Súgó: A kereső alapesetben a szótár teljes szövegében keres. A találatok húszasával lapozhatók a nyíl ikonokkal előre és hátra. A "kuty" kezdetű szócikkekhez pipálja ki a Csak címszóban opciót és ezt írja a keresőmezőbe (csillaggal a végén): kuty* (és nyomja meg az Enter-t vagy kattintson a nagyító ikonra). A más szócikkekre való hivatkozásokon (v. ö. és l.) nincsenek linkek, ezért a hivatkozott címszóra rá kell keresni.

ESKÜ [e] főnév -t, -je [e]
  • 1. (vallásügy) Általában Istenre mint tanúra v. vmely szent dologra való hivatkozással történő ünnepélyes kijelentés v. ígéret, amelyet állva v. térdelve, felemelt v. vmely kegytárgyra tett jobb kézzel szoktak tenni. Igaz eskü; hamis eskü; → házassági eskü; → olimpiai eskü; az eskü szavai, szövege; esküje köti; esküre emeli a kezét: jobb kezét, a kis- és gyűrűsujjat behajlítva esküvésre magasra emeli; esküre emelt kézzel; megszegi esküjét; esküt tesz vmire: vminek a megtartását, tiszteletben tartását esküvel ígéri; esküt mernék tenni arra, hogy …; → kiveszi az esküt vkitől; esküvel bizonyít, fogad vmit. □ Felfogadja eskü szentségével, Hogy Rákóczihoz tér egész seregével. (Arany János) || a. (jogtudomány) Bíróság előtt tett, valótlanság esetében bűnvádi következményekkel járó ilyen kijelentés vmely vallomás v. szakértői vélemény megerősítésére. Formális eskü; eskü alatt kihallgat vkit; eskü alatt vall vmit; esküre bocsát vkit; esküt elfogad; a védő esküt ajánl; a tanú esküvel erősítette meg a vallomását. □ Figyelmeztetem – szólt az elnök –, hogy csak az igazságot vallja, mert vallomására esetleg esküt kell tennie. (Kosztolányi Dezső) || b. (hivatalos is) Vmely hivatással, közhivatallal járó v. az állampolgári jogviszonnyal kapcs. kötelességek v. vmely kötelezettség teljesítésére tett, az esküszöm szóval kezdődő ilyen ünnepélyes nyilatkozat, ígéret, fogadás. → Állampolgári eskü; hivatali, katonai eskü. Leteszi az esküt. Az újoncok letették az esküt. □ A dandárjára gondolt … Bevezette, sorakoztatta. Dobó kezet szorított a zászlótartóval. Rábízta Mekcseyre, hogy mondassa el velök az esküt. (Gárdonyi Géza) A katonai erő … áttért a fölkelőkhöz, később valamennyi letette az esküt a köztársaságnak. (Móricz Zsigmond)
  • 2. (ritka, bizalmas) Eskütétel. Megjelenik az eskün; esküre → bocsát vkit. Az eskü holnap lesz a hivatalfőnök szobájában.
  • 3. (ritka, bizalmas) Esküszöveg. Mondd utánam az esküt!
  • Szóösszetétel(ek): 1. eskübontó; esküformula; eskületétel; eskülevél; esküpótló; eskürontás; esküszegő; 2. hűségeskü.