Tétel adatlapja
VisszaCÍMLAP

Darvas Szilárd

A Patyomkinnál fogok jelentkezni

TARTALOM, ELŐSZÓ


Tartalom


Patyomkin és a cirkálók (2017)

Az ember és a fagylalt
Mikulási mese
Az ember magányos lélek...
Sétáltatom a kisfiamat
Átrendezzük a lakást
Messziről jött ember
Hogy köhögjünk - mit köhögjünk...
Shakespeare a mellényzsebben
Miért szereti Spitzné az amerikai filmeket?
Példázat a fiatalságról
A gyanakvó ember
Tréfás kalauz
Az én papagájtörténetem
Egyéni beszélgetés a fogammal
Hallali
Barátságos ház
Kocsmai mesterdalnokok
Bajnokok az üdülőben
A Patyomkinnál fogok jelentkezni...
Tálalom magam
A csúnya szó
Szenvedély
Színész, színpad nélkül
Tanulékony apa
Önéletrajz
Önzetlen szerelem
Nő a gyerek
Jóság
Két boldog asszony
Csodaöreg
Fogadás
Medvebőr
Egy ember, akivel nem szeretjük egymást
Prémium
Szép mama a strandon
Karácsonyi idill
Nehéz beteg (Burleszk)
Író a szigeten
Falra hányt borsó
Abgang
Legenda a halhatatlanságról
Megmentettem a Pillangókisasszonyt
Dicsérik az írót
A lottóról
A kőbaltától az atombombáig
Iskolai emlék
Nyári emlék
Elmélkedés a komédiáról
Sem Shemidán különös története
SanzonElőszó

Egy klasszikus, valaha országszerte ismert, de már több mint fél évszázada eltávozott humorista/konferanszié legjobb műveit szeretnénk átmenteni a digitális halhatatlanságba. Nem akartunk sem túl sokat, sem túl keveset markolni, a gyűjteményes kiadás helyett (Hogy köhögjünk - mit köhögjünk..., Magvető, 1967) egy válogatásnál maradtunk (A Patyomkinnál fogok jelentkezni, Magvető, 1987). A kötet címe nyilvánvalóan szójáték, de ma már nem is olyan könnyen érthető. Magyarázkodás helyett az Élet és Irodalom egykori rovatvezetőjének, Katona Évának (sok újságíró mentorának) személyes véleményét idézzük, emlékezetből: "ez a humoreszk mindnyájunk számára, akiknek az ötvenes években politikai tanfolyamokat kellett látogatnunk, reveláció volt, az iskolapadba ültetett ember jámboran sajátmagát állította be lustának és tudatlannak, így leplezve le az egész rendszer ostobaságát és céltalanságát".

Korrigálni szeretnénk azt a - hogyan is nevezzük - hibát, amelyet a könyvkiadó 1987-ben elkövetett, amikor is (megállapodásunkat felrúgva) a címlapot az általunk felkért, zseniális Réber László helyett egy gyönge grafikussal terveztette meg, s ezáltal a könyvet úgyszólván kézbevehetetlenné tette. A záróversre utaló címlaprajzot és a belső rajzokat tehát (Réber László lánya, Krisztina Widengard szíves engedélyével) az 1967-es gyűjteményes kiadásból emeltük át, mindkét művésznek elégtételt szolgáltatva. A nemzetközi hírű rajzolónak Székesfehérvárott állandó kiállítása van, érdeklődők a Szent István Király Múzeum honlapján (szikm.hu) nézhetnek utána.

Végül: nem volt szívünk veszni hagyni Darvas Szilárd irodalmi karikatúráit, A csodálatos papagájt sem, amely lényegében a világháború utáni első évek irodalmi-politikai korrajza. Digitális újrakiadása immár elérhető a Magyar Elektronikus Könyvtárban: https://mek.oszk.hu/17000/17002

Darvas Ferenc
Darvas László