Földönkívüli Intelligens Élet Kutatás
Távkapcsolat Bt.

Szupercivilizációk
Az "ortodox" SETI alapelvei - A SETI szépsége /Almár Iván/



Az ortodox SETI másik alapfeltevése távoli társaink létére és azok fejlettségi szintjére vonatkozik. E tekintetben Jean Heidmann francia csillagász a következő három "munkahipotézist" tekinti lényegesnek1:

E három egyszerű alapfeltevésből vonja le azt a következtetést, hogy a kozmoszban létezniük kell a mienkénél jóval fejlettebb társadalmaknak. Mivel az emberi civilizáció kifejlődése kozmikus léptékkel mérve szinte ugrásszerűen, igen rövid idő alatt történt, a lehetséges társadalmak két csoportra oszthatók: egy részük a fejlődés alacsonyabb szintjén áll, és akkor gyakorlatilag felfedezhetetlen, másik részük viszont jóval meghaladta már a földi civilizáció jelenlegi szintjét. Tekintetbe véve, hogy saját civilizációnk milyen fiatal, az utóbbi csoportnak lényegesen fejlettebb technikával kell rendelkeznie. Ezeknek a "szupercivilizációknak" a felfedezése alkalmas SETI programok segítségével lehetséges.

Ezt a gondolatmenetet egyes kutatók már a hatvanas évek legelején végiggondolták. Akkor mindannyian az űrhajózás sikereinek lázában éltünk, "az ember elindult a csillagok felé", a technika mindenhatónak, és fejlődése korlátlannak látszott. Így egy tehetséges szovjet csillagász egyetemi hallgató megengedhette magának, hogy a lehetséges szupercivilizációk osztályozásával foglalkozzon anélkül, hogy nevetségessé váljon. Nikolaj Kardasov, aki később a szovjet rádiócsillagászat vezető alakja lett, 1964-ben disszertációt írt, amely kiindulópontul a töretlen technikai fejlődést tekintette. Kiszámította, hogy az emberiség jelenlegi energiafogyasztása 1013 watt körüli, és évről évre néhány százalékkal nő. Ha csak évi 1% növekedéssel számolunk, akkor a fogyasztás 3200 év alatt eléri a Nap, 5800 év alatt a Tejútrendszer összsugárzását! A jelen fejlődés határtalan folytatódásából, mint feltételből kiindulva, arra a következtetésre jutott, hogy a földi civilizáció tevékenysége történelmileg rövid idő alatt szükségképp kozmikus léptékűvé válik. Kardasov ezek után feltételezte, hogy a nálunk fejlettebb technikájú idegen civilizációk egy része ezt a lépést már rég megtette, és szupercivilizációvá alakult. A hasznosításra kerülő összenergia mértéke alapján elkészítette a technikai civilizációk első osztályozását:

(Később az egyes típusok közé Carl Sagan alosztályokat definiált, de ezzel nem foglalkozunk.) Kardasov arra a következtetésre jutott, hogy a környezetüket szükségszerűen nagymértékben átalakító szupercivilizációk után kellene elsősorban kutatni, mert ezek messziről felismerhetőek.

1966-ban az angol Dyson már konkrét példákat is kidolgozott arra, hogy milyen természetátalakító tevékenységről lehet szó. Abból indult ki, hogy a szupercivilizációnak sok energiára és anyagra van szüksége, és mindent el is fog követni annak érdekében, hogy hozzájusson. Például annak érdekében, hogy felhasználhassa a központi csillag teljes sugárzási energiáját, épít a csillag köré annak valamelyik bolygójából egy vékony gömbhéjat. Kiszámította, hogy hogyan lehetne szétszedni egy a Földhöz hasonló bolygót, és anyagából olyan könnyű, de szilárd héjat építeni, amely a sugárzásgyűjtés feladatának megfelel. Dyson nem állította, hogy ilyen Dyson-szférák valóban léteznek, de felhívta a figyelmet arra, hogy megfigyelésük a 3-10 mm hullámhosszú hősugárzás tartományában lehetséges lenne. A héj ugyanis elnyeli a csillag fényét, de a külső falon minden bizonnyal megjelenik a leadandó hő.

Dyson nem volt fantaszta, aki mindenfelé csodákat lát az égen. Sőt igen szkeptikus volt az ilyen szuperépítkezések lehetőségével kapcsolatban. De mégis úgy vélekedett, hogy "éppen mert szkeptikus vagyok a Földön kívüli technika létét illetően, még inkább ragaszkodom ahhoz, hogy folytassuk a kutatást utánuk a legnagyobb komolysággal és tudományos objektivitással."
 



1. Heidmann, J.: Intelligences Extra-Terrestres, 1992
 


Előző fejezet - Tartalomjegyzék - Következő fejezet



SETI - Földönkívüli Intelligens Élet Kutatás
tudományos módszerekkel

Frissítve: 2000-10-09 Kiss István-Távkapcsolat Co.