Súgó: A kereső alapesetben a szótár teljes szövegében keres. A találatok húszasával lapozhatók a nyíl ikonokkal előre és hátra. A "kuty" kezdetű szócikkekhez pipálja ki a Csak címszóban opciót és ezt írja a keresőmezőbe (csillaggal a végén): kuty* (és nyomja meg az Enter-t vagy kattintson a nagyító ikonra). A más szócikkekre való hivatkozásokon (v. ö. és l.) nincsenek linkek, ezért a hivatkozott címszóra rá kell keresni.

GARAS főnév -t, -ok, -a
  • 1. (régies) Öt, három, majd két krajcár értékű, ezüstből v. rézből vert váltópénz, ill. egy-egy ilyen pénzdarab v. ennek értéke. Szóláshasonlat(ok): örül, mint → vak a garasnak. □ A közforgalomban még ott kóválygott a múlt századból hátramaradt máriás, poltúra, peták, bécsi garas, fillér. (Jókai Mór) Pipája ama régi … kávéházi pipákból való, amelynek garas volt darabja. (Tömörkény István) || a. (átvitt értelemben) Igen csekély érték, jelentéktelen összeg; fillér (2). Nincs egy → árva, → huncut, megveszekedett garasa sem; garasonként gyűjti össze az árát: apránként gy. ö.; → megnézi a garast. □ Cenci házában szűken mérték a garast. (Babits Mihály)
  • 2. jelzői használat(ban) Egy garast kitevő, egy garas értékű. □ Mennyre földre esküdözött, hogy egy árva garas pénze sincs. (Mikszáth Kálmán)
  • Szólás(ok): nem ér egy lyukas garast sem: semmit sem ér; letette a garast: a) megszerezte a jogot a beszédhez, mondanivalója elmondásához; b) színt vallott, vmely álláspont mellett elkötelezte magát; ld. még él [2], fog.
  • Szóösszetétel(ek): 1. garasnagyságú; 2. fagaras; váltógaras.