Szab-I-Net Program

Bódi Antal
Szab-I-Net Kht. ügyvezető
BGYTF Számítóközpont vezető
toni@szabinet.hu

Bíró Sándor
Szab-I-Net Kht. műszaki igazgató
BGYTF Számítóközpont rendszergazda
biro@szabinet.hu

4400 Nyíregyháza, Sóstói út 31/b
tel:42 402 488/171 fax: 42 402 615

A Nyíregyházán és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében kitűzött informatikai fej- lesztési program - amely e rövid ismertetés témájául szolgál - a Szab-I-Net program elnevezést nyerte. A fejlesztéssel lehetővé válik a felsőoktatásban felhal- mozott technológia széleskörű eljuttatása a város és a megye intézményeihez, vál- lalkozásaihoz és magánszemélyekhez is. Az alapvető megvalósításhoz egy egységes regionális informatikai rendszer létrehozásán keresztül vezet az út. Ehhez megkeressük a lehető legoptimálisabb megoldást és a meglévő infrastruktúrákat igyekszünk maximálisan kihasználni. Erre a legjobb példa a kábeltelevíziós hálózat adatátviteli célú használata.

Szab-I-Net program előzményei

Bessenyei György Tanárképző Főiskola (http://www.bgytf.hu)

A nyíregyházi Bessenyei György Tanárképző Főiskolán a számítástechnika törté- nelmi kezdete az 1970-es évekre nyúlik vissza. A Főiskola - mint a térség leg- jelentôsebb felsőoktatási intézménye - történelme során mindig igyekezett a leg- újabb technikát meghonosítani és azt a régió számára továbbadni. Ebbe a fejlődési sorba nagyon jól illeszkedik a Főiskola és a Nemzeti Információs Infrastruktúra program között kialakult gyümölcsöző kapcsolat. A Főiskola az elsők között lépett be az IIF programba és a lehetőségeihez mérten igyekszik ennek a programnak a sikerén dolgozni. A Főiskolán a számítástechnika szervezeti útkeresése végigment a máshol is tapasztalható fejlődésen. Az első időkben még mint a Matematika Tanszék részeként foglalkoztak számítástechnikával. Később, ahogy a számítástechnika szakos tanárképzés beindult a főiskolán létrejött a Számítástechnikai és Informatikai Tan- szék. Ebből a tanszékből vált ki 1994. szeptember 1-jétől a Számítóközpont, amely a hagyományokhoz való kötődés miatt megőrizte az eredeti elnevezést.

Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési program (NIIF, http://www.iif.hu)

Jelenleg a NIIF Régióközpont pályázaton elnyert DEC Alpha AXP szerver adja az intézmény központi erőforrását. Ezt megelőzően szintén az IIF-től kaptunk egy SUN Sparc-2 munkaállomást és ekkor még X.25-ön keresztül kezdtük el megismerni az Internet hálózatot és a UNIX kultúrát. A DEC géppark jelentette számunkra az igazi kihívást. Már ekkor, 1994 tavaszán látszott, hogy a jövő az integrált szolgáltatásoké lesz, így mi már nem is kezdtünk el gophert fejleszteni, hanem egyből a WWW fejlesztésre fordítottuk a legnagyobb energiát. Eleinte úgy látszott, hogy ez a fejlesztés eléggé öncélú, még nem lehetett látni azt a nagy felfutást, ami napjainkban bekövetkezett. Az általunk adott szolgáltatások nagyon sokszínűek. Az érdeklődő találhat nálunk tudományos érdeklődésre számot tartó anyagokon túl a környezetünket bemutató információs blokkokig mindenfélét. Csak felsorolásszerűen ismertetjük a legfontosabb adatbázisainkat: Home Page of Nyíregyháza ("TOP 5% of All Web Sites"-díjas szolgáltatás), Szabolcs-Szatmár-Bereg megye turisztikai látnivalói és településeinek alapadatai, falusi turizmus, Nine Planets (NASA hivatalos mirror), főiskolai információk: tanszéki információk, Botanikuskert, Felvételi Kalauz, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház Web-lapjai, stb.

