Földönkívüli Intelligens Élet Kutatás
Távkapcsolat Bt.

Asztrofizikai kódolás
Rádiós programok - merre tovább? - A SETI szépsége /Almár Iván/


 

Az érdekes ötlet Cordes és Sullivan amerikai SETI kutatóktól származik. Vizsgálataik eredménye nem valamiféle új SETI kutatási stratégia, amelyet a jövőben alkalmazni kellene, hanem példa arra, hogy elvileg milyen sok lényeges asztrofizikai információt lehet egy kódolatlan rádiójel formájában továbbítani. Alapos vizsgálataik meglepő választ adnak arra az elterjedt szkeptikus nézetre, hogy egy egyszerű, figyelemfelhívó rádiójel nem több, mint annak reklámozása, hogy létezünk. Kiderült, hogy feltételezve a megfelelő szakmai tudást mind az adó, mind a vevő részéről, ezzel az "asztrofizikai kódolással" mód van arra, hogy környezetünk bizonyos sajátosságairól speciális nyelv, képek vagy képletek használata nélkül meglehetősen részletes leírást adjunk vagy kapjunk. A módszer lényege az, hogy a rádiójelet kibocsátó civilizáció nem eltitkolni, hanem közölni kívánja ezt az információt, és fontos persze az is, hogy gondolkodásmódunk és fizikai világképünk hasonló legyen, még ha a biológia és a kultúra különböző is. Mind az adó, mind a vevő ismerje az asztrofizikai információk kinyerésének szabványos módszereit, amelyek a csillagsugárzás különféle paramétereinek mérésén alapulnak. Tehát nem kell nyelvileg kódolva közölni például azt, hogy lakóhelyük, az idegen bolygó rotációs periódusa 15 óra (ami amúgy sem könnyű, hiszen időegységeink zöme, például az óra, saját bolygónk forgási periódusán alapul), hanem a kisugárzott jelre kell megfelelő amplitúdóval egy 15 órás periódusú frekvencia és intenzitás hullámot ültetni. Az intersztelláris közeg is rányomja bélyegét a benne terjedő sugárzásra. Ha a jel több frekvencián, eltérő impulzussorozatok formájában érkezik, akkor az útközben elszenvedett szóródás mértéke s ebből a forrás távolsága is levezethető. A Doppler-eltolódásban jelentkező periódusok analízise segítségével meg lehet határozni a pályamozgás és a rotáció összes paraméterét. Kellő gondosságú elemzéssel még olyan, másodrendű effektusok is felismerhetők, mint egy vagy több esetleges hold, vagy a szomszédos bolygók gravitációs hatása a jeleket kisugárzó bolygó mozgására. Hosszabb ideig követve a jeleket lassan feltérképezhető az egész idegen bolygórendszer, de meghatározható még a bolygó mérete és forgástengelyének precessziós mozgása is.

Ha mérni lehet a jel polarizációs szintjének változásait, akkor információkat nyerhetünk a bolygó esetleges ionoszférájáról és (a napszélnek megfelelő) csillagszélről is. Mindezt anélkül, hogy egyetlen szó vagy definíció megfejtésére szükség lenne! A következő szint az lehetne, ha a kibocsátó civilizáció a sugárzásban bizonyos imitált módon színképi információkat is elrejtene. Például a mikrohullámú tartományba transzformálva (a skálafaktor közel 105) közli a saját bolygója légkörének színképét. De a bolygólégkör szerkezetét is érzékeltetni lehet azáltal, hogy a jel időről időre fokozatosan tűnik el (illetve tűnik fel) valahányszor a jeladó a bolygó forgása következtében a tőlünk nem látható oldalra kerül.

Magának a jelnek természetesen nem kell valóban egy bolygó felszínéről, egy légkör mélyéből érkeznie, elhelyezhetik az adót a világűrben is - a lényeg csak az, hogy a figyelemfelhívó jel utánozza a valódi asztrofizikai effektusokat. A Sullivan és Cordes által javasolt asztrofizikai kódolás olyan információátviteli technika, amely sok kedvező tulajdonsággal rendelkezik. Az ily módon elkészített keskenysávú jelek nagy távolságból is optimálisan detektálhatók, ugyanakkor mégis jelentős mennyiségű információt tartalmazhatnak anélkül, hogy a megfigyelőnek a jel vizsgálatát egy ismeretlen kód megfejtésével kellene kezdenie. Csupán a szokásos csillagászati eljárásokat kell alkalmazni a jelre. Bár ezen a módszeren alapuló speciális kutatások nincsenek, de a szerzők felhívják a figyelmet arra, hogy a rádiós SETI programok során érdemes odafigyelni az ilyen különleges jeltípusokra is.
 

Előző fejezet - Tartalomjegyzék - Következő fejezet



SETI - Földönkívüli Intelligens Élet Kutatás
tudományos módszerekkel

Frissítve: 2000-10-04 Távkapcsolat Co.