« 7. Az 1707. évi hadjárat. KEZDŐLAP

Tartalomjegyzék

9. Az 1709. évi hadjárat. »

8. Az 1708. évi hadjárat.

XVIII/3. és XVIII/4. számú melléklet.

A császáriak által 1707-ben kivívott nagy sikerek békekísérletek megindítására bírták XIV. Lajost, de ezek sikerre nem vezetvén, a francia király 1708-ban új sereget küldött Németalföld visszafoglalására. Ehhez képest Németalföldön Monsnál Bourgogne herceg parancsnoksága alatt egy 100.000 főből álló sereg gyülekezett.

Marlborough, a császári vezér, május végén 80.000 emberrel Brüsszelből Halba indult, mire Bourgogne Genappe-on át Braine l'Allendre vonult, míg Marlborough Löwennél a Koblenzen át előnyomulásban levő Savoyai Jenő herceg beérkeztét akarta bevárni. Miután azonban Gent és Brügge francia különítmények hatalmába került, Marlborough Lessinesen át Oudenarde-ra vonult. Bourgogne követte őt. Marlborough és Savoyai Jenő herceg, aki seregét megelőzve érkezett be Marlborough táborába, Oudenarde-nál július 11.-én döntőleg megverték a francia fővezért és a Gent felé való visszavonulásra kényszerítették.

Ezalatt Jenő herceg 35.000 főnyi serege Koblenzen át Brüsszelt érte el s most a szövetségesek Lille ostromát határozták el. Az ostromot Savoyai Jenő herceg hajtotta végre 40.000 emberrel és azt Marlborough Tournaynál felállított 70.000 emberével fedezte. Lille, a cetadellát kivéve, csakhamar meghódolt, mire a franciák határváraik mögött téli szállásokba vonultak, a szövetségesek pedig Brabantban maradtak.

Ebben az évben az angolok Menorca szigetét is elfoglalták, mire XIV. Lajos új békeajánlatokat tett; hajlandó lett volna lemondani unokája spanyol királyságáról, de az elbizakodott szövetségesek azt kivánták tőle, hogy ő maga űzze el Fülöpöt a spanyol trónról. Ezt XIV. Lajos nem fogadhatta el és végső erőfeszítéssel új sereget állított talpra.

« 7. Az 1707. évi hadjárat. KEZDŐLAP

Tartalomjegyzék

9. Az 1709. évi hadjárat. »