emberek! Mutasd! (Az ujjával megérinti Benigna szemét.) Harmatcsepp - huj, hogy csillog, villog! (Megizleli.) Jé - hisz ez édes!

BENIGNA
Ülj ide, vad gyerek s maradj veszteg!

SIÓ
(Leül Benigna lábához.) Bajos lesz. Ha Keszthely felől dudál a szél, bizsereg a vérem s ficánkodik a lábam.

BENIGNA
Mondd, mért kedvellek?

SIÓ
Mert nagyon kedves vagyok. Ezt sokszor mondták nekem lányok, menyecskék s a tapasztaltabb özvegyasszonyok hozzátették: Bár serkenne már a bajuszod!

BENIGNA
Hallgass, mert megharagszom. Akarsz a váramban maradni? Szép köntösbe ruházlak.

SIÓ
Prémesbe? Arany paszomántosba?

BENIGNA
Jó lesz neked az ezüst is!

SIÓ
Én leszek a ház barátja, az asszonyság tanácsadója s a gyerekek nevelője. A kis Kinizsieket majd én nevelem - mind a kilencet! Sok hasznos tanácscsal szolgálhatok. Mert tudnod kell, a férfiak nem mind egyformák: ami a szárazmolnárnak botütés, az a vizimolnárnak csiklandozás.

BENIGNA
Amit a nyelveddel vétesz, azt megbocsátom a szemednek. Szeretem a szemedet!

SIÓ
Hiúságból szereted, mert hasonlít a te szép szemedhez.

BENIGNA
Nem szép a szemed. Olyan szilaj, mint a gébicsé.

SIÓ
A tiéd alamuszi, mint a tisztes özvegyasszonyé általában és a sötétben egerésző macskáé különösen.

BENIGNA
Te - fülön foglak!

SIÓ
Benigna, ha az urad a korcsmában késik s te érte mégy, ne mondd neki, hogy ég a vár, mert akkor még egy itcét rendel. De kiálts be a korcsma ajtaján: "Molnár! Beszakadt a gát!" Attól kijózanodik minden vizimolnár s tüstént hazaszalad. Ha pedig perelsz vele s nem bírod már szóval, akkor ne nevezd korhelynek és naplopónak, aminek az első uradat szoktad nevezni - bivalynak ez csak szúnyogcsípés, - de tőrt döfhetsz a szívébe, ha azt mondod neki: "Lisztlopó!"

BENIGNA
(Fölkapja a guzsalyt.) Jaj - most megütlek!

SIÓ
(Az ablakba menekül s ott leül a párkányára.) Főispánné vagy, Benigna, vagy molnárné?

(Kinizsi hangja balról: "Benigna!")

BENIGNA
(Sióhoz.) Megállj, kis haszontalan! (Balra el.)

(Kivül alkonyi pír.)


HETEDIK JELENET.

SIÓ, LESENCZE, GYÖNGYÖS.

LESENCZE
(Amint Benigna betette az ajtót, rögtön megjelenik kivül az ablakban s kezével befogja Sió szemét.) Ki vagyok?

SIÓ
(Éneklő hangsúlyozással.) Békakezed, halszagod, nádiveréb-hangod van. Jó estét, húgocskáim!

LESENCZE
(Örömmel.) Te tolvaj!

GYÖNGYÖS
Te csavargó tündér - hogy vagy?

SIÓ
Húgocskám, ti még hírbe kevertek! Itt tisztes keresztény embernek ismer mindenki, s ha ilyen gyanus társaságban látnak, ez ártani fog a pályámnak.

LESENCZE
(Izgatott örömmel.) Dudál a szél! A keszthelyi szél! Hallod?

GYÖNGYÖS
(Szintúgy.) Hajhó! Nagy táncra készül ma a Balaton apraja-nagyja!

LESENCZE
Gyere velünk, Sió!

GYÖNGYÖS
Táncolj velünk!

LESENCZE
Senki sem lejt úgy, mint te!

GYÖNGYÖS
Ma Szent Mihály éjszakája van - Sió, ma minden szabad a tóban!

SIÓ
Huj, be széles kedvvel járnám veletek a hullámtáncot, de a mulatság előtt jár a kötelesség... Férjhez adom Benigna nénémet, s mint családfőnek nekem kell fogadnom a vendégeket... Pedig a vendégek közt lesz a király is.

LESENCZE
A fényes homloku király?

GYÖNGYÖS
Az édesajku király?

SIÓ
Hop ni! - ti tehetnétek nekem egy szívességet!

LESENCZE
Mi az? Mi az?

GYÖNGYÖS
Megtesszük! Meg!

SIÓ
A Bakonyban lakik az árnyékcsősz - alkonyattól hajnalig ott legelteti szörnyen fura árnyéknyáját. Mondjátok neki hogy Sió, ki már nem egyszer volt szíves hozzá, most arra kéreti, tereljen ide egy falkát a jószágaiból. Fantasztikus és egyre váltakozó képük mulattatni fogja a vendégeimet. De beszéljetek komolyan vele, mert szeszélyes az öreg és gonosz játékból gyakran szamárrá torzítja a tudós ember árnyékát, és tudóssá a szamárét. (Az ajtó felé fülel s ijedten szól.) Pszt!

GYÖNGYÖS és LESENCZE
(Kacagva eltünnek.)


NYOLCADIK JELENET.

SIÓ, ISTÓK, PIPACS, STÓZIUSZ.

ISTÓK
(A többiek előtt balról beszalad.) Sió! Sió! Itt van Sió! (A nyakába ugrik.)

PIPACS
Te tolvaj! Hát illik így faképnél hagyni kedves nevelőapádat? (Megöleli).

STÓZIUSZ
(A könyvvel hóna alatt, szimatolva jár körül.). Hangokat hallottam! Ki beszélt itt? (Az ablakban.) Hm - két fehér kócsag száll a tűzpiros Balaton fölött... (Sióhoz szigorúan.) Miféle hangok voltak azok?

SIÓ
Mit tudom én? A tó egész vidéke telve van hanggal és harmóniával. Hol a fejem fölött dudál valami, hol meg künn a tóban zengik a nevem... Nekem ez igen kellemetlen s már panaszra is akartam menni a felséges királyhoz, hogy szedje ráncba a láthatatlan mihasznákat!

STÓZIUSZ
(Pipacshoz.) Denique mondom: A balatoni szellemek szemet vetettek e fiúra! (Sióhoz.) Őrizkedjél a tótól! Játszik veled, csalogat, vonz és végül elnyel!

PIPACS
Ne búsítsd apádat! Esküdjél meg, hogy soha életedben nem fogsz megfürödni!


KILENCEDIK JELENET.

ELŐBBIEK, PALÓCZI, DRÁGFI, TÖBB ÚR és HÖLGY.

PALÓCZI
(Balról belép.) Kocsin, lovon, nagy csapatokban jönnek a vendégek. A király nevében hívják őket a várba és egyikük se tudja, miért jött.

DRÁGFI
Én azt hiszem, még látjuk ma ő felségét. Valami tréfa készül itt s ha nem csalódom: Mátyás úr a szerzője.

SIÓ
(Magában.) Meglesem a király jöttét. Erre kell jönnie a titkos folyosón! (Jobbra a kis ajtón el.)


TIZEDIK JELENET.

ELŐBBIEK (SIÓ nélkül) BENIGNA, majd GUNDA, VÁRNAGY, FALUSI BIRÓ,
MINDKÉT NEMBELI SZÜRETELŐK és GYERMEKEK.

(A szüretelők tisztelgő menetben jönnek; a menetet a falusi biró vezeti, nyomában két parasztlegény lépked, kik vállukra vetett rúdon egy óriás kanaáni szőlőfürtöt hoznak. A fürtöt jobbra-balra fehérruhás kis leányok kisérik, virágos kosarakkal a kezükben. A szőlőfürt után parasztleányok, legények és öregek jönnek. Két várbeli csatlós égő karosgyertyatartókat hoz be.)

PALÓCZI
Itt jön Benigna asszony!

