Tétel adatlapja
VisszaCÍMLAP

Kézen-fogva antológia, 2015

TARTALOM, ELŐSZÓ


Tartalom


Előszó
Antalffy Yvette-Hildegard és Vass István-Pál
Antal Gergely és Molnár Kati
Borsos Irén, Nógrády Andor és Pataki Katalin Glica
Bukovinszky Mária és Kulcsár Edina
Daneva Georgieva Borbála, Dr. Gligor János és Peták Éva
Kaposi Ildikó, Rácz Ildikó, Rácz Kata, Tillman Zsófia és Timli Irén
Komáromi Anna, Áron, Bogdán és János
Papp Fruzsina és Tolnay Lili
Rodé Klára és Sinoros-Szabó György
Rodé Klára és Szente Melinda
Soós Katalin és Tolvaly Mária
Szőkéné Kakucsi Erzsébet és Tímár Nikolett
Vilcsek Adrienne és Vörös Eszter AnnaElőszó

Amikor, kis elbizonytalanodásunk miatt, megnéztem a Magyar Tudományos Akadémia helyesírási portálját, azt találtuk, hogy a Külön vagy egybe? menüpont alapvetően a "kézen fogva" szókapcsolatot tartja helyesnek. Azonban a Helyes-e így? menüpont a "kézen-fogva" írásmódot is elfogadja. Megnyugodtunk és ezt választottuk ennek a most induló antológia-sorozatnak a címéül.

Tehát: Kézen-fogva!

Egy szokatlan és újszerű antológiát tart most a kezében az olvasó. Abban az értelemben nem szokatlan, hogy ebben is versek, novellák, rajzok, festmények és fotók találhatók. Így volt ez a másik két, már nagy népszerűségre szert tett, rendszeresen megjelenő antológiáinkban, a Verselő Antológiákban és a különböző című, tematikus nyári antológiáinkban is. Azonban van egy nagyon lényeges különbség! Mégpedig az, hogy ebben a kötetben nem szerzők, hanem szerző-csoportok alkotásai olvashatók, láthatók! Emlékezetem szerint ilyen kiadvány még nem jelent meg a magyar könyvpiacon.

Nem is ment könnyen a kötet megtöltése. A pályázat kiírása utáni időkben nagyon lassan érkeztek az anyagok, de végül rendkívül érdekes, különleges és értékes tartalom jött össze.

...és megvalósult az eredeti elképzelés!

Vannak a kötetben szereplő szerző-csoportok tagjai között többféle rokoni kapcsolattal rendelkezők és olyanok is akik baráti, szerzőtársi kapcsolatban állnak. Nagyon érdekes látni a közös munkákat, amiket egymás alkotásai inspiráltak, vagy közös munka során születtek.

A tartalom rendkívül változatos. Komoly és vidám hangulatok váltják egymást a kitalált vagy éppen múltidéző történetek soraiban és a hozzájuk kapcsolódó képeken.

Kiadónk tervei szerint ez csak egy hosszú és tartalmas sorozat első darabja. Természetesen már ezt is igyekeztünk olyan kivitelben elkészíteni, hogy a megjelenés is közvetítse azt az üzenetet, amit ezzel a sorozattal hangsúlyozni kívánunk:

Az alkotás, ha egyének hozzák is létre a műveket, mégis közös eredmény, hiszen mindannyian hatunk egymásra, mindannyiunk munkái nyomot hagynak a többiekben. Az Ember csak közösségben teljesedhet ki!

Ezt a gondolatot legszebben József Attila fogalmazta meg "Nem én kiálltok" című versében:

"Hiába fürösztöd önmagadban,
Csak másban moshatod meg arcodat."

Boldog és tartalmas szemlélődést, olvasást kívánunk a kiadó nevében:

Juhász Krisztina és Komáromi János