A IV. ZÓNA: DÉL-MAGYARORSZÁG A DUNÁTÓL KELETRE 705

t katáborokban dolgozó zsidók munkája révén jelentkeztek, és amelyek a ter-i melés jelentős gyarapodására vezettek. Legyen szabad mély tisztelettel e he-! lyütt is azt a kérelmet előterjeszteni, hogy konkrét javaslatainkat figyelemre | méltatni és a magyarországi zsidók munkaerejét és munkakészségét az or-i szág javára igénybe venni méltóztassék.

i A fentiekben közölt számszerű összeállítás szerint a magyarországi zsidóknak i mintegy felét már deportálták. Most, amikor úgyszólván az utolsó órában a 1 még itthon lévők számára kérünk irgalmat, és ártatlan gyermekeink életéért könyörgünk, a magyar Haza ezeréves történelmére és arra a sorsközösségre is hivatkozunk, amely a hazai zsidókat a honfoglalástól kezdve a magyar nemzethez jóban-rosszban fűzte.

j Legyen szabad Szász Lajos iparügyi miniszter úrnak nemrégiben Nyíregyhá-j zán elhangzott beszédéből az alábbi szavakat idézni, amelyek bizonyára a m. kir. kormány álláspontját tükrözik vissza:

| „A zsidókérdés megoldásánál nem lehet irányadó a gyűlölettől fűtött antisze-1 mitizmus, hanem egyedül és kizárólag a szeretettől áthatott fajvédelem. Mi : nem akarjuk kiirtani ezt a szerencsétlen Ahasvérus népét, hanem azt szeretnők, hogy hosszú bolyongásuk után végre hazát találjanak valahol a földön."

Mi rendületlenül hiszünk a magyar nemzet igazságszeretetében és lovagias-ságában, mely nem kívánja és nem engedheti meg védtelen és ártatlan emberekszázezreinekpusztulását. Mi hiszünk az emberiesség szent eszméjében és a keresztény erkölcsi világrend uralmában. Életünket, szülőink, gyermekeink, testvéreink életét az örök magyar nemzet kezébe tesszük le.

Mostani tragikus helyzetünkben megrendült lélekkel, de esdeklő bizakodással tekintünk fel az ország felelős kormányához, és alázattal könyörgünk: méltóztassék a deportálás rémségeinek soron kívüli sürgősséggel véget vetni, és a magyarországi zsidók munkaerejét az országépítés és termelés javára felhasználni.

Az ország területéről már kiszállított zsidók tekintetében azzal az alázatos kérelemmel fordulunk Nagyméltóságodhoz, kegyeskedjek részükre emberséges bánásmódot biztosítani, és lehetővé tenni, hogy miként más külföldi munkások, magukat és családjaikat fenntarthassák.

A gondozásunkra bízott sok százezer emberi élet megmentése érdekében előterjesztett kérelmüket Nagyméltóságod és a m. kir. kormány kegyes jóindulatába ajánlva és azok sürgős teljesítéséért ismételten esedezve, maradtunk mély tiszteletünk őszinte nyilvánítása mellett, a Magyarországi Zsidók Szövetsége, Ideiglenes Intézőbizottsága.137

A petíciót akkor nyújtották be, amikor a kormány javában a zsidóellenes intézkedések ellen kibontakozott országos és világméretű tiltakozás fényében kezdte tárgyalni a zsidókérdést. A kormányt szigorúan bírálták és burkoltan fenyegették a keresztény egyházak képviselői, köztük a pápai nuncius. A semleges kormányok szóvivői a zsidóellenes vonal enyhítését vagy megszüntetését követelték, a szövetségesek képviselői pedig megtorlással fenyegetőztek.138 A külföldi sajtó a tengelyhatalmakén kívül vi-

A fenti szöveg egy egyoldalas részlet az alábbi műből:

Braham, Randolph L. : A népirtás politikája : a holocaust Magyarországon - 2. bőv. és átd. kiad. - Budapest : Belvárosi Kvk., 1997. - ill. megjelent "A magyar holocaust" címmel is. - Ford. Zala Tamás et al. - Az előszót Berend T. Iván írta.   Az itt olvasható változat forrása: Nagy Péter Tibor-Troján Anna: Randolph Braham Holocaust monográfiájához készült adatbázis. (Szociológiai adatbázisok No. 3., sorozatszerkesztő Nagy Péter Tibor, WJLF-CEU, Budapest, 2013).

A htm file nevében látható 1-4 jegyű arab szám azt mutatja, hogy e szövegdarab hányadik oldalon van. Az előző és következő oldal megtekintéséhez csak ezt a számot kell módosítania!

A htm file OCR-rel készült, s nem korrektúráztuk. Nevek és számok ellenőrzéséhez javasoljuk az alábbi pdf file megtekintését! Az előző és következő oldal megtekintéséhez csak ezt a számot kell módosítania!

 

 

 

https://mek.oszk.hu/11500/11506/html/oldalankent1/Braham705.pdf

Az egész kötetet lásd:

https://mek.oszk.hu/11500/11506/html/