BENIGNA
Köszöntelek nemes vendégeim. Régi szokás, hogy Szent Mihály estéjén újbor áldomást iszunk a várban s ha elfogadjátok azt, mit jó szívvel adhatok: kedves vendégeim lesztek nekem! S ne sértsen, ha e napon, ős balatoni szokás szerint, hű jobbágyaimat is asztalomnál látom.

VÉN PARASZT
A tizedet a törvény okáért fizetjük, de ezt a fürtöt, a legszebbet, mely a határban termett, szeretetből adjuk.

BENIGNA
Nem volt még ily szüret a Balatonon! Az Úr nemcsak a szőlleimet, a szívemet is megáldotta. Aki tömlöcöt ül szolgáim közül, az legyen szabad. És aki tartozik az uraságnak, munkával vagy adóval: én eltörlöm az adósságát. És ha van szerelmes pár a falvaimban, az váltson keszkenőt és én házasítom ki. És harminc falvamban, aki eszik, iszik s mulat e tündöklő éjszakán: az én kalácsomat eszi, az én boromat issza s az én rovásomra húzatja a nótáját.


TIZENEGYEDIK JELENET.

ELŐBBIEK, SIÓ.

SIÓ
(A titkos ajtón jön.) Urak, asszonyok és parasztok! Míg hármat ketyeg hazafias szívetek: itt lesz Mátyás úr, az apostoli király!

MIND
A király!?

BENIGNA
Fogadjuk szépen, fogadjuk lelkesen, fogadjuk szeretettel!

STÓZIUSZ
Mondjak egy orációt a trónon ülő Juszticiáról?

BENIGNA
Kisleányok előre - virágot szórjatok útjára! (Várnagyhoz.) Helyükön vannak a zenészek? S a pattantyúsok?

VÁRNAGY
(Az ajtóhoz siet és kikiált.) Vigyázz! (Behozza a vár nagy kulcsát egy selyemvánkoson.)

(Rendezkedés. Valamennyien feszült figyelemmel a titkos ajtó felé fordulnak.)

SIÓ
(Fülét az ajtóhoz szorítva.) Csitt-csitt! A sötét falat végigtapogatva, nesztelen talpakon oson, suhan az éj lovagja... Mit szól vajjon, ha a kedvese helyett itt találja a lojális vármegyét?

BENIGNA
Már hallom!

SIÓ
(Kitárja az ajtót, aztán sebesen hátravonul s a kápolna függönye mögé siklik.)


TIZENKETTEDIK JELENET.

ELŐBBIEK, MÁTYÁS.

(Nagy köpenyegben, szemére húzott süveggel, karddal és égő lámpással a kezében betoppan.)

(Mind: "Éljen a király!" A kisleányok virágot szórnak eléje. Kivül zeneszó s ágyúzás.)

BENIGNA
Atyám!

MÁTYÁS
(Aki a meglepetéstől dermedten állott, most erőt vesz magán.) Atyád?

BENIGNA
Elméltóztattad tőlem kérni a vár kis kulcsát. Én odaadtam s most fölajánlom ím a vár nagy kulcsát is, tetejébe az én és mindannyiunk szívét. (A várnagy kezéből kiveszi a kulcsot és felajánlja a királynak.)

MÁTYÁS
(Magában.) Ez csapda! Mátyás - most légy király! (Nyájasan, leereszkedőleg, némi iróniával.) Köszönöm a kulcsokat és a szíveket! (Fölemeli Benignát.) Kelj föl, drága asszonyom! Szívesen jöttem ide, mert atyai szívemnek mindenkor jól esik, ha hű alattvalóim között időzhetek. E fényes fogadás valóban meglepő - fogadjátok érte királyi elismerésemet!

MIND
Éljen a király!

MÁTYÁS
E gyermekek valószínűleg idevaló gyermekek?

BENIGNA
Igen, felség, mind idevalók!

MÁTYÁS
(Egy kisleányhoz.) Mi a neved, kisleányom?

KISLEÁNY
Majiska!

MÁTYÁS
Mária a nevek királynője! Imádkozzál gyermekem szent pátrónádhoz s kövesd az erényben! (Csókra nyújtja kezét.) A levegő itt, úgy látszik, jó lehet, mert szépen fejlődnek a kicsinyek.

BENIGNA
Parancsodra, felség, a levegő itt nálunk igen jó.

PIPACS
(Palóczihoz.) A király haragszik, mert nagyon udvarias.

MÁTYÁS
(Körüljárva a teremben.) A megyei birtokosok, nemde? Kielégítő volt az idén a termés?

EGY ÚR
Bor szépen termett, felséges uram, de az ára bizony gyönge.

BENIGNA
Felséges uram, hódolattal kérlek, engedd meg, hogy néhány percre hű alattvalóid körében hagyhassalak. Parancsod szerint megyek a kápolnába. Addig majd mulattatja felségedet a zene! (Balról el.)

(Gunda, Várnagy, Molnárné és a szőlőt vivő legények Benigna után el.)

MÁTYÁS
A zene? Oráció is lesz vagy recitálás? Én rajongok az ilyen esztétikai élvezetekért - ma különösen! (Leül.) Nos, halljuk a zenét!

(A hölgyek és urak Mátyás körül a színpad jobboldalán álló és ülő csoportokba rendezkednek. Sió és Istók a király lábához ülnek; a kisleányok melléjük telepednek. A parasztok a színpad baloldalán letelepednek a padlóra. Minden szem a hátsó ajtó felé fordul.)


TIZENHARMADIK JELENET.

ELŐBBIEK, SIÓ.

SIÓ
(Kilép a függöny mögül s mélyen meghajlik.)

MÁTYÁS
Lám, a derék Izé! Te fogsz zenélni?

SIÓ
(Nagyon alázatosan.) Ha megengeded, uram, inkább egy komédiát mutatnék be.

MÁTYÁS
Teátrum lesz? Hisz ez fölötte érdekes! Plautusz vagy Arisztofanesz? Bár Terentiusz se kutya!

SIÓ
Csak árnyékjáték, felség s magam vagyok a komédia szerzője. (Szétvonja a kápolna függönyét, amely mögött fehér vászonfal látszik. - A szolgák eloltják a gyertyákat. A vászonfal hátulról erősen meg van világítva.)

MÁTYÁS
Nos, lássuk a kórust!

SIÓ
Itt van - kórus, szerző és függönyhúzó egy személyben.

PIPACS
(A király lábánál.) Egész Noé bárkája e kölyök feje: annyi szellemi baromfi tollaszkodik benne.

SIÓ
Prológus!

MÁTYÁS
Elengedem! Térj a dologra!

SIÓ
Tisztelt közönség! A gyöngébbek kedveért elmondom, hogy mi az árnyékjáték: oly játék, ahol árnyékok játszanak!

PIPACS
Fiam, ha lehetséges, tarts némi mértéket a szemtelenségben!

(Halk zene a szín mögött.)

SIÓ
          Az első aktor egy királyt ábrázol.
          Talán bocsánatot is kéne kérnem
          A netán itt lévő fölötte tisztelt
          Király uraktól, hogyha ezzel némileg
          A köteles respektus ellen látszom véteni.
          Az árnyék-fejedelem, akihez szerencsénk lesz,
          Nemcsak vitéz s erős, de bölcs és nagyszivü.

MÁTYÁS
Ilyen minden király, míg szuszog. Életében Nero is ilyen volt.

SIÓ
          A daliás alakján meglátjátok, hogy ki ő
          S nemes vonásain, melyeket nagy fölényü
          Elméje domborított klasszikussá...

(Tapsol, magában.)

Segítsetek, ti balatoni jóbarátok!


TIZENNEGYEDIK JELENET.

ELŐBBIEK, GYÖNGYÖS, LESENCZE és az ÁRNYÉKJÁTÉK SZEREPLŐI.

(Gyöngyös és Lesencze megjelennek az ablakon kivül, az alkonyi fényben, a honnan vidám kiváncsisággal nézik az árnyékjátékot. A vásznon egy rókafejü király alakja jelenik meg, koronával a fején.)

