OSZK TEZAURUSZ / KÖZTAURUSZ

Utolsó frissítés: 2013. szeptember


A OSZK TEZAURUSZ/KÖZTAURUSZ az Országos Széchényi Könyvtárban és a közművelődési könyvtárakban a dokumentumok tartalmi feltárásához és kereséséhez használható. A TAXAURUSZ és a GEOTARUSZ az OSZK TEZAURUSZ/KÖZTAURUSZ kiegészítése. Az OSZK TEZAURUSZ/KÖZTAURUSZ egyetemes, átfogó tezaurusz és szaktárgyszavakat, kronologikus tárgyszavakat, földrajzi neveket és a formai (dokumentumtípus-) tárgyszavakat tartalmaz. A TAXAURUSZ (a taxonómiai tezaurusz) az élőlények, szervek és szövetek fogalmainak tezauruszcikkeit tartalmazza. A GEOTAURUSZ a földrajzi és történelem-földrajzi nevek tezauruszcikkeit tartalmazza, és a földrajzi valamint a történelem-földrajzi helyek osztályozására és visszakeresésére használható az ókortól napjainkig.

Keresni a lexikai egységek (összesen 84467 db.) nevében lehet, majd a találati jegyzékből a hivatkozásokat követve megtalálhatók a kapcsolt fogalmak. A szavakat ékezethelyesen kell beírni ISO 8859-2 vagy Windows-1250 kódolással. A több szóból álló szakkifejezéseket pontosan kell megadni vagy használhatók a csonkolási lehetőségek. A szavak és kifejezések eleje, vége és közepe ugyanis a * jellel helyettesíthető, vagyis pl. a *kutya, a kutya*, a *kutya* és a k*tya kérdések mind szabályosak és más-más találatokat eredményeznek.

Ha olyan fogalmat írunk be, amelyhez ETO-jelzet is tartozik (összesen 56860 jelzet) a tezauruszban (pl. állattenyésztés), akkor az ETO-jelzetre is lehet kattintani (pl. 636) és ezután már ETO-jelzet szerint kereshetünk tovább: a keresőmezőbe csillaggal csonkolt értékeket is írhatunk (pl. 636*), hogy megkapjuk az összes alkategóriát. Ha vissza akarunk térni a szavak szerinti kereséshez, akkor kattintsunk valamelyik fogalomra a találati jegyzékben. (Mivel nem mindegyik lexikai egység kereshető deszkriptor is egyben, ezért előfordulhat, hogy ilyenkor egy "Nincs ilyen deszkriptor" hibaüzenet jelenik meg.) A jegyzék fekete hátterű fejléce mutatja, hogy éppen tárgyszó vagy ETO-jelzet szerinti keresőmódban vagyunk.

A keresőprogram kezdőlapjára az "OSZK TEZAURUSZ / KÖZTAURUSZ" feliratra kattintva térhetünk vissza.

A tezaurusz régebbi, böngészhető HTML-változata a https://mek.oszk.hu/00700/00769/html/frame.htm címen található, a kezdőlapja pedig a https://mek.oszk.hu/00700/00769/ oldalon. A KÖZTAURUSZ továbbá a MOKKA szerverén is elérhető és kereshető: http://mokka.hu/relex/guest.html. A Relex rendszerrel kezelt tezauruszokról a Könyvtári Intézet honlapján vannak részletes információk: http://ki.oszk.hu/relex.

Főszerkesztő: Ungváry Rudolf
Szerkesztő: Aigner Edit
A keresőprogramot készítette: Király Péter