Randolph L. Braham: A népirtás politikája : A holocaust Magyarországon

A MAGYAR ZSIDÓK HELYZETE KÜLFÖLDÖN 997

gatott, és tájékoztatta a város zsidóságának vezetőit a fasiszta zsidóellenes intézkedések valódi tartalmáról.

A bizottság szorosan együttműködött a román zsidóság vezetőivel, köztük A. L. Zissuval és W. Fildermann-nal.19 Tevékenysége a fegyverszünet előtti időszakban elsősorban arra terjedt ki, hogy gondoskodjék a menekültek személyes biztonságáról, sokuk számára lehetővé tegye a továbbutazást Palesztinába, s kapcsolatokat létesítsen és tartson fenn a nagy külföldi zsidó szervezetekkel, amelyektől pénzbeli és természetbeni támogatást remélt.

Mire a bizottság megalakult, a román kormány már hazatelepítette a transznisztriai túlélők többségét, és figyelemre méltó türelmet tanúsított a zsidók iránt, a bizottságnak mégis igen körültekintően kellett tevékenykednie. A németek erős nyomást gyakoroltak a kormányra, mert ha abba kénytelen-kelleden bele is nyugodtak, hogy a marsall nem támogatja a végleges megoldás programját, a kormánynak a zsidók palesztinai kivándorlásával kapcsolatos tervei és a román politika kihatása a magyarországi deportálásokra módfelett nyugtalanították őket.

1944 késő tavaszára a román vezetők arra a meggyőződésre jutottak, hogy mind bel-, mind külpolitikai szempontból akkor járnak el a legoko-sabban, ha lehetővé teszik a zsidók kivándorlását. Ennek a nézetnek Mi-hai Antonescu miniszterelnök-helyettes és külügyminiszter volt az egyik fő szószólója. Az ő kezdeményezésére és elnökletével június 9-én miniszteri tanácskozást tartottak a zsidókérdés - és ezen belül külön hangsúllyal a zsidók esedeges kivándorlása - megvitatásának céljából. A résztvevők között volt Dumitru Popescu tábornok belügyminiszter; Constantin Va-siliu tábornok rendfenntartási és közbiztonsági miniszterhelyettes; Sova tábornok tengerészeti miniszterhelyettes; valamint Radu Lecca. Mihai Antonescu a megbeszélés eredményét június 17-én kelt, Zissuhoz címzett levelében fedte föl:

- az Antonescu marsall utasítására megalakított Altalános Kivándorlást Szabályozó Miniszteri Bizottság a kivándorlás kérdésében pozitívan foglalt állást;

- kivándorlási hivatalt kell létesíteni Zissu elnökletével, tanácsadóit és a hivatal többi tisztviselÅ‘jét Å‘ maga jelöli ki;20

- a szállítási egyezmények megkötését a Román Hajózási Szolgálat (Serviciul Maritim Román - SMR) bonyolítja;

a bizottság elvben jóváhagyta, hogy négy, idegen zászló alatt közlekedő hajó kifusson a constantai kikötőből, ahol vesztegel, feltéve hogy utasai a transznisztriai áldozatok árváiból, Romániából távoz

A fenti szöveg egy egyoldalas részlet az alábbi műből:

Braham, Randolph L. : A népirtás politikája : a holocaust Magyarországon - 2. bÅ‘v. és átd. kiad. - Budapest : Belvárosi Kvk., 1997. - ill. megjelent "A magyar holocaust" címmel is. - Ford. Zala Tamás et al. - Az elÅ‘szót Berend T. Iván írta.   Az itt olvasható változat forrása: Nagy Péter Tibor-Troján Anna: Randolph Braham Holocaust monográfiájához készült adatbázis. (Szociológiai adatbázisok No. 3., sorozatszerkesztÅ‘ Nagy Péter Tibor, WJLF-CEU, Budapest, 2013).

A htm file nevében látható 1-4 jegyű arab szám azt mutatja, hogy e szövegdarab hányadik oldalon van. Az előző és következő oldal megtekintéséhez csak ezt a számot kell módosítania!

A htm file OCR-rel készült, s nem korrektúráztuk. Nevek és számok ellenőrzéséhez javasoljuk az alábbi pdf file megtekintését! Az előző és következő oldal megtekintéséhez csak ezt a számot kell módosítania!

 

 

 

https://mek.oszk.hu/11500/11506/html/oldalankent1/Braham997.pdf

Az egész kötetet lásd:

https://mek.oszk.hu/11500/11506/html/