PlPACS
Köszöntelek, fenséges lúdtolvaj!

MIND
(Nevetnek.)

SIÓ
(A vászonra néz, ijedten.) Aj jaj - becsaptak a mihasznák!

(Fönn.)

Bocsánatot uram - a rendezőnek tévedése...
Tévedni emberi dolog!

PIPACS
Megbotoztatni is emberi dolog!

SIÓ
Tekintetes közönség! Ezópusz óta tudhatnátok, hogy a költő jelképesen állat-alakba ölti a szenvedelmeket. E király hatalmas, mint a puszta dörgő szavu uralkodója, amellett vitéz, miként a leopárd. Sajnálom, hogy rendezőm a fejedelmi szellem e mellékes formáját választá szimbolumnak s előadás után majd rendreutasítom.

MÁTYÁS
A többi bestiát majd hozzáképzeljük a rókához. Folytasd, kórus!

SIÓ
A második szereplő egy bájdús úrihölgy, aki, ha nimfaként járná a berkeket: lába keskeny nyomában száz szatir lihegne.

(A vásznon egy lúdfejü hölgy jelenik meg.)

MÁTYÁS
Lám, lám, egy kis liba, kiből idővel - ha Isten úgy akarja - lehet még vén lúd is!

SIÓ
(Magában.) Vesztemre tör a balatoni csőcselék! (Fönn.) A rendezőnek tévedése! A szende, karcsunyaku hattyu járhatott eszében, mint kellemes allegória s hattyu nem lévén keze ügyében, a véle rokon vizimadarat választá...

PIPACS
Az expozíció túlságosan áttetsző: mi lehet ebből más: mint libakoppasztás?

MÁTYÁS
A koppasztásnak sok metódusa vagyon - reméljük Sióé eredeti.

PALÓCZI
Lám, lám - a lúdtolvaj gitározik!

DRÁGFI
Most térdre hull és könyörög. Mit adhat egy liba?

PIPACS
Egy tollseprőt. Egy kis libamájpástétomot.

PALÓCZI
A hölgy most régi libaszokásként ellágyul.

DRÁGFI
Csókot vet néki, egy kulcsot ad neki...

PIPACS
(A parasztleányok felé.)

Sirasd a húgod vesztét, óh Panna, Kata, Julcsa,
E kulcs, ha nem csalódom, a hálószoba kulcsa.

STÓZIUSZ
Utique videlicet: a libaólnak kulcsa! Hehe!

PALÓCZI
Hogy mulat felséged?

MÁTYÁS
Felségesen!

STÓZIUSZ
A dráma immorálisan indul, itt már mint deus ex machina csak egy erényes komondor segíthet, ki elzavarja a rókát. Hehe!

(A róka-király, miután a lúd-hölgygyel eljátszotta a leírt ballet-némajátékot, most láthatólag boldogan távozik a kulcscsal. A lúd hosszu orrot mutat a távozónak.)

DRÁGFI
Mi ez? A lúd gúnyt űz a rókából?

PALÓCZI
A tolla fehér, de a lelke fekete!

SIÓ
          Most jön az erény-bakter,
          Az ipse nem nagy ész,
          De gyönyörü karakter
          És elismert vitéz.

(Egy ökörfejü vitéz jelenik meg.)

Ily jó fiút nem látott még a föld:
A külsején is látszik: férjjelölt!

STÓZIUSZ
Jupiterre mondom: teljesen fölszerelt férj. Az asszonynak már semmi dolga se lesz vele.

(Az ökör letérdepel a lúd előtt s taglejtésekkel szerelmet vall.)

PIPACS
Unom a Sió komédiáját. Kérek egy taglót: tragédiára fordítom.

SIÓ
Kis csendet kérek, tisztelt közönség. Szent ember jön, a pap.

(Bagolyfejü pap árnyképe jelenik meg.)

STÓZIUSZ
Egy bagoly, melyet elfelejtettek Athénbe vinni. Hehe!

PALÓCZI
Pszt! Esküvő lesz!

(A két árny letérdepel, a pap megáldja őket. A függöny mögül halk orgonaszó hallatszik.)

PIPACS
Egy gondolat bánt engemet, uram: milyen lesz a jövő nemzetség? Szarvas liba, vagy pelyhes borju?

PALÓCZI
(Halkan.) A felség rosszkedvü. Mi bántja, vajjon?

(A vászon jobb sarkában megjelenik ujból a róka, lámpással és kulcscsal a kezében.)

DRÁGFI
Ihol a róka a kulcscsal!

PALÓCZI
(Mátyáshoz.) Felséged unja a tréfát?

MÁTYÁS
Ellenkezőleg. Kiváncsi vagyok, mit szól a tréfához a róka-király.

SIÓ
Magam is kiváncsi vagyok! (Fenn.) Szép hölgyeim, vitéz uraim! Bevallom, zavarban vagyok, hogyan bogozzam ki a komédia csomóját...

MIND
(Nevetnek s méltatlankodnak.)

PIPACS
Záptojást a szerzőnek!

MÁTYÁS
Ha te nem bogozod ki, ki bogozza?

SIÓ
          Felséges úr, ki mindent ért és mindent lát,
          Tetőzd be vidám véggel e komédiát!


TIZENÖTÖDIK JELENET.

(Gyöngyös és Lesencze eltüntek. A vászonfüggöny felgördül. A kápolna látszik; az oltárt viaszgyertyák világítják meg. Az oltár előtt Kinizsi és Benigna térdepelnek díszben, előttük a pap arany ornátusban. A kápolnában van még a várnagy, a molnárné és Gunda. Az orgona most hangosabban szól. Az oltár gyertyái megvilágítják a termet is.)

MIND
(Meglepetten és megindultan fölkelnek.)

MÁTYÁS
(Magában.) Mátyás - most légy király!

KINIZSI és BENIGNA
(Fölkelnek, lassan kilépnek a kápolnából s térdre ereszkednek Mátyás előtt. Kinizsi ezüst páncélinget visel, fölötte barnaprémes fehér mentét.)

BENIGNA
A lábadnál, nagy király, a lábadnál hadd térdepeljünk. Bocsáss meg, hogy szívemre vettem vidám s engem megtisztelő tréfádat. Én gyönge nő vagyok és gyönge elmével itélek. Embernek hittelek s most szédülő fővel s repeső szívvel tapasztalom, hogy a végzet bölcsessége ül fejedelmi trónodon.

MÁTYÁS
Kelj föl, kérlek, asszonyom!

KINIZSI
Uram, te parancsoltál s én boldog vagyok, hogy egész szívvel engedelmeskedhettem.

MÁTYÁS
Lehet, hogy azt akartam. Igen, ilyenformán terveztem. De te parancsról beszélsz, bán?

KINIZSI
Parancsról, uram, melyet a pecsétgyűrűddel együtt vettem.

MÁTYÁS
(Az ujjához kap.) A gyűrűmmel? Hol van? Honnan vetted?

KINIZSI
E jámbor pap hozta, uram.

STÓZIUSZ
Én vittem neki a gyűrűt, uram, lélegzet nélkül, futva, a szolgálatkészségtől tüzelve.

MÁTYÁS
S ki adta neked?

STÓZIUSZ
E derék kis fiu, uram, ki magát Izének nevezi!

MÁTYÁS
A derék Izé!

SIÓ
(Az ablak felé sompolyog.) Már megint velem van bajuk!

MÁTYÁS
Benigna! (Halkabban.) Mit terveztél, mikor nekem adtad a kulcsot? Nos?

BENIGNA
Te mindent tudsz, te mindent látsz, uram - előtted nincs titkom. Együgyüségemben azt terveztem, hogy - hogy - elfogatlak!

MÁTYÁS
Te - engem?

BENIGNA
Megbocsátanál, kegyelmes uram, ha tudnád, hogy szégyelem magam.

MÁTYÁS
Te Hunyadi Mátyást? A gondolat oly szertelen, hogy kacagtató.

