Súgó: A kereső alapesetben a szótár teljes szövegében keres. A találatok húszasával lapozhatók a nyíl ikonokkal előre és hátra. A "kuty" kezdetű szócikkekhez pipálja ki a Csak címszóban opciót és ezt írja a keresőmezőbe (csillaggal a végén): kuty* (és nyomja meg az Enter-t vagy kattintson a nagyító ikonra). A más szócikkekre való hivatkozásokon (v. ö. és l.) nincsenek linkek, ezért a hivatkozott címszóra rá kell keresni.

VETERÁN [ë-ë v. e-ë] főnév -t, -ok, -ja (kissé választékos)
  • 1. Öreg, kiszolgált katona, háborút járt harcos; hadastyán. Veteránok szövetsége. □ A délceg veteránok … nevetséges hiúsága uniformisban lyukad ki. (Mikszáth Kálmán) Egyszerű emberek, többnyire kiszolgált katonák, … akik itt a veteránok egyletét alakították. (Krúdy Gyula) || a. Hosszabb ideje szolgáló, harcedzett, tapasztalt katona. □ Rastich veteránjai véres tusa után vetették vissza … honvédeinket. (Jókai Mór)
  • 2. (átvitt értelemben) Vmely mozgalom régi harcosa, vmely szakma és foglalkozási ág egykori úttörője, régi művelője. A munkásmozgalom, a nyomdászok veteránjai. □ Menj, fáradt veterán! … Egy nemzet látta halálod. (Arany János) A napokban a magyar színészet egy nyolcvanhárom éves veteránját temették el. (Jókai Mór)
  • 3. jelzői használat(ban) Veteránokból (1, 1a) álló, közéjük tartozó. Veterán csapat, had, század. □ A három veterán kompánia meghátrálása … Heistert is kihozta a hadvezéri nyugalmából. (Jókai Mór) Az anyának semmi feje foka nem volt csécsi …, s egy csöppet sem népszerű mostohaapja, a veterán katona tetőzte be a zűrzavart. (Móricz Zsigmond)
  • 4. jelzői használat(ban) (átvitt értelemben) Olyan <személy>, aki hosszabb időt dolgozott szakmájában v. foglalkozási ágában, és tisztes öregkort ért el. Veterán színész, újságíró. □ Kemény Zsigmond … átugrotta az ifjú irodalmat, s mint veterán író állt elő egyszerre. (Jókai Mór)
  • veteránság.