NEMZETKÖZI .REAGÁLÁS ÉS KÖZBELÉPÉS 1219

az El Salvador-i kormány tudta nélkül, több száz „honossági" bizonyítványt küldött Magyarországra. Ezeknek az igazolványoknak a birtokosai idegen nemzetiségűeknek minősültek, és mentességet élveztek az általános zsidóellenes rendelkezések alól.284 Bizonyos nehézségeket okozott, hogy El Salvador magyarországi érdekeit egyetlen nemzet sem képviselte.285 (A budapesti svájci, majd később svéd képviselők nem hivatalosan vállalták el a feladatot.) A másik nagy eredmény - Pozner és Mantello közös sikere hogy Flórian Manoliun, a berni román követség munkatársán keresztül kapcsolatba léptek Budapesten Krausszal. Manoliu révén június 19-én Krausznak sikerült elküldenie az auschwitzi jegyzőkönyv rövidített változatát, amely aztán világméretű reakciót váltott ki a magyarországi zsidóüldözésekkel szemben (lásd a 23. és a 29. fejezetet).286 A Svájcban működő számos belföldi és nemzetközi zsidó szervezettől függetlenül dolgozva, Mantello vezető svájci papoknak, politikusoknak, tudósoknak és újságíróknak küldte el a Krausz-féle anyagot.287 Ebben a vállalkozásban aktívan támogatta őt a londoni székhelyű Exchange Teiegraph Company zürichi képviselője, Walter Garrett. A mentésben Mantello testvérbátyja, Mandel József (Iosip) is részt vett.288

A zsidó segélyező- és mentőszervezetek

Mantello vállalkozásai mellett, amelyek nagyrészt az ő személyes társadalmi, politikai és üzleti kapcsolataira épültek, Svájc különböző belföldi és nemzetközi zsidó segélyező- és mentőszervezetnek is otthont adott. A belföldiek közül a St. Gallen-i Rabbinerverband der Schweiz (a Svájci Rabbik Egyesülete), a zürichi Schweizerischer Israelitischer Gemeindebund (a Svájci Zsidó Közösségek Egyesülete), a zürichi Ver-band Schweizerischer Jüdischer Flüchtlingshilfen (a Svájci Zsidó Menekültsegélyező Társaságok Egyesülete), és a szintén zürichi Schwei-zerische Zentralstelle für Flüchtlingshilfe (a Svájci Menekültsegélyező Központ) voltak a legfontosabbak. A nemzetközi zsidó szervezetek közösségéből jelen volt a genfi Agudath Yisrael World Organization (Ágúdat Yisrael Világszervezet), a genfi Union Internationale de Secours aux Enfants (a Gyermekmentésre alakult Nemzetközi Szövetség), és a szintén genfi Union O. S. E.

A magyar zsidóság sorsában szerepet játszó nemzetközi zsidó szervezetek között ott volt a St. Gallenben Saly Mayer irányításával működő amerikai Joint,289 a palesztinai Jewish Agency genfi irodája, amelynek Richard Lichtheim volt a vezetője,290 a Svájci Palesztina Hivatal (Office Palestinien de Suisse), amelyet Chaim Pozner és Samuel Schep vezetett Genfben, a genfi, Nathan Schwalb vezette Haluc Világközpont (Welt-

A fenti szöveg egy egyoldalas részlet az alábbi műből:

Braham, Randolph L. : A népirtás politikája : a holocaust Magyarországon - 2. bőv. és átd. kiad. - Budapest : Belvárosi Kvk., 1997. - ill. megjelent "A magyar holocaust" címmel is. - Ford. Zala Tamás et al. - Az előszót Berend T. Iván írta.   Az itt olvasható változat forrása: Nagy Péter Tibor-Troján Anna: Randolph Braham Holocaust monográfiájához készült adatbázis. (Szociológiai adatbázisok No. 3., sorozatszerkesztő Nagy Péter Tibor, WJLF-CEU, Budapest, 2013).

A htm file nevében látható 1-4 jegyű arab szám azt mutatja, hogy e szövegdarab hányadik oldalon van. Az előző és következő oldal megtekintéséhez csak ezt a számot kell módosítania!

A htm file OCR-rel készült, s nem korrektúráztuk. Nevek és számok ellenőrzéséhez javasoljuk az alábbi pdf file megtekintését! Az előző és következő oldal megtekintéséhez csak ezt a számot kell módosítania!

 

 

 

https://mek.oszk.hu/11500/11506/html/oldalankent1/Braham1219.pdf

Az egész kötetet lásd:

https://mek.oszk.hu/11500/11506/html/