BENIGNA
Igen, uram, kacagtató! Kacagj, könyörgöm!

MÁTYÁS
Veled holnap leszámolok, kis felségsértő, ki ócska váradat többre becsülöd királyod becsületénél. Molnár!

KINIZSI
Felséges uram -?

MÁTYÁS
Vésd emlékedbe ezt: a por, amelyből kiemeltelek, por marad - ha elejt a kezem, visszahullsz...

KINIZSI
(Zavartan.) Igen, uram, így méltóztattál hozzám szólani ma délután...

MÁTYÁS
Még egyebet is mondtam.

KINIZSI
Hogy töltsem egyedül az éjszakát s elmélkedjem a multam s a jövőm felett.

MÁTYÁS
Büntetésül ezt mérem rád: Az éjszakát a zalavári malomban töltöd, multad lealázó emlékei között, amelyekről oly hamar megfeledkeztél.

KINIZSI
(Búsan.) Úgy lesz, uram!

MÁTYÁS
(Sióhoz.) Hozzám, fiu!

SIÓ
Nem én voltam! Nem én tettem!

MÁTYÁS
Veszedelmes s terhes e fiu mindent merő arcátlansága, - azért elrendelem, hogy tegyék zár alá. A tihanyi papok őrizetére bizom, azok szelidítsék meg jószóval vagy virgácscsal, míg tisztes s istenfélő ember lesz belőle.

SIÓ
Én nem értem, hogy mit akarnak mindig velem?! Oly ártatlan kis fiu vagyok, - de úgy látom, valaki intrikált ellenem!

MÁTYÁS
Fogjátok el!

SIÓ
(Fantasztikus gesztussal.) Szél cimbora, segíts!

(Szélroham. Az összes gyertyák elalusznak.)

MÁTYÁS
Azonnal gyere ide! Parancsolom!

SIÓ
(Az ablak párkányán áll a holdfényben; fügét mutat.) Ezt ni! (A Balaton felé.) Fogadj kegyedbe, Balaton, te tenger, sőt oceán! Mit, oceán? Az Atlanti hozzád képest köpőláda!

KINIZSI
Elfogom a vakmerőt!

SIÓ
Vissza, lisztlopó!

KINIZSI
(Dühösen.) Lisztlopó! (Az ablakhoz rohan.)

SIÓ
(Kiugrik az ablakon.)

                 ì   MIND
                 ÷   Leugrott! A mélységbe zuhant!
                 ÷   ISTÓK  
Egyszerre í   Sió!
                 ÷   PIPACS  
                 î   Fiam! Édes fiam! (Az ablakban.) A vízbe esett! A Balatonba!

STÓZIUSZ
(Pipacshoz.) Se baj! Se baj! Ma éjfélkor kiimádkozzuk a fehér Mágus könyvével!

                 ì   GUNDA
                 ÷   Hogy vagy, asszonyom?
                 ÷   BENIGNA 
                 ÷   Úgy fáj a szivem, mintha a fivérem halt volna meg...
Gyorsan   í   KINIZSI  
                 ÷   Felbukkant! Úszik!
                 ÷   PALÓCZI  
                 î   Vidraként nyílsebesen hasítja a vizet... Ide s tova cikázik... Soha ilyet!

                 ì   KINIZSI
                 ÷    Egy fehér kigyó tekerődzik a derekára. - S egy másik a nyakára...
Gyorsan   í   STÓZIUSZ  
                 ÷   Kigyó? Én inkább asszonyi karnak nézem!
                 ÷   KINIZSI  
                 î   Hogy prüszköl! Küzköd! - Elmerült!

(Kivülről a tó zúgása és sok női hang vidám kórusa hallatszik: "Sió! Hahó! Megjött Sió!")

MÁTYÁS
Halljátok? Hogy felzúg a tó!

- Függöny -

 

NEGYEDIK FELVONÁS.

(A második felvonás diszlete. Éjjel van. A tó fölött a teli hold nagy tányérja. Az ezeréves fa alatt csapravert boros hordó s néhány kupa, - de mindez lópokróccal letakarva. A távoli vár ablakai ki vannak világítva.)


ELSŐ JELENET.

BENIGNA, MOLNÁRNÉ, GUNDA.

BENIGNA
(A szín mögött jobbról.) Molnárné! Hajhó!

MOLNÁRNÉ
(Letakart nagy kosárral jobbról föllép.) Erre, nagyasszonyom!

GUNDA
(Boros korsóval jobbról jön.) Jól megyünk?

MOLNÁRNÉ
A tó partján el se hibázhatjuk a malmot. Háromszáz lépésünk van még odáig.

BENIGNA
Jól ismered a járást sötétben!

MOLNÁRNÉ
Eleget jártam itt!

GUNDA
Azért ugy-e, hogy a tücsköket hallgasd? (Leteszi a korsót a földre.) Nehéz ez a korsó!

BENIGNA
Te, ha most rajtunk ütne valami zsivány?

MOLNÁRNÉ
Pofon ütöm!

BENIGNA
S ha kisértet jönne?

MOLNÁRNÉ
Azt is pofon ütöm.

BENIGNA
Teremtőm, már jön is valami tolvaj!


MÁSODIK JELENET.

ELŐBBIEK, KINIZSI.

KINIZSI
(Balról jön.) Hop? Miféle vadmacska lapul a harasztban?

BENIGNA
(A nyakába szalad.) A te hites feleséged!

KINIZSI
Benigna? (Megcsókolja.) A malom előtt ülve láttam, hogy valami lidércfény táncol le a várdomb oldalán.

MOLNÁRNÉ
Fáklyánk volt, de elaludt.

BENIGNA
Vacsoráztál, szegény uram?

KINIZSI
Felkutattam az egész malmot, de nem találtam semmit. Pedig oly éhes vagyok, hogy az egérfogóból is kienném a szalonnát!

BENIGNA
Hoztunk hideg kappanyt, őzgerincet és pogácsát.

KINIZSI
Köszönöm, Úristenem, hogy ilyen okos asszonyt adtál nekem!

BENIGNA
(Fölemeli a korsót és megrázza.) Hát ez mi? Koty, koty!

KINIZSI
Bor -?

BENIGNA
Százesztendős dörgicsei, még a nagyapám prédálta a tihanyi papoktól, mikor kirabolta a monostorukat.

KINIZSI
Óh, áldott emlékü ős! Pompás nászlakománk lesz!

BENIGNA
(Megszeppen.) Nászlakoma -? Hát még mi!? Fogd az elemózsiádat - én visszamegyek a molnárnéval s Gundával.

KINIZSI
A molnárné s Gunda mehet - te nem! Te hitestársam vagy s a pap megmondta: az asszony kövesse az urát!

BENIGNA
A malomba? Azt nem mondta! (Birkóznak.) Eressz, te medve - én úri asszony vagyok!

KINIZSI
Csókolom az úri szádat!

BENIGNA
Molnárné, segíts! Gunda!

MOLNÁRNÉ
Hisz úgyse mondod komolyan, lelkem nagyasszonyom!

BENIGNA
(Méltósággal.) Eressz, te nem tudod, hogy ki vagyok! Én a horvát bán leánya vagyok! Ha erőszakoskodol, nem megyek. Én csak úgy megyek, ha akarok. Hanem most akarok. Fogd a kosarat. (Fölveszi a korsót.)

KINIZSI
(Kosárral a karján.) Jól fölszerelve, neki indulunk az élet küzdelmének.

BENIGNA
Gunda, ha fecsegsz, jaj a kontyodnak! S te molnárné inkább kavicsot őrölj a malmodon, semhogy elárulj egy mukkanással!

MOLNÁRNÉ
Ha kérdik a várban, hogy hol a földesasszony, azt mondjuk: az özvegyi kamarájában imádkozik.

BENIGNA
Pszt! Valaki énekel a berekben!

GUNDA
Részeg ma az egész Balaton.

KINIZSI
Gyere, te imádságos özvegyem! (Benignával balra el.)

MOLNÁRNÉ
(Utánuk néz.) Haj, és én váratom a szegény uramat! (Gundával jobbra elsiet.)


