Tétel adatlapja

CÍMLAP

W. Ungváry Renáta

Szoptatós füzet

TARTALOM, ELŐSZÓTartalom

Szoptass te is!
  Miért jó szoptatni?

A szoptatást tanulni kell?
  Már a szülőszobában is szoptathatsz!
  Mi okozhat gondot az első héten?
  Hogyan szoptass?

Nehézségek a szoptatás első időszakában
  Érzékeny, kisebesedő mellbimbó
  Mit NE tegyél, ha sebes lett a mellbimbód?
  Kezdődő mellgyulladás
  Súlyos mellgyulladás
  Lapos vagy befelé forduló mellbimbó
  Bimbóvédő
  Folyton sír a baba?
  Többemberes babák
  Kevés a tej!
  Náthás csecsemő
  Sokat bukik
  Cumisüveg

Szabad-e betegen szoptatni?

Hozzátáplálás, elválasztódás

  Hogyan választja el magát a kisgyerek?
  Elválasztási tápszerek helyett anyatejet!
  Mit mikor?
  Szopás közben nem tud harapni
  Csak hat hónapos kor után!
  Az önálló evés tudománya

Speciális problémák
  Szoptatás császármetszés után
  A koraszülött kisbaba szoptatása
  Ha fejésre van szükség

Ha mégsem megy a szoptatás
  Mi az, ami még zavaró lehet?
  Lehet, hogy Te is tartasz a kötöttségtől
  A melled szépségét félted?
  Ha nem sikerült a szoptatás
  Érdekes és hasznos olvasnivalók a szoptatásról

Hasznos címek, telefonszámok


Előszó

E füzetet abban a meggyőződésben írtuk Neked, hogy a szoptatás sikerében elhatározásod mellett döntő szerepet játszanak a pontos ismeretek. Sajnos sokszor kapnak az édesanyák egymásnak ellentmondó tanácsokat olyan helyzetekben, amikor biztos támogatásra volna szükségük. A füzetünkben szereplő információk a legújabb tudományos ismereteken, a WHO (az ENSZ Egészségügyi Világszervezete) ajánlásain, rengeteg gyakorlaton, saját tapasztalaton alapulnak. Reméljük, segítségedre lesznek abban, hogy a magad és kisbabád számára legelőnyösebb táplálási módban ugyanannyi örömed teljék, mint e sorok íróinak!

A szoptatás az evolúció egyik csúcsteljesítménye: lehetővé teszi, hogy az immunológiai szempontból éretlen utód éppen a számára adott környezet kórokozói ellen a lehető legjobb védelemben részesüljön. A táplálékokhoz az anyatej speciális szűrőjén keresztül jut hozzá, vagyis úgy élvez teljes ellátást, hogy ezzel nem terheli túl és nem is veszélyezteti egyelőre fejletlen emésztőrendszerét. A szoptatás ezeken a biológiai szempontból létfontosságú tényezőkön kívül azt a kapcsolatot is biztosítja, amely nélkül valamennyi emlőskölyök - az ember gyermeke is - elpusztulna.

A szoptatás a világ legtermészetesebb dolgai közé tartozik. Az anyamell felépítése és működése pontosan olyan, amilyennek lennie kell. Az anyatej is pontosan olyan, amilyenre ott és akkor, éppen annak a gyermeknek szüksége van. A csecsemők nagy részét mégsem szoptatják annyi ideig, ameddig ez fontos volna számukra. Az utóbbi években ugyan örvendetesen növekedett Magyarországon a szoptatott csecsemők aránya, ám sajnos még mindig ott tartunk, hogy hat hónapos korában a csecsemők kb. 50 százaléka már nem kap anyatejet. Az elmúlt évtizedek elavult, nemegyszer egészségkárosodást okozó táplálási tanácsai még mindig éreztetik hatásukat, s egyes egészségügyi szakemberek ajánlásai nem mindig felelnek meg a korszerű, valójában teljesen természetesnek mondható szemléletmódnak. Régebben már a pár hetes csecsemő hozzátáplálását megkezdték - gyümölccsel, főzelékkel etették -, ami az anyatej korai elapadásához, s így túlságosan korai elválasztáshoz vezetett. A tápszerek választékának bővülése, s ezeknek a termékeknek a lelkiismeretlen reklámozása szintén nem növelte a szoptatási kedvet. Ha az anya arra panaszkodott, hogy nincs teje, az esetek többségében egyszerűbb volt tápszerrecepttel, mint gyakorlati jó tanácsokkal ellátni.

Az WHO és valamennyi mértékadó gyermekgyógyászati szakmai fórum a csecsemő hat hónapos koráig kizárólag anyatejes táplálást javasol. A WHO és az UNICEF (ENSZ Gyermekalap) ezen túlmenően azt ajánlja az anyáknak, hogy legalább a gyermek két éves koráig folytassák a szoptatást.

A rideg valóság ennek ellenére az, hogy túlságosan sok csecsemő kap anyatej helyett vagy mellett tápszert, noha egyetlen tápszer sem rendelkezik azokkal a tulajdonságokkal, amelyek az anyatejet egyedülállóvá és nélkülözhetetlenné teszik a gyermek számára. Az agresszív tápszermarketing gazdasági érdekeket szolgál, ezért a legfontosabb információkat elhallgatja az anyák előtt. Egyetlen tápszeres dobozon vagy tápszert népszerűsítő kiadványon sem olvashatsz az itt következőkről.