« Z. KEZDŐLAP

Dr. Margalits Ede: Magyar közmondások
és közmondásszerü szólások

Tartalomjegyzék

FÜGGELÉK. »

Zsadány. Helyén van mint Zsadány. (Nincs jó helyen.) Ny. 20.

Zseb. A szó zsebbe nem fér, villámlás meg nem tér. KV. - Az én zsebem bánja meg. E. - Elférne a zsebbe. D. - Én sem dugom zsebembe a kezemet. (Nem vagyok tétlen.) B. - Kutya is meghugyozza, kinek pénz nincs zsebében. E. - Lyukas a zsebe. S. - Más zsebében kotoráz. D. - Megiszom a jó bort örömömbe, hej, de keservesen nyulok a zsebembe. Ny. 24. - Nehéz seb az üres zseb. S. - Nyer atyus, könyökig nyulkál a zsebbe. (Veszt.) E. - Ő is az én zsebemben van. (Adósom.) ME. - Ugy megijedt, hogy garas sem maradt zsebében. E. - Zsebbe akarsz tevét rejteni. D. - Zsebben mutat fügét. B. - Zsebre teszi. (Sértést.) E.

Zsebrák. Telhetetlen zsebrák ember, még azt is megsiratja, a mit megeszik. KV.

Zsellér. A zsellér is kiturja az urát. Ny. 4. - Zsellért fogadhatna ruhájába. E. - Zsellért fogadott fejébe. D.

Zsemle. Ezen nincs alku; ugy van, mint péknél a zsemle. Ny. 4. - Kerek mint a zsemle. S. - Kicsi zsemle, kövér pék. S. - Szabott ára van, mint a zsemlének. Ny. 8.

Zsindely. Ne beszélj, zsindely van a házon. Ny. 15. - Utánuk hordom a zsindelyt. (Megboszulom magam rajtuk.) Ny. 8. - Zsindely van a házon, füle van a falnak. Ny. 7.

Zsinor. Elugrott a zsinor mellől. E.

Zsir. A tiszta vizet is megszűri, hogy zsirt találjon benne. D. - Bársonyt megveszti a zsir, embert a gonosz hir. S. - Ha mécsben sok a zsir, a mécset is eloltja. D. - Ha ugy volna zsirom, mint lisztem nincs, mindjárt sütnék pogácsát. Ny. 7. - Majd meg fő a maga zsirjában, megbékül a maga kenyerén. Ny. 10. - Más zsirján hizik. (Uzsorás.) S. - Minden zsirját kiszítták. D. - Ritka mint a kakas zsir. D. - Sok lúd, sok zsir. D. - Van mind vaja, mind zsirja. D. - Zsirba sir a só. E. - Zsirodat, mázodat ne vesztegesd rája. BSz.

Zsiros. Addig a barátság, mig a zsiros konyha. D. - Gyakran a hájas táskából esik ki a zsiros pogácsa. KV. - Hajpor a zsiros hajon. (Hiábavaló.) D. - Ki sok zsirost eszik, elcsapja a hasát. ME. - Mosolyog mint a zsiros gánica. Ny. 23. - Zsiros mint a csikós haj (D.); mint a csikós suba (ME.); mint a gulyás üng (D.); mint a hentes kötény (S.); mint a juhász bunda (D.); mint a szalonna. D. - Tót jobbágy: zsiros konyha. K.

Zsivány. Bajos ott lopni, hol a gazda zsivány. E. - Jó zsivány, a ki előre mondja, hogy lopni akar. Ny. 6. - Papi, Csati, Geleji: mind zsivány az eleji. Ny. 19. - Zsiványnak hosszu a keze, enyves az ujja. Ny. 2. - Zsiványnál nem lehet lopni. Ny. 2.

Zsoltár. Olvassa a medve zsoltárt. (Dörmög.) Ny. 2. - Verje meg a százkilencedik zsoltár. E. - Zsoltár számát sem tudja, mégis előre énekel. D.

Zsőrtös mint a csöpögő ház. Ny. 3.

Zsup. Karcsu mint a zsupkeve. S. - Meg van verve mint a zsup. E.

« Z. KEZDŐLAP

Dr. Margalits Ede: Magyar közmondások
és közmondásszerü szólások

Tartalomjegyzék

FÜGGELÉK. »