HARMADIK JELENET.

ISTÓK, PIPACS, STÓZIUSZ, VÁRNAGY.

(Balról jönnek az erdőből, közbe halk kórusban éneklik: "Csupor Miklós vajda, jó vajda lett volna stb." Istók égő fáklyát hoz a kezében; Pipacsnál tárogató síp van; Stóziusznál könyv; a várnagynál ezüst szálakból kötött pendely-háló. A férfiak kissé borosak, de egyikük sem részeg.)

ISTÓK
(Megbotlik.) Hop! - itt gyökér van!

PIPACS
(Megbotlik.) Az ám!

STÓZIUSZ
(Botlik.) Ita profecto!

VÁRNAGY
(Botlik.) Vigyázni, urak!

STÓZIUSZ
Itt az ezeréves fa! Ergo helyben volnánk, vagy helyesebben szólva: megérkeztünk... Mind együtt vagyunk, urak?

VÁRNAGY
Ti hárman itt vagytok és én veletek vagyok! Ez azt jelenti, hogy én máma házasodtam meg és mégis azt teszem, ami nekem tetszik, (Énekel.)

Csupor Miklós vajda, jó vajda lett volna -

STÓZIUSZ
Csend, urak, mi komoly munka előtt állunk.

VÁRNAGY
(A hordóról leveszi a pokrócot.) Kuk, Pipacs-koma, kuk!

PIPACS
(Örömében leguggol.) Ohohó!

VÁRNAGY
Ezt a hordó újbort megmentettem a király csizmaszártorku csatlósai elől s idehozattam... (Megkopogtatja.) Kop, kop! Jó estét, újbor urfi!

PIPACS
Fogadj a kegyeidbe, úrfi - én meg befogadlak a bendőmbe! (A kupákba tölt.)

(Mind a hordó körül letelepednek. Istók a fáklyát két faág közé tűzi.)

STÓZIUSZ
(A könyvben lapozva.) Itt van! Figyeljetek urak! "Hogyan lehet a kapzsi sellők furfangján túljárni, őket a vízből kiimádkozni és jámbor békóba verni."

VÁRNAGY
(Pipacshoz.) Ezt vedd az eszed bunkójára, mert ez a balta nyele! Aki békóba tudja őket verni úgy, hogy meg legyenek békózva, az megtette azt, amit tehetett... (Énekel.)

Csupor Miklós vajda, jó vajda lett volna.

STÓZIUSZ
Csitt, urak! (Olvas.) "és Isten szent nevében az elsülyedt kincs item a vizbefulladt gyerek holttestének kiváltására szorítani..."

PIPACS
(Elérzékenyedve.) Sohasem lesz többet olyan nevelőfiam! Az úristennek udvari bolondra volt szüksége, azért szólította magához. (Istókhoz.) Adj egy kortyot, úrfi!

STÓZIUSZ
(Pipacshoz.) Elhoztad a sípodat? A sípra azért van szükségünk, mert a hangjától quasi elkótyagosodik a vizi szellem. Mert notandum esse: a viziszellem úgy kedveli a muzsikát, miként az oktalan állat is, teszem a púpos teve vagy az egyszarvu, amelyekről Plinius ír.

VÁRNAGY
Nekem mondod? Hát ki esméri úgy a szellemek dolgát, mint én? Mikor a tapolcai várban laktam, minden éjjel tucatszámra röpködtek az ágyam körül. Ha akartam volna, annyit foghattam volna, amennyit akartam volna. Esős időben még többet is.

ISTÓK
És nem fogtál egyet se?

VÁRNAGY
Hát mit csináljak én a szellemmel? Minek az katonaembernek?

STÓZIUSZ
(Istókhoz.) Nézd meg fiam, elhagyta-e már a méla Luna ezüst fürdőkádját - recte: hol áll a hold?

ISTÓK
Benigna vára fölött áll és óriás glóriát rajzol a tornya fölé.

PIPACS
Olyan vemhes volt az este, mintha meg akarna borjazni egy új nappal.

VÁRNAGY
Én utálom azt a gyáva égitököt, mert nem visel sarkantyút. Csillagszőnyegen oson és bekandikál minden ablakon... S ha csókolóznak odabenn, akkor sárgaságba esik a pimasz.

STÓZIUSZ
(Várnagyhoz.) Ha sikerült imádságom pendelyhálójával sellőt fognunk és kihúztuk a partra, te ragadod meg, várnagy.

VÁRNAGY
De nem ragadom biz én! Nevezz gyáva fajankónak, ha megragadom csak egy ujjal is!

STÓZIUSZ
Félsz?

VÁRNAGY
Fél az oroszlán a kakastól? Nem! És mért reszket mégis, ha kukorékol a kakas?

STÓZIUSZ
De hiszen Tapolcán megszoktad őket?

VÁRNAGY
Azok száraz szellemek voltak, de a vizi szellemet nem akarta megszokni a hetedik nagyapám se! Utálom, mert nyálkás, kocsonyás, ragadós, mint a varangy... Pihá!

STÓZIUSZ
Nézzük a holdat - hodsza a fáklyát! (A fáklyával keresi a holdat.) Itt az óra!

VÁRNAGY
Én bizony nem fogom meg keresztény kezemmel! Aki jó keresztény, az igyék egyet!

(Énekelve.)

De a csizmadia, hej a csizmadia
nem varrja hiába -

(Szól.) Bort, kölyök!

ISTÓK
A parasztodnak parancsolj, ne nekem. Én nemes ember vagyok!

STÓZIUSZ
(Izgatottan.) Csönd urak - itt a Jácint apó órája! Rejtőzzetek el, urak - te meg, Pipacs, szólaltasd meg a sípodat... Hol a könyv? S a szent háló? Ezzel kötözzük meg! Rejtőzzetek el, ti ketten!

VÁRNAGY
Ezt szeretem, mert katonás: elbujni és tőrt vetni az ellenségnek... (Pipacscsal balra el.)

STÓZIUSZ
(Istókhoz.) Fiam, világíts! (Balról elől áll, arccal a Balatonnak. Titokzatos gesztusokkal.) "Péter nevében, Péter és minden szent halászok nevében, kik hálót vetettek s vontak: parancsolom neked, nyílj meg, nyílj meg Balaton..."

(Halk zene a szín mögött balról. A tárogató vagy angolkürt régi bús dalt játszik.)

STÓZIUSZ
Nyílj meg, nyílj meg Balaton...

(A tó fölzúg.)

ISTÓK
(Halkan.) Én félek...

STÓZIUSZ
Nyílj meg, nyílj meg, Balaton! (Halkan.) Megzúg a tó - türemlik már a habja... Vonuljunk hátrább! (Istókkal balra el.)


NEGYEDIK JELENET.

(Erős, lilaszínü holdfény; a zene egyre szól.)

GYÖNGYÖS
(Kilép a Balatonból.)

Félve jöttem, mégis jöttem!
Varázslatos bűverő
Kristályfalu kamarámból
Aranyhorgon vont elő.

(Jobbra indul.)

LESENCZE
(Kilép a vízből.)

Tajtékfodru nyoszolyámon
Fölviradtam ijedten -
Ki szólít az éjszakában,
Hej, ki zokog idefenn?

(Balra indul.)

GYÖNGYÖS
(Lesenczével összetalálkozva.)

Mi lehet e zengő csuda?

LESENCZE
(A holdat nézi.)

Hogyha hull a csillagnyáj:
Búsan szól a hold tülökje.

GYÖNGYÖS
(Az erdőt nézi.)

Vagy az erdő szíve fáj?

LESENCZE
          Persze, hull a lombja már!

GYÖNGYÖS
          Persze, véget ért a nyár!

(A tárogató tánczenébe kezd.)

LESENCZE
          Húgom, add a kezed szépen!

GYÖNGYÖS
          Szitakötő! Mit kivánsz?

LESENCZE
          Fogy a hold, ha ma nem járjuk,
          Mikor lesz már sellőtánc?


ÖTÖDIK JELENET.

