A SZTŐJAY-KORMÁNY 417

Csendőrség

A csendőrség elsődleges feladata a törvényesség és rend fenntartása, valamint a közbiztonság szavatolása volt egész Magyarországon, kivéve Budapestet, a városokat és megyeszékhelyeket, ahol ezeket a feladatokat a rendőrség látta el. Noha a rendőrség a belügyminisztérium hatáskörébe tartozott, a csendőrség a honvédelmi minisztériumnak is alá volt rendelve. Az előbbiben a VT. osztály fennhatósága alá tartozott, amelynek vezetője 1942-ig Vadászy István csendőr ezredes volt.43 A részleg közbiztonsággal és a csendőrök fizetési és nyugdíjrendszerével éppúgy foglalkozott, mint a csendőrség általános gazdasági és ellátási problémáival. A Magyar Királyi Csendőrség felügyelőjének parancsnoksága alatt működött. A felügyelői posztot 1942. november 15-ig Nemerey Márton altábornagy töltötte be.44 Őt ekkor Faragho Gábor altábornagy váltotta fel.45 A honvédelmi minisztérium elsősorban kiképzési és fegyelmi ügyekben látott el hatásköri felügyeletet.

A csendőrség a fegyveres erőkhöz hasonlóan területi elv szerint működött: Magyarország 10 csendőrkerületi parancsnokságra oszlott (13.1. térkép). Mindegyik parancsnokság élén egy csendőr ezredes állt, aki döntő szerepet játszott a hatáskörébe tartozó területen élő zsidók gettóba zárásában és deportálásában. A 13.1. táblázatban soroljukfel a kerületi központokat és parancsnokaikat.

13.1. Táblázat A Csendőrkerületek Központi Parancsnokságai és Parancsnokai 1942-ben, 1943-ban és 1944-ben

Körzet- Központi

 

 

 

szám parancsnokság

 

Parancsnok

 

 

1942

1943

1944

I. Budapest

Torzsay Lénárd

Halmy József

Halmy József

H. Székesfehérvár

Zirczy József

Sellyey Vilmos

Sellyey Vilmos

ÜL Szombathely

Poltáry Vilmos

Balázs-Piri Gyula

Orbán Lászl ó

IV. Pécs

Perey László

Hajnácskőy László

Hajnácskőy László

V. Szeged

Sellyey Vilmos

Liptay László

Liptay László

VI. Debrecen

Sasady Artúr

Szilády Gyula

Szilády Gyula

VII. Miskolc

Bátky József

Kiss Jenő

Kiss Jenő

VIII. Kassa

Tölgyesy Győző

Tölgyesy Győző

Tölgyesy Győző

IX. Kolozsvár

Vattay Ferenc

Paksy-Kiss Tibor

Paksy-Kiss Tibor

X. Marosvásárhely

Pintér Aladár

Papp János

Papp János

forrás: Magyarország tiszti cím-és névtára, 1942,48. o., 1943, 611. o., és 1944, 693. o.

A fenti szöveg egy egyoldalas részlet az alábbi műből:

Braham, Randolph L. : A népirtás politikája : a holocaust Magyarországon - 2. bőv. és átd. kiad. - Budapest : Belvárosi Kvk., 1997. - ill. megjelent "A magyar holocaust" címmel is. - Ford. Zala Tamás et al. - Az előszót Berend T. Iván írta.   Az itt olvasható változat forrása: Nagy Péter Tibor-Troján Anna: Randolph Braham Holocaust monográfiájához készült adatbázis. (Szociológiai adatbázisok No. 3., sorozatszerkesztő Nagy Péter Tibor, WJLF-CEU, Budapest, 2013).

A htm file nevében látható 1-4 jegyű arab szám azt mutatja, hogy e szövegdarab hányadik oldalon van. Az előző és következő oldal megtekintéséhez csak ezt a számot kell módosítania!

A htm file OCR-rel készült, s nem korrektúráztuk. Nevek és számok ellenőrzéséhez javasoljuk az alábbi pdf file megtekintését! Az előző és következő oldal megtekintéséhez csak ezt a számot kell módosítania!

 

 

 

https://mek.oszk.hu/11500/11506/html/oldalankent1/Braham417.pdf

Az egész kötetet lásd:

https://mek.oszk.hu/11500/11506/html/