Szab-I-Net program célja

Az általunk végzett fejlesztések eredményeként fogalmazódott meg bennünk a feladat, hogy ezt a lehetőséget próbáljuk meg átadni a környezetünknek is. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közalapítványnál sikerült egy pályázatot elnyer- nünk, amelynek eredményeként az országban elsőnek sikerült kialakítanunk 10 Mbps sebességű Internet-kapcsolatot a nyíregyházi Kábelkom Kft. kábeltévé hálózatán 1995 novemberében. Ez azt jelenti, hogy potenciálisan egy 25.000 csatlakozási ponttal rendelkező nagysebességű számítógépes hálózat alapjait raktuk le. Természetesen a HUNGARNET alapelveket semmilyen körülmények között nem akartuk sérteni, így igyekeztünk szövetségeseket keresni ezen eredményeknek a kiaknázására. A cél megvalósításához sikerült megnyernünk a Nyíregyháza Megyei Jogú Város és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat segítségét és támogatását. Megtaláltuk a kedvező szervezeti formát a Szab-I-Net Közhasznú Társaság megalapításában. Amennyiben a terveink valóra válnak, elérjük célunkat, hogy az általunk kidolgozott fejlesztési programba minden érdeklődő bekapcsolódhat és így az Internet mindannyiunk számára költségelosztásos elven megfizethetővé válik. A Szab-I-Net hálózat nem HUNGARNET ügyfelei az akadémiai rendszertől függetlenül csatlakozhatnak az Internethez, a HUNGARNET tagok pedig a NIIF Régióközponton keresztül válhatnak a H-BONE rendszer felhasználóivá. A NIIF "Intelligens Város" kísérleti pilot-program keretében 20 nyíregyházi HUNGARNET-intézményt kapcsolunk be a hálózatba (Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Múzeumok Igazgatósága, Széchenyi István Közgazdasági Szakközépiskola, Bánki Donát Ipari Szakközépiskola, Vasvári Pál Gimnázium, 110 sz. Széchenyi István Ipari Szakközépiskola és Szakmunkásképző Intézet, Apáczai Csere János Gyakorló Általános Iskola, Szent Athanáz Görög Katolikus Hittudományi Főiskola, Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat Levéltára, Arany János Általános Gimnázium, Élelmiszeripari Szakmunkásképző Iskola, Krúdy Gyula Gimnázium, Művészeti Szakközépiskola, Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár, Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat Pedagógiai Intézet, Eötvös József Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium, DATE Kutatóközpont, GATE Mezőgazdasági Főiskolai Kar, Váczi Mihály Városi Művelődési Központ és Gyermekcentrum, Sipkay Barna Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközépiskola és Szakmunkásképző).

Szab-I-Net program megvalósítása

Jelenleg a CATV hálózaton 17 db. útválasztó (router) működik. Ezeknek a száma a közeljövőben nagy mértékben növekedni fog. A routereken keresztül az intézmények hálózata teljesen vagy részben szabadon kommunikálhat a világgal az Interneten. A megyében a hálózati szolgáltatásokat elsősorban az ún. dial-up szolgáltatások bevezetésével kezdtük el. A jelenlegi konstrukcióban helyi hívási díj ellenében biztosítjuk a hálózati hozzáférést a felhasználóknak. A nagyobb felhasználók igényének kielégítésére bérelt vonalakat létesítünk a két pont közötti összekötte- téssel.

A Szab-I-Net program technikai lehetőségei

Lehetőségek a Kábelkom hálózaton - 25000 csatlakozási pont Nyíregyházán - Visszirányú erősítés - Csillag-topológia - Zajvédett technológia

A városi számítógépes hálózat létrehozásában kiemelkedô szerepet kap a városi kábeltévé-hálózat. Ennek a kialakítása nagyon magas műszaki követelményeket támaszt a kábeltévé-hálózat működtetőivel szemben és intenzív kooperációt feltételez az Internet-szolgáltató és a kábeltévé-hálózatot működtető cég között. Ahhoz, hogy egy kábeltévé-hálózaton ezt a fejlesztést meg lehessen valósítani, kell a kábeltévé-hálózatnak három alapvető kritériumnak eleget tennie.