ELŐBBIEK, ISTÓK, STÓZIUSZ, VÁRNAGY.

(Hárman óvatosan bejönnek s a baloldalon meglapulva, nézik a táncot)

STÓZIUSZ
Pszt! Pszt!

APRÓD
Most táncra kelnek!

GYÖNGYÖS és LESENCZE
(Lassan körbe lejtve.)

Harmatodat, illatodat
Megizleltük, ezüst éj;
Italod az csupa mámor,
Illatod meg csupa kéj.
Lágyan ringó sellő-táncban
Szívünk, szívünk úgy dobog!
Süt a hold - mi ifjak vagyunk -
Azért vagyunk boldogok.

STÓZIUSZ
(Súgva.) Most elfogom.

VÁRNAGY
Még ne! Még ne!

GYÖNGYÖS
          Settenkedve mi közelg ott?
          Pillangó vagy éj-bogár?

LESENCZE
          Kérdezd meg, hogy jó-e, rossz-e,
          Mit kiván és merre jár?


HATODIK JELENET.

ELŐBBIEK, ERDEI TÜNDÉR.

(Szürke ingecskét visel és bogáncs-koszorút a hajában; szürke légyszárnya van; mezitláb jön jobbról. Igen alázatosan.)

Kérlek, el ne üzzetek, szép
Balatoni gyermekek.
Nem tudom, hogy honnan jöttem,
Nem tudom, hová megyek.
Árny vagyok, vagy fénysugárka?
Tündér? Szellő? Kis virág?
Nem tudom, csak egyet tudok:
Élek s élni boldogság.

GYÖNGYÖS
          Becsiptél a holdvilágtól?
          Nemtudomka, lejts velem!

LESENCZE
          Szép együgyü, libbenj erre -
          Aki szeret: szeretem.


HETEDIK JELENET.

ELŐBBIEK, BAKONYI TÜNDÉR.

(Nyúlbőrbe öltözve; hosszufülü nyúlfej-sisakkal. Szökdelve jön jobbról.)

Élvezet így egy bokorban
Látni három istennőt:
Egy se rücskös, egy se pisze,
Mind a három szépen nőtt.

GYÖNGYÖS
          Ez a tündér rangos tündér,
          Királyfi vagy más egyéb.

LESENCZE
          Gavalléros, nem paraszti!

ERDEI TÜNDÉR
          A bundája igen szép.

GYÖNGYÖS
(Bókkal.)

Hogyha tetszünk: táncolj velünk
Nyájasarcu idegen.

BAKONYI TÜNDÉR
          Esküszöm a holdvilágra:
          Boldog vagyok végtelen.

(Bemutatkozva.)

Király vagyok a Bakonyban
S birodalmam völgyein,
Új divatos táncot járnak
Szöcskelábu hölgyeim.

(Táncol.)

Egyszer erre - egyszer arra -
Hop! egy kecses nyúlugrás,
Perdülj egyet, fordulj egyet -
A Bakonyban így szokás.

MIND A NÉGYEN
(Táncolva.)

Egyszer erre - egyszer arra -
Hop! egy kecses nyúlugrás,
Perdülj egyet, fordulj egyet,
A Bakonyban így szokás.

STÓZIUSZ
(Mialatt még táncolnak.) Most! Most! Itt a pillanat... Ti szent halászok segítsetek! (Előre rohan.) Hahó!

(Várnagy és Istók balról állanak s az öklüket rázzák a sellők felé. A hold hirtelen elsötétedik, a zene elhallgat. Az Erdei tündér és a Bakonyi tündér eltünnek jobbra s balra az erdőben. Gyöngyös visítva a tóba menekül, hol elmerül. Lesencze az utját álló Stóziusz elől az előtérbe fut, majd a Balaton felé igyekezve, jobbra-balra kering. Stóziusz végre elcsípi.)

STÓZIUSZ
(Átölelve Lesenczét fölemeli.) Megvagy, - átkozott lidérc!

LESENCZE
Balaton, segíts!

(Dörgés. Hullámzás. A Balatonból tüzesszemü sárkány bukkan fel.)

STÓZIUSZ
A könyvet! Hamar a könyvet!


NYOLCADIK JELENET.

STÓZIUSZ, LESENCZE, VÁRNAGY, ISTÓK és PIPACS.

(Pipacs berohan balról a könyvvel s a könyvet a Balaton felé tartja.)

(Csend. A sárkány eltünik. Holdvilág.)

PIPACS
Fogod?

STÓZIUSZ
Fogom! Hamar a szentelt hálót!

PIPACS
Itt van! Itt van!

VÁRNAGY
Vigyázz - megkarmol!

ISTÓK
Megharap!

(Stóziusz a földre teszi Lesenczét, Pipacs pedig leborítja a hálóval. Lesencze megriadtan, dacosan és félénken ül.)

STÓZIUSZ
Most nem szabadulhat már! Érzed a hatalmamat, te holdvilág-boszorkánya?

PIPACS
Te gyerekrabló!

VÁRNAGY
Te vizipoloska!

PIPACS
Hová tetted a fiamat, te égetni való?

STÓZIUSZ
Silentium, urak! Tudd meg, te, akinek a nevét nem tudom - (a Balaton felé fordul) és tudd meg te is, kinek a Balaton vize engedelmeskedik: hogy ki kell adnod Kopány vezér elsülyedt kincsét s a fiu testét, ki ma veszett a vízbe. Ha kiadod, ami nem a tiéd, visszakapod azt (Lesenczére mutat) ami a tiéd...

(Balaton-király hangja: "Esküdjél meg!")

STÓZIUSZ
(Megszeppenve hátrál.) A háromegy istenre esküszöm!

(Hullám csapódik a partnak. Egy kagylóval, hinárral és iszappal benőtt födeles nagy rézüst áll a parton.)

VÁRNAGY
Valamit kivetett! Hozzátok el - én majd addig vigyázok a boszorkányra...

STÓZIUSZ és PIPACS
(Előhozzák az üstöt.)

VÁRNAGY
Az üstök ükapósa!

PIPACS
A kazánkovácsnak, ki ezt kalapálta, már a hetedik unokája is por s hamu.

STÓZIUSZ
(Leveszi az üst tetejét. A belsőből vörös fény dereng elő.) Jézus, Mária Szent József! Mennyi aranymarha!

PIPACS
Hogy kacag, hogy sikong, hogy örül az istenadta arany!

STÓZIUSZ
Kopány vezér kincse! Kannák, tálak, egy buzogány - és minden aranyból való!

PIPACS
Gyöngyök - mindegyik akkora, mint a galambtojás!

STÓZIUSZ
Szűz Mária irgalmazz! Mekkora kárbunkulusok - nézd, hogy világítanak az éjben!

VÁRNAGY
Osztozzunk meg rajta!

STÓZIUSZ
Ne - ne nyúlj hozzá! István király átka van rajta e kincsen s az átok beveszi magát a kezedbe, mint a bélpoklosság... Majd elvisszük a tihanyi papoknak, azok misét mondanak fölötte s leimádkozzák az átkot.

PIPACS
No hiszen, szépen meg is vámolják!

STÓZIUSZ
Jut és marad elég. Egyetlen kárbunkulus elég arra, hogy kifizesd ahány vár van a Balaton körül, földestül, jobbágyastul... Urrá tesz engem, téged, őt...

ISTÓK
És engem nem?

PIPACS
Egy süveg gyöngyöt adhatunk a gyereknek is.

STÓZIUSZ
Hogyne!

PIPACS
De hol a fiam! Hol a fiam teste?

STÓZIUSZ
Azt is megkapjuk, de csak szürkületkor. A vizi sellők nem merik megbántani a Hold asszonyát; amíg süt a hold, nem úsztatnak holttestet.

VÁRNAGY
(A hordó mellé ül és iszik.) Lelkemre mondom, ez a csudák éjszakája! Olyan csuda-könnyü a testem, olyan ihajos, csuhajos a lelkem - huj, huj!

