Tétel adatlapja

CÍMLAP

Temesvári Gabriella

A gyógyító konyha

TARTALOM, ELŐSZÓTartalom

Bevezető
Táplálkozási irányzatok
A betegségek okai
Bioelemek
Vitaminok
A táplálkozás alapszabályai
Egészségromboló étkek és amit helyette ajánlunk
Étkezési alapanyagok
  Gyümölcsök
  Zöldségek
  Zöldséglevek
  Olajos magvak
  Gabonák
  Csíranövények
  Fűszernövények
Receptek
  Levesek
  Levesbetétek
  Főzelékek
  Feltétek
  Köretek
  Egytálételek
  Mártások, salátaöntetek
  Saláták
  Tészták
  Tészták
  Pástétomok
  Reggeli, uzsonnaötletek
  Italok
  Gyógydiéták
Ez-meg-az
Felhasznált irodalom
Index


Előszó

Szeretettel üdvözlöm Temesvári Gabriella könyvét!

Hiányt pótol e könyv, ahogy a szerző is írja: "Rájöttem, hogy az olyan embereknek, akik a hagyományos étrenden felnőve most akarnak áttérni a reformtáplálkozásra, nincs igazán megfelelő szakácskönyvük."

Nemcsak egy egyszerű szakácskönyvről van itt szó, még csak nem is egy egyszerű reformszakácskönyvről. Ez a könyv próbál segíteni, tanítani, a felszín mögé tekinteni, tudatosítani a helyes táplálkozás fontosságát.

Ha belelapoz a könyvbe, és elolvassa az "Egészségromboló étkek és amit helyette ajánlunk" c. fejezetet, akkor majd meglátja és belátja, hogy helytelenül táplálkozik, de azt is megláthatja, hogy mit tehet. Ezáltal sokkal könnyebb lesz a megvalósítás!

A szerző nemcsak ismerteti a felhasználandó alapanyagokat, de arra is kitér, hogy milyen hatással vannak a szervezetre, mely betegségeknél javasolt, illetve előnyös az adott alapanyagok fogyasztása. Minden betegség azonos oka az önmérgezés, az egészséges szervezet alapja a helyes táplálkozás. A helyes táplálkozással a méregforrások zömét csökkenteni tudjuk, illetve ki tudjuk zárni: hús, zsír, cukor, só, finomított élelmiszerek, színező-, ízesítő-, tartósítószerekkel "dúsított" élelmiszerek, stb. A helyes táplálkozás, a helyesen összeállított étrend: rostdús, magas vitamin- és ásványisó tartalmú, növényi étrend.

Kedves "Úton Járó"!

Ha meggondolja, hogy a betegségek nagy része a helytelen táplálkozásból ered: érelmeszesedés, epe- és vesekő, cukorbaj, vérkeringési zavarok, gutaütés, máj- és hasnyálmirigy bajok, reuma, stb… - és azt is, hogy a változtatás Önön múlik, - tehát egészségének kulcsa az Ön kezében van! - örömmel fogja forgatni ezt a könyvet, mely a helyes úton járáshoz ad majd segítséget.

Ne gondolja, hogy aszkétává kell válnia, hiszen "A GYÓGYÍTÓ KONYHÁ"-ban új ízekkel ismerkedhet meg, és meglátja, hogy egyre jobban képes lesz érzékelni, ízlelni és élvezni az élelmiszerek, a gyümölcsök, a nyers növényi ételek cukrozás, sózás, erős fűszerezés, agyon sütés-főzés által el nem rontott, természetes, eredeti ízeit.

"A GYÓGYÍTÓ KONYHA" az első lépcsőfok, a "REFORMKONYHA" (dr.Oláh-Vadnai-Kállai) a következő. Fontos, hogy bízzon magában, erejében, abban, hogy érdemes elindulni, és ha már elindult, tovább haladni az Úton, az egészségesebb, teljesebb élethez vezető Úton.

Kelt Szentendrén, 1995. nyarán

Bánszky Judit
Magyar Természetgyógyászok és Életreformerek Tudományos Egyesülete