CÍMLAPBERG JUDIT
IBBY-díjas meseíró, újságíró

ÉLETRAJZI ADATOK, MUNKÁSSÁG
Berg Judit 1974. január 28-án született Budapesten. Az első könyv, amit egyedül sikerült végigolvasnia - hét vagy nyolcéves korában történt - rövid kis mesekönyv volt: A halász hetedik fia. Testvéreivel és unokatestvéreivel sokat mesélt, matchboxozott, fantázia- és szerepjátékokat játszott éveken át, de akkor még eszébe se jutott, hogy egyszer ő is meséket fog írni. Akkoriban ornitológus, síoktató és kaszkadőr akart lenni. Kedvenc olvasmányai pedig a Dumas-könyvek és Mándy Iván Robin Hood-ja voltak.

Nyolcadik osztály után a Karinthy Frigyesről elnevezett angol-magyar két tannyelvű gimnáziumba jelentkezett. Hamar megtanult angolul - és egy ösztöndíjnak köszönhetően 15 éves korában négy hónapot töltött New Yorkban, cserediákként. Ottani családja dél-amerikai bevándorló família volt, így a négy hónap elteltével spanyolul is egész jól értett már. Közben rákapott a szépirodalomra, mindegy volt, hogy magyar vagy külföldi, kortárs vagy klasszikus: falta a könyveket. És persze úgy élt, mint a legtöbb gimnazista: tanulás helyett inkább utazni, kalandozni vágyott.

Végül az ELTE bölcsészkarán kötött ki, itt szerzett magyar-angol szakos tanári diplomát és drámatanári végzettséget. Közben egykori általános iskolája színházszakkörének írt darabokat, részt vett a rendezésben, vándortáborba kísérte a gyerekeket, angolt tanított. De volt még hostess, idegenvezető, tolmács, médiareferens és recepciós is, ez utóbbi kettő az Indiai Nagykövetségen. Amikor pedig összegyűlt egy kis pénze, utazott.

Az egyetem utolsó évétől az angol tanítás mellett nyelvi lektorként és fordítóként működött. Közben megszületett legnagyobb lánya, Lilla. Az első meséket neki találta ki. Amikor újra dolgozni kezdett, újságírónak állt: főleg kultúrával kapcsolatos cikkeket, interjúkat, riportokat készített. Néhány év múlva megszületett a második baba, és rájött: elsősorban ő egy anyuka. Mostanra három gyönyörű kislánya és egy kisfia van: Lilla, Bori, Dalma és Vilmos. Nekik köszönheti, hogy ráébredt, a meseírás a neki való foglalkozás. Ők ihletik a meséket, néha történetet és szereplőket is rendelnek, máskor ötleteket adnak, de mindig odaadó és lelkes hallgatóságnak bizonyulnak, akár új mesét talál ki, akár századszor veszi elő a régi kedvenceket.

Berg Judit eddigi könyvírási pályáján 18 könyvet szerzett, ebből egy német, a többit pedig magyar nyelven írta. Ő tőle van az Autómesék - Mai mesemondóktól, a Cipelő cicák a cirkuszban, a Cipelő cicák a hátizsákban, a Cipelő cicák a városban, a Maszat épít, a Maszat játszik, a Micsoda idő! - Panka és Csiribí 1., a Tündér biciklin - Panka és Csiribí 2., a Tündérváros - Panka és Csiribí 3., a Tündérnaptár - Panka és Csiribí 4., a Tündérzene - Panka és Csiribí 5., a Mesék a Tejúton túlról, az egyetlen német regénye, a Was für ein Wetter!, az egyetlen zenés mesekönyve, a Tündér biciklin, és az írónő talán legnépszerűbb könyvei, a Rumini, Rumini Zúzmaragyarmaton, Rumini és a négy jogar és Galléros Fecó titkos naplója, a Rumini sorozat négy kötete.

Forrás: Wikipédia