STÓZIUSZ
(Nevetve.) Nem bir el semmit! Máris részeg! (Iszik.)

PIPACS
Ti urak, ti urak! Hát bizonyos, hogy nem álmodom? Bizonyos, hogy vizi leány a vizi leány és kincs a kincs?

STÓZIUSZ
(Nevet.) Nem bír el semmit! Ő is részeg!


KILENCEDIK JELENET.

ELŐBBIEK, GYÖNGYÖS, VIZI EMBEREK és ASSZONYOK.

(Gyöngyös kijön a vízből, Lesencze mellé oson és hozzátelepedik. A Balatonból kiváncsi sellők és vizi emberek csoportja emelkedik ki.)

PIPACS
Hopp, megálljunk, urak! Vagy részegek vagyunk, vagy józanak vagyunk! Az imént még egy fehércseléd volt ott, most már ketten vannak! Szólj és beszélj: ketten vagy, vagy egyen vagytok? Mert vagy részeg az ember, vagy józan!

STÓZIUSZ
(Nevet.) Valde bene! Ő már duplán lát!

(A továbbiak alatt vizi emberek és asszonyok, az utóbbiak közül néhányan gyerekekkel, mind nagyobb számmal előszállingóznak a vízből s a mulatókat mereven és komolyan nézve, körbe ülnek, guggolnak és állanak.)

VÁRNAGY
Ha én vizi sellő volnék, akkor kikeresztelkedném és tisztességes emberré lennék... Ki kell keresztelkedni! Mert, hölgyeim és uraim, mi mind egy haza gyermekei vagyunk - és akár vízen, akár szárazon: éljen Mátyás király!

STÓZIUSZ
Ismertem egyszer egy mátyásmadarat, az azt tudta mondani: Rárakatom!

PIPACS
De kérlek alássan mondjátok, hogy mit akartok? Most már hárman vannak - kilencen - tizen... Stóziusz mester, szólj és felelj: hány sellőt fogtunk mi?

STÓZIUSZ
Rá-rakatom! Hehe!

VÁRNAGY
(A sellőkhöz.) Eszem a lelketeket - tubi, tubi - csak röpdössetek rakásra! Pipacs, dobj nekik egy kis tiszta buzát! Száz sellőt fogtunk máma!

PIPACS
Meglátod: egyet se fogtunk!

VÁRNAGY
Hé, kölyök, bort!

ISTÓK
A parasztodnak parancsolj! Én nemes ember vagyok!

VÁRNAGY
Bik-mag, - félig nyúzott kecskebak van a címeredben...

ISTÓK
Várj még egypár esztendőt, akkor gyűrűt huzok az orrodba és pénzért mutogatlak a vásáron.

PIPACS
Hát sohse szünik meg a viszály e hazában? Mért bántja a magyar a magyart? Urak - fogadjuk meg e szent órában, hogy testvérek leszünk!

STÓZIUSZ
(Várnagyhoz.) Testvér, csókolj meg!

PIPACS
Óh, be szép! Beh szép! Ha megtudná Mátyás király, hogy a népei hogy szeretik egymást: sírva fakadna örömében! (Sírva fakad.)

(A Balatonból tüzes szemü szörnyetegek merülnek fel.)

VÁRNAGY
Igyuk meg a barátság poharát, - (a szörnyetegekhez) kuk, öregek - ti is igyatok!

PIPACS
(Érzékenyen.) Várnagy, - ne sértegesd őket! Hiszen ők nagyon jó szörnyetegek! A becsületemre mondom: nagyon jó szörnyetegek!

VÁRNAGY
A pofájuk ocsmány, - de a pofa mellékes, fő a jó szív. Éljenek a mi szeretve tisztelt szörnyetegeink!

PIPACS
(Énekel.)

Pajtás, ez aztán a nóta,
Pajtás, ez oszt' az ital -
Ez a pajtás nékem lelki jó pajtásom,
Ez a pajtás vélem él és hal.

MIND
          Pajtás, hogyha engem kedvelsz,
          Idd meg, pajtás e pohárt -
          Egy-két-három kupa bor a
          Jó pajtásért meg nem árt!

(A Balatonból egész zenekar kiséri a nótát. Mikor elvégezték, a zene megismétli a refrént.)

PIPACS
Ki muzsikál itt?

VÁRNAGY
A balatoni cigánybanda.

STÓZIUSZ
Ácsi! (A zene elhallgat.) No most! (Zenekisérettel énekelnek. A vizi manók és szörnyetegek komolyan és némán nézik őket.)

VÁRNAGY
(Kivesz a rézüstből egy aranytányért és a Balatonba dobja.) Nesze, more, ez a tiéd! (Pipacshoz.) Igyál, pajtás!

PIPACS
Nem iszok, én lefekszek! (Lefekszik a fa alá és elalszik.)

STÓZIUSZ
(Énekel.)

Immortalis fieret
Ibi manens homo...

(A sellőkhöz.) Kérlek, ne forogjatok mindig körbe!

Elszédítenek. - (Lefekszik.)

Viae myrrha, cinnamo.

(Elalszik.)

VÁRNAGY
(Felrázza a bóbiskoló Istókot.) Mit? Gyűrűt húzol az orromba és pénzért mutogatsz? Te engem -? És mint micsodát - he?

ISTÓK
Mint Heródest, aki fél a kisdedtől. Pofon üsselek?

VÁRNAGY
Te engem -? Huj, vérrel mázolom be az égboltozatot, - piros vérrel! Három napig mindig hajnal lesz! Te félig nyúzott kecskebak.

ISTÓK
Ezért meghalsz! (Fölkapja a várnagy kardját.)

VÁRNAGY
(Hátrál.) No, no, no! A kis hörcsög! (A fa törzse mögé vonul.)

ISTÓK
(Eldobja a kardot s lefekszik a többiek mellé.)

VÁRNAGY
Ki húz gyűrűt az orromba? He -? Hát nem én vagyok a várnagy? Mit kerestek itt a várban? Takarodjatok! Mindenki menjen haza! (Sellők a vízbe vonulnak.) Miféle rendetlenség ez? (A vízbe gurítja az üstöt.) Ezt is hordjátok el! Mindent! (Lesenczéhez.) Hát te mit akarsz? (Letépi róla a hálót.) Takarodjál! Majd rendet csinálok én itt! (Utána dobja a nagy könyvet.) Most pedig lefekszem! Mért olyan alacsony az ágyam? (Lefekszik.) Hohó! Ne forogj! (Elalszik.)

(A hold, mialatt a várnagy még beszélt, elsötétedett. A sellők, néma csoportba verődve, egy kevés ideig még láthatók a Balatonban. Azután harmatcseppektől csillogó ködfátyol ereszkedik a tóra, amely mögött a sellők eltünnek. Pirkadni kezd. Az erdőben fülemile szól, majd rigó. A köd fölemelkedik, a tó hajnali fényben látható. Az egész változás azonban csak néhány másodpercig tart!)


TIZEDIK JELENET.

ELŐBBIEK, PALÓCZI és DRÁGFI.

(Jobbról jönnek.)

PALÓCZI
(Beszéd közben.) Tegnap még Mátyás diák volt - ma megint tetőtől talpig király. Tegnap még száz léhaságban gyönyörködött szeszélyes szelleme - ma csupa magasztos méltóság, nemes erő.

DRÁGFI
Valami történhetett!

PALÓCZI
Szünetlen forrong, erjed az ő nagy szelleme - gazdag vetések érnek benne, melyekről csak akkor tud meg valamit a világ, ha óriás aranykazalokba rakta már a termését.

DRÁGFI
Éjfél óta egyre vágtatnak a futárok. Hajnalban kilépett királyi sátrából s parancsot adott, hogy szedjük föl a sátorfánkat.

PALÓCZI
S hová megyünk?

DRÁGFI
Egyelőre Somogyba. A délvidék főpapjai és nemesei ott várják fényes díszben, a szélben lengő zászlók alatt. Mondják, ő felsége hadat akar gyüjteni.

