1288 FELSZABADULÁS, JÓVÁTÉTEL, MEGTORLÁS

zsidóktól elkobzott javak visszaadásának útjában az volt az egyik akadály, hogy az oroszok jogot formáltak az értékekre, mert azokat német katonai egységek vitték magukkal, s így azt hadizsákmánynak tekintették. Az Amerikai Katonai Kormányzat az azonosított vagyontárgyak nagy részét - egyebek közt gépeket, felszereléseket, rádiumot és műtárgyakat - visszaadta Magyarországnak. De ennek nagyon kis része szolgálta -vagy tán semmi sem - a nácizmus egyes áldozatainak javát. (Andrew Freeman személyes közlése.) Az amerikai és francia megszállási övezetbe került vagyontárgyakról további részleteket lásd „Jelentés a francia zónában zárlat alatt levő zsidó vagyon történetéről" és „Jelentés az amerikai zónában zárlat alatt levő zsidó vagyon ügyében folytatott tárgyalásokról", Haifa University, Center for Historical Studies, H3h25-A.M.E. 1/31.

65. 1945. április 30-án van Harten közölte dr. Chaim Poznerral, a genfi Palesztina Hivatal társigazgatójával, hogy az ékszerekből számos eredetileg magyar zsidók tulajdonában volt. Van Harten Keménytől kapott felhatalmazásáról és a van Harten és Pozner közötti levélváltás dokumentumait lásd a Yad Vashem Levéltárban, Pazner-akták.

66. 21/1971/V.25/Korm. sz. rendelet egyes kártalanítási igényeknek a Nácizmus Üldözöttéi Országos Érdekvédelmi Szervezete útján történő rendezéséről. Hatályos jogszabályok gyűjteménye 1945-1971. Közgazdasági és Jogi Könyvkiadó, Bp., 1974, 639. o.

67. Jogosult volt az igénylő (vagy örökösei), aki 1971. január l-jén Magyarországon lakott.

68. A szöveget lásd a Bundesgesetzblättern (Szövetségi Közlöny), Bonn, 1. 1956:562. skk. o.

69. A törvény több megkötést is tartalmazott, például csak az olyan egészségkárosodást fogadta el anyagilag kiegyenlítendőnek, amely képtelenné teszi az igénylőt a megélhetésre (vagy korlátozza az ez irányú képességét). Ezek a megszorítások más hasonlókkal egyetemben már nem szerepeltek a későbbi elfogadott törvényben.

70. Kállay 1956. március 6-án egy hatoldalas esküvel megerősített tanúvallomást írt alá Franz Josef Hoffmann, a New York-i német főkonzul előtt. Az Egyesűit Kártérítési Szervezet kérésére a Magyar Zsidók Világszövetsége, egy New York-i központú szervezet helyzetjelentést készített, amelyet eljuttattak a nyugatnémet hatóságokhoz; a jelentés címe: Gutachten des Weboerbandes der Ungarischen Juden in der Frage ob und inwieweit die Verfolgungsmassnahmen gegen die Juden in Ungarn in den Jahren 1938-1944 von deutscher Seite veranlasst wurden. New York, 1957, soksz. Lásd továbbá Judenverfolgung in Ungarn. United Restitution Organization, Frankfurt am Main, 1959,; Gutachten des Institutesfür Staats- und Rechtwissenschaf tender Ungarischen Akademie der Wissenschaften über die Völkerrechtliche Lage Ungarns nach dem 19 März 1944. Összeállította: Herczegh Géza, A Nácizmus Üldözöttéinek Magyarországi Bizottsága, Bp., 1965, soksz.; Géza Herczegh: Einige Fragen des Völkerrechts hinsichtlich der Entschädigung der Verfolgten des Nazismus in Ungarn. Acta Juridica AcademiaeScientiarumHungaricae, Bp., 9, 3-4. sz., 1967:307-330. o.

71. Bundesgesetzblatt, 1, 1965:1315. o.

72. A rabmunkáért fizetett kiegyenlítés összegét orvosi vizsgálat eredménye alapján állapították meg; a vizsgálatot egy New York-i könyvelő, Norbert Wollheim kezdeményezte, aki az I. G. Farbennak végzett rabmunkát a háború alatt, mint bunai (Auschwitz) fogoly. Részleteket lásd Benjamin B. Ferencz: Less Thon Slaves: Jezoish

A fenti szöveg egy egyoldalas részlet az alábbi műből:

Braham, Randolph L. : A népirtás politikája : a holocaust Magyarországon - 2. bőv. és átd. kiad. - Budapest : Belvárosi Kvk., 1997. - ill. megjelent "A magyar holocaust" címmel is. - Ford. Zala Tamás et al. - Az előszót Berend T. Iván írta.   Az itt olvasható változat forrása: Nagy Péter Tibor-Troján Anna: Randolph Braham Holocaust monográfiájához készült adatbázis. (Szociológiai adatbázisok No. 3., sorozatszerkesztő Nagy Péter Tibor, WJLF-CEU, Budapest, 2013).

A htm file nevében látható 1-4 jegyű arab szám azt mutatja, hogy e szövegdarab hányadik oldalon van. Az előző és következő oldal megtekintéséhez csak ezt a számot kell módosítania!

A htm file OCR-rel készült, s nem korrektúráztuk. Nevek és számok ellenőrzéséhez javasoljuk az alábbi pdf file megtekintését! Az előző és következő oldal megtekintéséhez csak ezt a számot kell módosítania!

 

 

 

https://mek.oszk.hu/11500/11506/html/oldalankent1/Braham1288.pdf

Az egész kötetet lásd:

https://mek.oszk.hu/11500/11506/html/