« Utóvédharc Hidas-Németinél (1849. február 8-án). KEZDŐLAP

Tartalomjegyzék

Utóvédharc Tornaljánál (1849. február 14-én). »

Rajtaütés Szénnél (1949. február 13-án).

1. számú melléklet.

A Piller- és Guyon-hadoszátlyok a vett parancs értelmében február 12-én Schlicket követve Tornára értek, ahol hire érkezett, hogy az osztrákok utóvéde az éjjelt Szénnél tölti.

Ezt éjjel rajtaütéssel meglepni szándékozván, Piller hadosztályát akként indítá el Tornáról, hogy pittymallatkor Szén alá érjen; így is történt s a hadosztály elővédje oly váratlanul csapott rá a mit sem sejtő, különben is gyönge erejü előörsökre, hogy azokat pár pillanat alatt visszavetve, velük egyidejüleg jutott a helységbe, itt az álmukból felvert osztrákok között páni félelmet és rendetlenséget okozván. A helységben 4 gyalog század, 1 vértes osztály és 1/2 lovas üteg szállásolt, de ellenállás kifejtésére egyik se gondolthatott, hanem jó részük, levágatván, illetve foglyul ejtetvén, a többi amerre csak lehetett, legtöbbje félig meztelenül gyorsan elillant, a tisztek podgyásza és a csapatok összes tábori szerelékei szintén a magyarok kezébe estek.

Ezen kétségtelenül jól és ügyesen végrehajtott vállalattal az ellenség üldözése megfoghatatlan okokból egyáltalában véget ért. Schlick február 14-én a Parrot dandárt reggeli 3 órakor Nagy-Darócra és Keresztúrra, a Fiedler dandárt Rimaszombatra, Pergent A. és F.-Batkára, az utóvéd szolgálat alól Kriegern által felváltott Deymet pedig Füge és Baracára indította, az új utóvédnek Bejére kellett bevonulnia.

« Utóvédharc Hidas-Németinél (1849. február 8-án). KEZDŐLAP

Tartalomjegyzék

Utóvédharc Tornaljánál (1849. február 14-én). »