Csillagpont-topológiában kiépített hálózat (minden felhasználóhoz egyedi vezetéken jut el a jel, így nem tudják egymást zavarni a felhasználók).

Visszirányú erősítésnek kell élnie a hálózaton (a jeltovábbítás nem csak a egy pontból terjed a felhasználók felé, hanem a rendszer végpontjai is tudnak jelet küldeni a központba).

Minőségi követelmény (csak technológiailag korrekten szerelt, zajvédett hálózaton van esély a kommunikáció kialakítására).

Szab-I-Net program fejlesztési lehetőségei

Az eddigi fejlesztések további kiaknázása a távközlési ISDN-szolgáltatás igénybe vétele és más béreltvonali alkalmazások kiaknázása lehet. Alapvető célunk a to- vábbiakban is az Internet-kultúra terjesztése és az olcsó hozzáférés biztosítása.

Ha megpróbálunk egy kicsit a jövőbe tekinteni, akkor lelki szemeink előtt olyan vízió képe látszik, hogy Magyarország városaiban a kábeltévékre alapozva nagysebességű városi számítógépes hálózatok működnek. Ezek között a hálózatok között nagy sávszélességű kapcsolatok jönnek létre, valamint ezekhez kapcsolódnak a vidéki rendszerek bérelt vonalakon keresztül vagy normál telefon-modemek segítségével.

Az "intelligens város" koncepció kidolgozása jelenleg folyik Nyíregyházán, amelynek keretében széleskörű összefogással igyekszünk olyan új szolgáltatásokat bevezetni, amelynek közös jellemzője lesz a digitális kultúra alkalmazása. Új alkalmazások kialakítására nyílhat lehetőség a távoli munkavégzés és a felsőfokú intézményekre alapozott távoktatási formák kidolgozásával is. Nagyon fontos cél az önkormányzati híranyagok megjelentetése, visszajelzési lehetôségek megvalósítása a hálózaton. Itt nem gondolunk teljesen új dolgokra, csak szeretnénk a mai gyakorlatot gyorsabbá és könnyebben elérhetővé tenni. A hálózat fejlesztésére a fokozatosan bekapcsolódók is nagyon nagy hatással vannak, mert elsősorban a tartalmi szolgáltatások kialakításával bővítik az információs kínálatot is. Egyelôre nem tudjuk pontosan megfogalmazni, hogy milyen lesz ez a hálózat 4-5 év múlva. Abban bízunk azonban, hogy az elindított fejlesztések fokozatosan bővülnek és megismételhetjük azt a fejlődést, amelyre a legfejlettebb államokban találunk példákat. A mi feladatunk most a hálózat kialakítása és a digitális kommunikáció fel- gyorsítása Nyíregyházán és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében.

Várható eredmények

A Szab-I-Net program eredményeként létrejövő hálózat nagy mértékben hozzá- járulhat a "humán infrastruktúra" fejlődéséhez is. Például, az országhatároktól független kommunikáció kialakulásával új értelmet nyer a nyelvi képzés is. Az Interneten többségében a kommunikáció nyelve az angol, de nagyon jelentős számban találunk német, olasz, spanyol, francia nyelvű információforrásokat is. Az Interneten keresztül kommunikálók számát ma 40-50 millióra becsülik a Világon. Számunkra nagyon fontos, hogy mi is "tömegesen" vegyünk részt ebben a kommunikációban, mert az információk kezeléséhez "csak" szellemi tőkére van szükség alapvetően.

A Szab-I-Net program találkozik és rokonítható a fejlettebb országok fejlesztési programjaihoz. Ezt jól szimbolizálja a GIP elismerés is, amelyet 1997.április 25-én vettünk át Budapesten.