396 A MEGSZÁLLÓ ERŐK ÉS HATÓSÁGOK

- irányítsa minden, Magyarországon működő német polgári szervezet működését, és szabja meg a politikai irányvonalat a magasabb SS- és rendőri vezetők számára,9 akiket azért neveznek ki törzsükhöz, hogy végrehajtsák „a német szervek által Magyarországon elvégzendő SS- és rendőri feladatokat, különösen pedig a zsidókérdéssel összefüggő rendőri feladatokat".

Óriási és buzgó törzs segítette Veesenmayert. Tagjai között találjuk Gerhardt Feine követségi tanácsost, ügyvivőt és Veesenmayer helyettesét, dr. M. Bodent, aki H. Bunzlernak, a követség gazdasági szakértőjének utóda lett, Adolf Heizinger követségi tanácsost, a külföldi állampolgárságú zsidók kezelésének szakértőjét, akit 1944. május vége körül Theodor Horst Grell váltott fel; Franz von Adamovic-Waagstaettent, egy köszvényben és isiászban szenvedő férfiút, aki a zsidóellenes törvényhozás szakértője volt; Kurt Brunhoff és Helmut Triska tanácsosokat, akik a sajtóért, illetve a kulturális ügyekért voltak felelősek; Ballen-siefen SS-Hauptsturmführert, a zsidóellenes propaganda szakértőjét, aki a Bosnyák Zoltán vezetése alatt álló Zsidókérdéskutató Magyar Intézet megszervezésében segédkezett (lásd a 15. fejezetet); valamint Carl Re-kowskit, Veesenmayer személyi referensét.10

Négy magas rangú szakértő is csadakozott a törzshöz - Félix Benzler, Ruhle, Schmidt és Franz A. Six11 -, akik a gazdasággal, a sajtóval, a kultúrával és a rádióval összefüggő kérdések intézésére kaptak felhatalmazást. Elvileg függetlenek voltak, jelentéseiket közvedenül berlini minisztériumaiknak küldték, ám szorosan együttműködtek Veesenmayerral és a német követséggel.12 x

Veesenmayer rendkívül fontos, talán döntő szerepet játszott a magyar zsidóság elpusztításában. Két 1943-as, Magyarországgal foglalkozó jelentésén kívül, amelyeket a megszállásra vonatkozó döntés során Hider figyelembe vett, Veesenmayer volt az egyik fő szervezője a magyar zsidók 1944-es deportálásának is. Befolyását és hivatalának súlyát állandóan felhasználta, hogy a magyar quisling-kormányt egyre keményebb zsidóellenes intézkedések megtételére ösztönözze - ezekről az intézkedésekről rendszeresen beszámolt németországi főnökeinek.

Veesenmayer Bad Kissingenben született, 1904. november 12-én. Fiatalon csadakozott a nácizmushoz, 1932-ben lépett be a Nemzetiszocialista Német Munkáspártba. Két évvel később belépett az SS-be, ahol gyorsan haladt előre a ranglétrán. 1938. szeptember 13-án Untersturm-führerré nevezték ki, ezután hauptsturmführeri, majd standartenführeri, 1942. január 3Ó-án pedig oberführeri rangot kapott. 1944. március 15-én, röviddel magyarországi kinevezése előtt SS-Brigadeführerré nevezték

A fenti szöveg egy egyoldalas részlet az alábbi műből:

Braham, Randolph L. : A népirtás politikája : a holocaust Magyarországon - 2. bőv. és átd. kiad. - Budapest : Belvárosi Kvk., 1997. - ill. megjelent "A magyar holocaust" címmel is. - Ford. Zala Tamás et al. - Az előszót Berend T. Iván írta.   Az itt olvasható változat forrása: Nagy Péter Tibor-Troján Anna: Randolph Braham Holocaust monográfiájához készült adatbázis. (Szociológiai adatbázisok No. 3., sorozatszerkesztő Nagy Péter Tibor, WJLF-CEU, Budapest, 2013).

A htm file nevében látható 1-4 jegyű arab szám azt mutatja, hogy e szövegdarab hányadik oldalon van. Az előző és következő oldal megtekintéséhez csak ezt a számot kell módosítania!

A htm file OCR-rel készült, s nem korrektúráztuk. Nevek és számok ellenőrzéséhez javasoljuk az alábbi pdf file megtekintését! Az előző és következő oldal megtekintéséhez csak ezt a számot kell módosítania!

 

 

 

https://mek.oszk.hu/11500/11506/html/oldalankent1/Braham396.pdf

Az egész kötetet lásd:

https://mek.oszk.hu/11500/11506/html/