« b) Nagyvárad visszavétele. KEZDŐLAP

Tartalomjegyzék

d) Események a főseregek körében. »

c) Harcok a Veterani barlang körül.

A Belgrád felé útban lévő szállítmányt Tokajon feltartóztatták, mivel a törökök a Veterani-barlangban fogságba esett császári őrséget a megállapodás ellenére Belgrádban jogtalanúl visszatartották.

Veterani tábornok ugyanis – írja Rónai-Horváth, Hadi Krónika, II, 296. old. A Kriegs-Chronik. Öst. Ungarns. III/1. 146. old. nyomán – az 1692. évi február végén egy Orsova fölött 22 kilométerre, a Duna balpartján lévő sziklabarlangba[1] – melyet a környékbeli nép Pescabaranak nevez, de amelyet az osztrák történelem helytelenűl Veterani-barlangnak keresztelt (helytelenűl, mert hős védője ez évben Arnan százados, 1788-ban pedig Stein őrnagy volt) – D'Arnan Domonkos báró százados parancsnoksága alatt egy 300 főből álló, 5 ágyúval ellátott őrséget helyezett azon célból, hogy a török hajóknak a Dunán való közlekedését lehetetlenné tegye, mi a törököknek Nándorfehérvár és a sereg élelmezése tekintetében rendkívül nagy nehézségeket okozott. A törökök március 29-én kisérelték meg első ízben a barlang elfoglalását, de siker nélkül; ép ily eredménytelen volt az április 15-én és 27-én tett kisérlet. Május 2-án végre Ali, nándorfehérvári pasa 2000 emberrel és számos hajóval jelent meg a barlang előtt s miután az arnóták, akiknek lábaikhoz csatolt vasfogantyúk segítségével sikerült feljutni a meredek sziklákra, melyek az erődöt hátúlról fedezték s melyeket a császáriak megmászhatatlanoknak véltek, a barlang nyílását lehengerített kövekkel árasztották el. D'Arnan embereivel a rájuk eső kőzápor elől a barlang belsejébe vonúlt, de a pasa a folyam tulsó partjáról ágyúival addig lődöztette az üregnek elrekesztett nyílását, míg a szomjúság és füst által kínzott őrség este szabad elvonúlás föltétele mellett kapitulálni volt kénytelen. A törökök a szerződést aláírták, de miután a barlang ellen intézett támadásokban már eddig majd 2000 embert vesztettek, a császári őrséget a feltételek ellenére Nándorfehérvárra hurcolták, honnét csak a következő év tavaszán szabadultak meg.[2]


[1] Erről a barlangról a Kriegs-Chronik Öst. Ungarns III/1, 146. oldalán a következőket olvassuk: Die „Veteranische Höhle”, 22 km oberhalb Orsova, zwischen den Römerschanzen Pescabara und Marecobila, liegt auf dem linken Ufer der Donau, welche sich hier durch einen engen Felspass zwängt und in einer Strecke von 5400 m Länge auf eine Strombreite von 190 m zusammengepresst ist. Die Höhle bildet eine schwer zugängliche, überaus vortheilhaft gelegene Sromsperre und ist 30 m lang (tief), 20 m breit, 15 m. hoch umnd nahezu völlig dunkel: nur eine kleine, der Donau zugekehrte und etwa 3 m oder demWasserspiegel situirte Öffnung lässt das Tageslicht eindringen.”

[2] Lásd még Röder id. m. II, 190. – Gróf Veterani tábornok 1692 április 6., 22. és július 1.-éről kelt jelentései a bécsi hadi levéltárban.

« b) Nagyvárad visszavétele. KEZDŐLAP

Tartalomjegyzék

d) Események a főseregek körében. »