HUSZONHARMADIK FEJEZET

oo so

A HALLGATÁS ÖSSZEESKÜVÉSE

Tények és információforrások

TALÁN A HOLOCAUST egyetlen más aspektusa sem váltott ki nyugtalanítóbb kérdéseket és kavart gyötrelmesebb vitákat, mint a szabad világ zsidó vezetőinek és vezető politikusainak, valamint a pusztulásra ítélt zsidó közösségek vezetőinek háború alatti magatartása. A magyar zsidó vezetők magatartásának vizsgálata különösen fontos, mert a magyar zsidó közösségnek egészen 1944 második negyedéig sikerült fennmaradnia, ekkorra pedig Auschwitz számos titkáról fellebbent a fátyol, és a Harmadik Birodalom bukását általában elkerülhetetlennek tartották. így hát a kérdés, hogy a magyar zsidók vezetői mit tudtak a nácik népirtó programjának realitásairól a tömeges deportálások kezdetekor, 1944. május 15-én, különleges jelentőséggel bír magatartásuk és reagálásaik értékelése szempontjából.

Általában elfogadott, hogy:

- a magyar zsidókat - a budapestiek kivételével - példátlan gyorsasággal pusztították el a háború legkegyetlenebb deportálási és mészárlás! programja keretében:

- a vidéki zsidók mindvégig beletörődően és megadóan viselkedtek a gettósítás, a koncentrálás és a deportálás során;

- az utolsó megmaradt közösség, a budapesti zsidók deportálását 1944. július 7-én állította le Horthy Miklós altengernagy, Magyarország kormányzója, miután nyomást gyakorolt rá Roosevelt elnök, a svéd király, a Vatikán, és rábeszélte saját fia, ifj. Horthy Miklós, akit a magyar zsidók vezetői valamikor júniusban tájékoztattak Auschwitz realitásáról.

E tények ismeretében számos ellentmondásos és nyugtalanító kérdés vetődik fel: Pontosan mit tudtak a magyar zsidó vezetők a zsidók kiirtásáról a nácik által megszállt Európában, és mikor tudták meg ezt? Ha

A fenti szöveg egy egyoldalas részlet az alábbi műből:

Braham, Randolph L. : A népirtás politikája : a holocaust Magyarországon - 2. bőv. és átd. kiad. - Budapest : Belvárosi Kvk., 1997. - ill. megjelent "A magyar holocaust" címmel is. - Ford. Zala Tamás et al. - Az előszót Berend T. Iván írta.   Az itt olvasható változat forrása: Nagy Péter Tibor-Troján Anna: Randolph Braham Holocaust monográfiájához készült adatbázis. (Szociológiai adatbázisok No. 3., sorozatszerkesztő Nagy Péter Tibor, WJLF-CEU, Budapest, 2013).

A htm file nevében látható 1-4 jegyű arab szám azt mutatja, hogy e szövegdarab hányadik oldalon van. Az előző és következő oldal megtekintéséhez csak ezt a számot kell módosítania!

A htm file OCR-rel készült, s nem korrektúráztuk. Nevek és számok ellenőrzéséhez javasoljuk az alábbi pdf file megtekintését! Az előző és következő oldal megtekintéséhez csak ezt a számot kell módosítania!

 

 

 

https://mek.oszk.hu/11500/11506/html/oldalankent1/Braham767.pdf

Az egész kötetet lásd:

https://mek.oszk.hu/11500/11506/html/