CÍMLAP

Szilágyi Szabolcs

Varsói krónika, 1979-1981

TARTALOM, FÜLSZÖVEGTartalom

Romantika helyett
Ufo-k és jelek
Visszaszámlálás
Forró augusztus
Forog a körhinta
Önerőből
Utószó helyett
Képmellékletek


Fülszöveg

"...szürke arccal állít meg a liftajtóban pani Maria, a szemben lakó nyugdíjas:

- Proszę, pana, co tu teraz będzie... Kérem, uram, mi lesz itt most..."

Hányszor gondoltuk ezt magunk is, miközben szívszorongva figyeltük 1980-81-ben a lengyel válság eseményeit. Elkerülhető-e az erőszak? Mi bontakozik ki a válságból? Egyáltalán: kibontakozik-e valami? Ezeket a súlyos, de tanulságos pillanatokat élhetjük-gondolhatjuk át újból a Magyar Rádió akkori tudósítója jóvoltából, aki naplója, valamint dokumentumok segítségével pergeti vissza az eseményeket, nem részvétlen, de kényszerű "kívülállóként" birkózva a tudósító irgalmatlan nehéz feladatával.

Szilágyi Szabolcs iskolái elvégzése után 1974-től a Magyar Rádió nyíregyházi stúdiójának a vezetője, s mint a lengyel nyelv, élet kiváló ismerőjét (felesége is lengyel) küldik ki 1979-ben tudósítónak Varsóba. Ottani munkájáért megkapta mind a Magyar Rádió, mind a Magyar Televízió elnökének nívódíját.

Helyszíni tudósítás a lengyel történelem sosfordító éveiből. A szerző 1979-84 között a Magyar Rádió, a Magyar Televízió, évekkel később a BBC varsói tudósítója volt. Könyvében megengedhette magának, hogy oldjon a tudósítói öncenzúra korabeli kötelékein. A "nagy történéseket" a magyar újságíró családi hétköznapjai övezik.