PALÓCZI
Lám, nyüzsög már a tó háta száz cifra dereglyétől. A zalai nép mind át akarja kísérni urát Somogyba. Itt jön Mátyás úr!


TIZENEGYEDIK JELENET.

ELŐBBIEK, MÁTYÁS, URAK, SZOLGÁK.

(Mikor a király fellép, kisüt a nap.)

MÁTYÁS
(Királyi díszben jobbról jön.) Hol van Kinizsi?

PALÓCZI
Parancsod szerint a malomban töltötte az éjszakát.

DRÁGFI
S mint mondják, nem egyedül.

MÁTYÁS
(Mosolyogva.) Hallottam! Itt jön másodmagával!


TIZENKETTEDIK JELENET.

ELŐBBIEK, KINIZSI, BENIGNA.

KINIZSI
(Balról.) Köszöntelek, felséges Uram. Eljöttem, hogy halljam parancsodat.

MÁTYÁS
(Benignához.) Jó reggelt, szép molnárné - nini, lisztes az orrod hegye!

BENIGNA
(Zavartan.) Csak nem -? (Keszkenőjével törülközik.)

MÁTYÁS
Most kísérjetek át mind Somogyba, ott istenhozzádot mondok nektek.

BENIGNA
(Könyörögve, halkan.) S a váram - kegyelmes királyom?

MÁTYÁS
Nem való ilyen játékszer szeszélyes, szép asszony kezébe. (Körülnéz.) De nem látom hű Istókomat s a bolondot?

PALÓCZI
Itt feküsznek, uram, - velük Stóziusz és a várnagy.

MÁTYÁS
Remélem, élve?

DRÁGFI
Valami horkol bennük - hiszem, hogy az élet. (Költögeti az alvókat.)

PALÓCZI
Egy üres hordó van mellettük, - mint tagló a bikát, úgy leütötte őket az új bor.

STÓZIUSZ, PIPACS, VÁRNAGY, ISTÓK
(Álomittasan felülnek.)

STÓZIUSZ
A király?!

MÁTYÁS
Nos, tiszteletreméltó mester, így gyakorlod a szokrateszi erényt?

STÓZIUSZ
Óh romlott kor - óh rothadó erkölcsök!

PIPACS
Óh uram, csuda történt az éjszaka. Egy vizi leányt fogtunk.

STÓZIUSZ
Egyet? Tizet!

VÁRNAGY
Százat! (Az öklét mutatja.) Ekkora kárbunkulusokat kaptunk tőlük!

PIPACS
Tüzesszemü sárkányokkal ittuk a barátság poharát... (Körülnéz.) De nincs már se kincs, se szellem!

STÓZIUSZ
Megcsaltak! Játszottak velünk!

MÁTYÁS
Igen, szellemek játszottak veletek: az új bor duhaj szellemei.

STÓZIUSZ
Esküszöm, uram, a tóban vannak szellemek!

MÁTYÁS
Hegyen, vizen és erdőn vannak kecses, szilaj és elmés szellemek. S aki maga is szellem, az megfogja őket s szelleméletet él velük. De te, derék Stóziusz, te soha sem fogod meg őket. (Elfordul.) Elég az izetlenségből!


TIZENHARMADIK JELENET.

ELŐBBIEK, MOLNÁRNÉ, GUNDA.

MOLNÁRNÉ
(Jobbról jön, Várnagyhoz.) Itt vagy, te hires? Részegeskedve töltöd a nászéjszakádat, míg otthon gyászban ül ifju hitvesed?

VÁRNAGY
Pszt! Ne a felség előtt!

MOLNÁRNÉ
Hiszen csak gyere haza!

MÁTYÁS
(Várnagyhoz.) Te átadod a várat a zalai főispánnak.

BENIGNA
Királyom!

MÁTYÁS
Lisztes a szoknyád, asszonyom!

BENIGNA
(Megértve a célzást, letérdepel s a kendőjével megtörli Mátyás csizmáját.) Pókhálós a csizmád, királyom, - alkalmasint tegnap szedted fel, a várom titkos lépcsőjén...

MÁTYÁS
(Fölemeli.) Kelj fel, bánné asszonyom, már nem vagy lisztes... A várad azonban elveszett, Benigna. Ha azt hivéd, molnár, hogy gazdag asszonyt nyertél: csalódtál - Benignának nincs vára. (Benignához.) S ha te azt hivéd, hogy szegény úrhoz mentél: csalódtál, Kinizsinek tíz vára van a délvidéken.

KINIZSI, BENIGNA
Uram!

MÁTYÁS
(Kinizsihez.) Most repülj Temesbe s állíts vaskerítést a Bánság kertje körül. Minden almáért, melyet ellop a pogány, egy tar koponyával számolsz be nekem! Dereglyére, urak, Somogy már vár. Isten hozzád Balaton, Isten hozzád szép ősz! Magános szarvas bőg a berekben, már hull a lomb és holnap éjjel zuzmarás lesz a haraszt. Kiki szálljon a maga téli fészkébe. Pihenve hallgatjuk a hóvihar üvöltését s ha újra rügy fakad: zászlót bontunk s olyan politikát csinálunk, hogy zúg tőle Európa asszony feje... A kezedet, bánné asszonyom!

(Mátyás kezén fogva balra elvezeti Benignát; Kinizsi a nyomukban van, őt követik az urak és szolgák. A kürtök szólanak.)


TIZENNEGYEDIK JELENET.

GYÖNGYÖS, LESENCZE.

GYÖNGYÖS
(Mihelyt Mátyás eltávozott a kiséretével, egy virágággal a kezében kijön a parti nádból és kémkedve körülszaladja a színpadot.) Elmentek.

LESENCZE
(A tóban.) Hahó!

GYÖNGYÖS
(A víz felé.) Jöhetsz!

LESENCZE
(Kidugja fejét a nádkévék közül.) Elmentek?

GYÖNGYÖS
A tavaszig nem jár erre halandó - pagony, rét, berek mind a miénk!

LESENCZE
(Virágággal a kezében előrejön.) Most megint bizton táncolhatunk a Nádszál kisasszonyokkal és békén játszhatunk a szelid szarvasünőkkel.

GYÖNGYÖS
Hol késik Sió úrfi?

LESENCZE
A nádasba vonult duzzogva - nagyon megverte a Balaton-király.

GYÖNGYÖS
(A tóra figyel.) Nézd! Örvénylik, bugyborékol a tó tükre - bolyhos fej bukkant föl prüszkölve -

LESENCZE
(Örömmel.) Sió! Sió!


TIZENÖTÖDIK JELENET.

ELŐBBIEK, SIÓ.

SIÓ
(Kedvetlenül partra lép; a hátát fájlalja.)

GYÖNGYÖS
Hogy vagy, te tolvaj?

LESENCZE
Fáj a hátad, szegény Sió?

GYÖNGYÖS
Nagyon megvert a király?

SIÓ
Az ördög legyen tündér a Balatonban, ha úgy bánnak velem, mint a csizmadia-inassal!

LESENCZE
(Kezét szeme fölé emelve, kinéz a tóra.) Nézd a hajót! Hattyúként vonul a víz tükrén!

GYÖNGYÖS
Isten hozzád, Mátyás király!

LESENCZE
(A virágággal integet.) Dicsőség kisérjen, te fényes homloku!

GYÖNGYÖS
És szeretet, te édesajku!

SIÓ
(Jobbról elől áll, a két sellő között; kitekint a tóra és nemes komolysággal szól.) Királyi sárkány hasítja bíbor szárnyával az arany párát - s mint kákakéve a szélben, meghajlik minden szellem s meghajlik Sió is. Ha léha volt a játék, mit veled űztünk: tudom, nem neheztel érte fölényes szellemed. Mert az elme, mely felölel egy világot: egyaránt tud gyönyörködni az oroszlánok viadalában és tud mosolyogni a vízibogarak szeszélyes táncán.

(Mialatt Sió beszél, díszes dereglye vonul balról jobbra a tavon. A dereglyén vannak Mátyás, Benigna, Kinizsi és a király kisérete.)

- Függöny. -