A DEPORTÁLÁS 643

német szervek tevékenységét. Tapasztalatait két, május 25-i, illetve 26-i keltezésű jelentésben foglalta össze. Miután röviden beszámolt a Magyarország északi részein folyó deportálások előrehaladásáról, von Thadden megjegyezte, hogy az akció említett szakaszának lezárásával a zsidóellenes rendszabályokat kiterjesztik majd az ország más részeire, beleértve Budapestet. A terv szerint a kampányt július végéig körülbelül egymillió zsidó deportálásával kellett volna befejezni. A budapesti zsidók deportálását július közepére vagy végére tervezték egy „átfogó egynapos akció" keretében, melyhez a német hatóságok számítottak nemcsak a magyar kormány, a csendőrség és a rendőrség további maximális együttműködésére, hanem a postásokéra és a kéményseprőkére is. Budapesten aznap minden forgalmat le akartak állítani.

Az ország északkeleti részeiből elszállított deportáltakkal kapcsolatban von Thadden arról számolt be, hogy csupán egyharmad részük találtatott „munkára alkalmasnak" Auschwitzba való megérkezésükkor. A deportálási műveletek sikerét Endre és Baky odaadó együttműködésének tulajdonította. Rámutatott, hogy a zsidók Magyarország más részeiben továbbra is nyugodtak, mert „a budapesti Zsidó Tanács útján közzétették, hogy a rendszabályok csak a keleti területek zsidóságát érintik, akik a többi, elmagyarosodott zsidóval ellentétben, megőrizték zsidó jellegüket"40.

Von Thadden értékelését a Magyarország északkeleti részeiből való deportáltakról megerősítette Oswald Pohl SS-Obergruppenführer, az SS gazdasági és közigazgatási főhivatalának (Hauptamt Verwaltung und Wirtschaft - VWHA) vezetője, hozzá tartozott az Összes koncentrációs tábor. Himmlernek küldött május 24-i táviratában Pohl arról panaszkodott, hogy a munkaképeseknek is 50%-a nő. Engedélyt kért, hogy építkezéseken foglalkoztathassa ezeket a nőket a Todt-szervezet felügyelete alatt. Himmler természetesen megadta az engedélyt, és azt tanácsolta, hogy a nőket nyers zöldségfélékkel etessék, egyebek között „sok, Magyarországról való fokhagymával"41.

Német porhintési kísérletek

Látva a magyarországi deportálások kedvezőtlen nemzetközi visszhangját, Paul Kari Schmidt, a német külügyminisztérium sajtó- és információs osztályának vezetője május 27-én javasolta, hogy a német és a magyar zsidótlanítási hatóságok támasszák alá „külső okokkal és érvekkel" a magyar zsidók ellen irányuló „jelenlegi és tervezett akciókat", különösen a tervezett budapesti deportálásokkal összefüggésben. Javasolta, hogy „találjanak robbanóanyagokat zsidó klubokban és zsinagógákban, leplez-

A fenti szöveg egy egyoldalas részlet az alábbi műből:

Braham, Randolph L. : A népirtás politikája : a holocaust Magyarországon - 2. bőv. és átd. kiad. - Budapest : Belvárosi Kvk., 1997. - ill. megjelent "A magyar holocaust" címmel is. - Ford. Zala Tamás et al. - Az előszót Berend T. Iván írta.   Az itt olvasható változat forrása: Nagy Péter Tibor-Troján Anna: Randolph Braham Holocaust monográfiájához készült adatbázis. (Szociológiai adatbázisok No. 3., sorozatszerkesztő Nagy Péter Tibor, WJLF-CEU, Budapest, 2013).

A htm file nevében látható 1-4 jegyű arab szám azt mutatja, hogy e szövegdarab hányadik oldalon van. Az előző és következő oldal megtekintéséhez csak ezt a számot kell módosítania!

A htm file OCR-rel készült, s nem korrektúráztuk. Nevek és számok ellenőrzéséhez javasoljuk az alábbi pdf file megtekintését! Az előző és következő oldal megtekintéséhez csak ezt a számot kell módosítania!

 

 

 

https://mek.oszk.hu/11500/11506/html/oldalankent1/Braham643.pdf

Az egész kötetet lásd:

https://mek.oszk.hu/11500/11506/html/