Forrás : www.extra.hu/gombak/

Tejpereszke

Tejpereszke

Jellemzés: Nagy termetű, igen vastag húsú, tejfehér színű gomba. Kalapja domború és begöngyölt szélű. Réten, legelőn, fű között terem.

Kalap: Kezdetben gömbölyű, labdához hasonló, majd félgömb alakú, erősen domború, igen vastag húsú, 6-20 cm szél és. Fehér, tejfehér, olykor halványzöldes árnyalatú. Sima, majdnem fényes. Széle erősen begöngyölt, még kinyílt állapotban is.

Lemezek: Igen keskenyek, sűrűn állók, többé-kevésbé a tönkre lefutók. Fehér, zöldesfehér színűek. Spórapora fehér. Spórái szürkésfehérek, finoman pontozottak.

Tönk: Rövid, zömök, felfelé vékonyodó, alul gyakran talpszerűen kiszélesedő. 4-10 cm hosszú, 2-6 cm vastag, de, alul lehet 10 cm vastag is.

Hús: Igen vastag, tömör, mereven puha, a tönkben rostos. Színe fehér.

Szag és íz: Sajátos, de nem erős szagú, jóízű.

Termőhely és idő: Füves helyeken, réten, legelőn, nyíltabb ligetes erdőkben, erdőszélen, nyár elejétől őszig terem. Különösen az alföldi fátlan vidékeken

Felhasználás: Jóízű ehető gomba. Általánosan gyűjtött, közkedvelt faj, amely mindenféle formában elkészíthető. Kitűnően szárad, szárítmánya szép fehér.

Hasonló fajok: Csupán a májusi pereszkéhez hasonló, de annál nagyobb, vastagabb húsú, nem sárgás árnyalatú, és attól termésidejében is eltér. A sziki csiperke lemezei barnásfeketére színeződnek és tönkje galléros.