MixLex


Az itt található MixLex nevű szolgáltatás egy virtuális lexikon, amelynek címszavait különböző - az interneten hozzáférhető összefoglaló jellegű - művek ( források ) címszavainak összefésüléseként kapjuk. Az igazi lexikonokhoz hasonlóan egy keresés eredményeként nem csak az adott szót/kifejezést kapjuk meg, hanem annak ABC-rend szerinti környezetét is.
A lexikont két féle felületről használhatjuk:
A Java applet egy külön kis browser-ablakban fut; az applet letöltődése időbe telik, de ha letöltődött, hatékonyabb, és látványosabb felületet biztosít a lexikon használatához.
A Hypertext-es felülettel az internetes keresőknél megszokott módon kereshetünk. Az új verzióban találunk egy lenyíló menüt, amiből kiválaszthatjuk, hogy milyen műben akarunk keresgélni. Értelemszerűen a Mindenhol az összes forrást jelenti; az Egyéni beállítások segítségével pedig magunk beállíthatjuk, hogy mely forrásokra vagyunk kiváncsiak.

A mostani hypertextes felületben nem használok jelentéssel bíró grafikai elemeket, ezért már nincs külön felület a vakok, és gyengénlátók számára.

A találati listában a linkek többnyire az eredeti forrásra mutatnak, így ha valamelyik nem működne éppen, az nem a program hibája.

Az applet vezérlőgombjai


Az input mező mellett lévő jelre kattintva a beírt szó, vagy kifejezés alapján letöltődik egy 500-600 szavas része (kötet) az összefésült szóanyagnak; és azon belül a szónak megfelelő helyre pozicionál.

Ha nincsenek magyar billentyűink, akkor használhatunk repülő ékezeteket. Például a repülő ékezet kifejezést így irhatjuk be: repu:lo" e'kezet. Ha élünk ezen lehetőséggel, akkor a gombbal alakíthatjuk át korrektté a beírt szót.

Egy keresés után a könyv lapjain címszavakat, és hozzájuk tartozó gombot, vagy gombok listáját kapjuk. A gombok hatására nyílik egy browser-ablak, amiben a megtekinteni kívánt anyagot találjuk. Ha a könyvben előre, vagy hátra akarunk lapozni, akkor használjuk a , és a gombokat! Ha egy kötet elején, vagy végén vagyunk, akkor a , és a gombok vannak a lapozó gombok helyén; ezek hatására az előző (v. következő) kötetnek előbb le kell töltődnie. (56K-s modemmel kb. 1 mp)

Ha csak egy, vagy csak néhány műben lévő szavak között szeretnénk keresni, akkor használjuk a gombot: evvel jutunk a beállításokhoz. Itt a források témák szerint vannak csoportosítva. Ha egy téma (kék) gombjára kattintunk, akkor annak összes tagja ki/bekapcsolódik; ha a tagokra, akkor értelemszerüen csak az adott forrást kapcsoljuk ki/be. Az összes kikapcsolására a gomb, míg az összes bekapcsolására a gomb szolgál.

Ha készen vagyunk a beállítással, a gombbal jutunk vissza a keresési állapotba.


Ha kérdése, észrevétele, konstruktív kritikai megjegyzése, vagy javaslata van a szolgáltatás kapcsán; kérem küldjön egy mailt.

Jó munkát!
Dombi László