GETTŐSÍTÁS: ELSŐ SZAKASZ 553

bizalmas rendeletének végrehajtására már három nappal a rendelet kibocsátása előtt megfogalmazta. Egy április 4-i dátummal megjelent titkos rendeletben (6136/1944. BM VII. res.) a miniszter valamennyi beosztott polgármesteri, rendőrségi és csendőrségi szervet utasította, hogy a zsidó szervezetekkel készíttessék el a zsidók névjegyzékét. Az utasítás így szól:

Valamennyi polgármesternek és községi elöljáróságnak Állomáshelyeiken

Utasítsa a zsidó közösségi szervezeteket, hogy az összes zsidó személyekről, családtagjaikkal együtt, egy névjegyzéket állítsanak össze négy példányban, lakhelyük és lakásaik feltüntetésével, s azokat azonnal a polgármesternek, illetve a községi elöljáróságoknak adja át.

A polgármester, illetve a községi elöljáróságok a névjegyzék egy példányát az elsőfokú rendőrhatóságnak, a másik példányát a csendőrőrs-parancsnokságnak, harmadik példányát pedig legkésőbb folyó hó 8-ig a magyar kir. Belügyminiszter Úrnak címezve, adják postára. A névjegyzékben a felsoroltak anyja nevét is tüntesse fel.11

Noha a belügyminiszter által megszabott irreális határidőt valószínűleg nem lehetett betartani, a helyi hatóságok nem vesztegették az időt a döntés végrehajtása során. A helyi tisztségviselők által kiadott utasítások egyik jellegzetes példája az, amelyet Nyíregyháza polgármestere bocsátott ki:12

9615/1944. F. J. Tárgy: zsidók névjegyzékbe vétele

HATÁROZAT

Ezúton utasítom a zsidó közösségi szerveket, hogy vegyék névsorba az összes zsidót, családtagjaikkal/együtt, adják meg címüket és lakásszámukat, s a határozat kézhezvételétől számított 48 órán belül négy példányban nyújtsák be a városi jegyzőnek (Városháza, 3. szoba). A névsor tartalmazza a benne szereplő személyek anyjának nevét is.

Nyíregyháza, 1944. április 11. Nyíregyházy Pál

polgármester

Hasonló felszólítást adott ki 1944. április 21-én Hoszpotzky Ernő miniszteri tanácsos a közellátási minisztérium nevében. A válaszadás határidejét 48 órában szabta meg.13 Nehogy egyetlen zsidó is kicsússzék a hálóból, a közellátási minisztérium is kiadott egy névjegyzékbe vételi rendeletet, állítólag azért, hogy szabályozza a zsidóknak történő élelmiszer-elosztást. Az utasítás megszabta, hogy a zsidókra vonatkozó adatokat (név, születési idő és hely, foglalkozás és pontos cím) 1944. május 1-jéig kell átadni a helyi kormányzati hatóságoknak.14

Baky, Hoszpotzky és Jurcsek Béla mezőgazdasági és közellátási miniszter utasítására a helyi községek polgármesterei arra szólították föl a

A fenti szöveg egy egyoldalas részlet az alábbi műből:

Braham, Randolph L. : A népirtás politikája : a holocaust Magyarországon - 2. bőv. és átd. kiad. - Budapest : Belvárosi Kvk., 1997. - ill. megjelent "A magyar holocaust" címmel is. - Ford. Zala Tamás et al. - Az előszót Berend T. Iván írta.   Az itt olvasható változat forrása: Nagy Péter Tibor-Troján Anna: Randolph Braham Holocaust monográfiájához készült adatbázis. (Szociológiai adatbázisok No. 3., sorozatszerkesztő Nagy Péter Tibor, WJLF-CEU, Budapest, 2013).

A htm file nevében látható 1-4 jegyű arab szám azt mutatja, hogy e szövegdarab hányadik oldalon van. Az előző és következő oldal megtekintéséhez csak ezt a számot kell módosítania!

A htm file OCR-rel készült, s nem korrektúráztuk. Nevek és számok ellenőrzéséhez javasoljuk az alábbi pdf file megtekintését! Az előző és következő oldal megtekintéséhez csak ezt a számot kell módosítania!

 

 

 

https://mek.oszk.hu/11500/11506/html/oldalankent1/Braham553.pdf

Az egész kötetet lásd:

https://mek.oszk.hu/11500/11506/html/